Στον δυτικό κόσμο, επενδύουμε μεγάλα ποσά στο καθιστικό μας, επιλέγοντας άνετους καναπέδες, πολυθρόνες, κρεβάτια, ανάκλιντρα και σκαμπό. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε μπαίνοντας στο σπίτι είναι να βγάλουμε τα παπούτσια μας και να καθίσουμε ή να ξαπλώσουμε αναπαυτικά στους καναπέδες.

Στην αντίπερα όχθη, όμως, τα πράγματα λειτουργούν κάπως διαφορετικά. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί εκατομμύρια Ασιάτες προτιμούν να κάθονται στο πάτωμα; Οι λόγοι είναι πολλοί και τα οφέλη για την υγεία ακόμα περισσότερα. Το να κάθεσαι στο πάτωμα συνδέεται με γενική καλή υγεία και μακροζωία, ενώ όσοι το κάνουν καθημερινά φαίνεται να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πώς βοηθά τους Ιάπωνες το να κάθονται στο πάτωμα;

Στην Ιαπωνία, το να κάθεσαι στο πάτωμα του σπιτιού αποτελεί κομμάτι της καθημερινής κουλτούρας, είτε διαβάζεις, είτε τρως, είτε συζητάς με τους καλεσμένους σου, είτε χαλαρώνεις. Ό,τι, δηλαδή, κάνουμε κι εμείς, αλλά… θρονιασμένοι σε καρέκλες και καναπέδες.

Οι αιωνόβιοι Iάπωνες κάθονται και σηκώνονται από το πάτωμα δεκάδες φορές την ημέρα. Αυτή η κίνηση γυμνάζει τα πόδια, την πλάτη και τον κορμό με φυσικό τρόπο, ενώ βοηθά στη βελτίωση της στάσης του σώματος και αυξάνει τη συνολική δύναμη, την ευελιξία και την κινητικότητα. Έρευνες δείχνουν ότι η ικανότητα να κάθεσαι και να σηκώνεσαι από το πάτωμα χωρίς υποστήριξη συνδέεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Η διατήρηση υψηλών επιπέδων ευλυγισίας, μυϊκής δύναμης και συντονισμού όχι μόνο βελτιώνει την εκτέλεση καθημερινών εργασιών, αλλά έχει θετική επίδραση και στο προσδόκιμο ζωής. Οι μεσήλικες ή ηλικιωμένοι που μπορούν να κάθονται και να σηκώνονται από το πάτωμα, χρησιμοποιώντας μόνο ένα χέρι ή και χωρίς τη βοήθεια των χεριών τους, έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από όσους δεν μπορούν να το κάνουν.

Πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτήν την πρακτική στη ζωή μας;

Απλούστατα. Τοποθετώντας μερικές μεγάλες μαξιλάρες στο πάτωμα του καθιστικού ή του υπνοδωματίου, μπορούμε να απολαύσουμε την ανάγνωση ενός βιβλίου ή την παρακολούθηση μιας ταινίας από το πάτωμα και να επωφεληθούμε από τα οφέλη που αυτή η πρακτική προσφέρει στην υγεία μας.