Όταν εφαρμόζουμε την skincare ρουτίνα μας, δυο είναι οι βασικές ερωτήσεις που έχουμε στο μυαλό μας. Η πρώτη είναι «με ποια σειρά πρέπει να εφαρμόζω τα προϊόντα skincare;» και η δεύτερη «πόσα λεπτά πρέπει να περιμένω μέχρι να απορροφηθούν;», ώστε όλη αυτή η διαδικασία να γίνεται σωστά.

Εσείς γνωρίζετε ποια προϊόντα χρησιμοποιείτε για τη skincare ρουτίνα σας, εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να σας πούμε όσα μάθαμε από τους ειδικούς σχετικά με το πόσος χρόνος απαιτείται ώστε το καθένα από αυτά να απορροφηθεί σωστά για να κάνει τη δουλειά του και στη συνέχεια να προχωρήσετε στο επόμενο.

Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ ανήκει στα υγραντικά συστατικά και σαν ένα από αυτά συμπεριφέρεται καλύτερα σε νωπή επιδερμίδα, καθώς λειτουργεί ως «μαγνήτης» νερού, επομένως πρέπει να του δώσετε το νερό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, εξηγεί η δερματολόγος Ava Shamban. Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε προϊόντα με υαλουρονικό οξύ, θα πρέπει να είναι τα πρώτα που θα εφαρμόζετε μετά το πλύσιμο του προσώπου σας, ώστε η επιδερμίδα σας να είναι ακόμη νωπή. Αφού πλύνετε το πρόσωπό σας και το στεγνώσετε ελαφρώς ταμποναριστά με μία πετσέτα, εφαρμόστε το προϊόν με το υαλουρονικό οξύ και αφήστε το να απορροφηθεί για περίπου δύο λεπτά πριν προχωρήσετε στο επόμενο προϊόν της skincare ρουτίνας σας, είναι η συμβουλή που δίνει η Ava Shamban.

Ενυδατική κρέμα

Αν στη ρουτίνα σας υπάρχει το υαλουρονικό οξύ, η ενυδατική κρέμα είναι το προϊόν που ακολουθεί μετά την εφαρμογή του οξέος, ώστε να «κλειδώσετε» την ενυδάτωση, και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε αμέσως. Αν πάλι χρησιμοποιείτε ορό ρετινόλης, βιταμίνης C ή οποιουδήποτε άλλο συστατικό, τότε θα πρέπει να περιμένετε λίγο πριν την εφαρμόσετε. Το κλειδί για να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα για το επόμενο προϊόν είναι να νιώσετε το δέρμα σας ξηρό, αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο να δεχθεί την ενυδατική. «Οι οροί έχουν χαμηλή μοριακή δομή και απορροφώνται πολύ γρήγορα από το δέρμα. Μόλις ένας ορός εφαρμοστεί στην επιδερμίδα και αισθανθείτε ότι έχει απορροφηθεί πλήρως, είναι καλό να συνεχίσετε μέσα σε ένα λεπτό ή λιγότερο από λεπτό με την ενυδατική κρέμα», αναφέρει η Melissa Croff.

Ρετινόλη

Η ρετινόλη, σε αντίθεση με το υαλουρονικό οξύ, πρέπει να εφαρμόζεται σε στεγνή επιδερμίδα, καθώς αν η επιδερμίδα είναι νωπή και διεισδύσει βαθύτερα, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Αν πάλι την χρησιμοποιείτε συχνά και το δέρμα σας την έχει συνηθίσει, εφαρμόστε τη και σε νωπή επιδερμίδα. Εμείς εδώ θα πούμε πως η σωστή χρήση της γίνεται σε στεγνό πρόσωπο, αφού το έχουμε πλύνει, το έχουμε στεγνώσει με μια πετσέτα και έχουμε αναμείνει περίπου δύο λεπτά για να την εφαρμόσουμε. Αφού την εφαρμόσουμε, ο χρόνος αναμονής για να βάλουμε το επόμενο προϊόν είναι στα δύο λεπτά.

Βιταμίνη C

Στο ίδιο πλαίσιο με τη ρετινόλη κινείται και η βιταμίνη C, δηλαδή εφαρμόζεται σε στεγνό δέρμα. Αν εφαρμοστεί σε υγρή ή νωπή επιδερμίδα, χάνει την ισχύ και την αποτελεσματικότητά της. Αφού πλύνετε και σκουπίσετε καλά το πρόσωπό σας, περιμένετε ένα λεπτό και στη συνέχεια εφαρμόστε τον ορό με βιταμίνη C. Για να περάσετε στο επόμενο προϊόν, περιμένετε δύο λεπτά να απορροφηθεί καλά.

Αντηλιακό

Αν και στην Ελλάδα η χρήση αντηλιακού είναι αναγκαία όλο το χρόνο, τώρα το καλοκαίρι είναι εντελώς απαραίτητη και μάλιστα απαιτείται η επανάληψή της εφαρμογής του κάθε δύο με τρεις ώρες. Το αντηλιακό το βάζουμε αφού πρώτα βάλουμε ενυδατική κρέμα, την οποία θα αφήσουμε 2 λεπτά να απορροφηθεί. Μετά λοιπόν την ενυδατική, εφαρμόζουμε το αντιηλιακό μας και περιμένουμε 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί και προτού βγούμε έξω στον ήλιο, καθώς αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε να ενεργοποιηθούν τα αντηλιακά του φίλτρα. Αντηλιακό δε φοράμε μόνο στην παραλία, αλλά και στην πόλη, ακόμη κι αν τον περισσότερο χρόνο βρισκόμαστε σε εσωτερικό χώρο.