Με μια πρώτη ματιά, τα βήματα για το μαγείρεμα του ρυζιού φαίνονται αρκετά απλά: Βράστε το νερό, προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε το μέχρι να αρωματιστεί και να αφρατέψει. Και όμως, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με την προετοιμασία αυτού του βασικού και πολύ απλού συνοδευτικού και ορισμένα βήματα συχνά παραβλέπονται. Αυτά τα λάθη μπορεί να κάνουν το ρύζι σας κολλώδες, καθιστώντας τελικά τους κόκκους -που θα έπρεπε να είναι ξεχωριστοί και τρυφεροί- σαν μία μάζα.

Δείτε, λοιπόν, τι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε όταν φτιάχνετε ρύζι -και πώς να το μαγειρέψετε σωστά, σύμφωνα με όσα είπαν οι ειδικοί στο marthastewart.com.

Δεν ξεπλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε

Ρύζι

Το πλύσιμο του ρυζιού πριν το μαγειρέψετε μπορεί να σας φαίνεται περιττό. Αν έχετε την τάση να παραλείπετε αυτό το βήμα, σκεφτείτε να το συνηθίσετε. Το ξέπλυμα του ρυζιού είναι απαραίτητο για την καθαριότητα, καθώς απομακρύνει πέτρες ή κόκκους που μπορεί να έχουν μεταφερθεί κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, λέει στο marthastewart.com ο σεφ Chantheun Thanh. Επίσης, μειώνει την περίσσεια αμύλου, ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο ρύζι. «Αν μαγειρέψετε ρύζι χωρίς να το ξεπλύνετε προηγουμένως, μπορεί να καταλήξετε με μια περίεργη μεμβράνη στην κορυφή», λέει ο Thanh. «Αυτό προκαλείται από την περίσσεια αμύλου που διαλύεται στο νερό. Όταν το νερό εξατμίζεται, αφήνει πίσω του μια ανεπιθύμητη κολλώδη υφή», προσθέτει.

Αν θέλετε απόλυτα αφράτο ρύζι χωρίς κολλώδεις κηλίδες, ξεπλύνετε τους κόκκους σε κρύο νερό και στη συνέχεια σουρώστε τους από κόσκινο με λεπτό πλέγμα μέχρι να καθαρίσει το νερό, λέει η Ann Ziata, σεφ στο Institute of Culinary Education. Επιπλέον, φροντίστε να μετρήσετε την ποσότητα του ρυζιού που χρειάζεστε πριν το ξέπλυμα, συμπληρώνει.

Το μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία

Ρύζι

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το μαγείρεμα του ρυζιού σε υψηλή θερμοκρασία δεν επιταχύνει τη διαδικασία μαγειρέματός του. Αντίθετα, το υγρό μπορεί να εξατμιστεί πριν το ρύζι μαγειρευτεί πλήρως. Ως αποτέλεσμα, θα μείνετε με μισοψημένο ή καμένο ρύζι, το τελευταίο από τα οποία έχει έντονη γεύση που δύσκολα ξεφορτώνεστε.

«Η καλύτερη μέθοδος για το μαγείρεμα του ρυζιού είναι να φέρνετε το νερό σε βρασμό και στη συνέχεια να το μειώσετε σε σιγανό βρασμό πριν προσθέσετε το ρύζι. Αυτό θα επιτρέψει στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του ρυζιού να μαγειρευτούν με παρόμοιο ρυθμό, εξασφαλίζοντας πιο ομοιόμορφα μαγειρεμένους κόκκους», λέει η Ziata.

Ανακατεύετε το ρύζι καθώς μαγειρεύεται

Ρύζι

«Πολλοί άνθρωποι ανακατεύουν το ρύζι ενώ μαγειρεύεται, αλλά αυτό μπορεί να είναι λάθος», λέει ο Thanh. «Αν ανακατεύετε το ρύζι ενώ ακόμα μαγειρεύεται και ενυδατώνεται, οι κόκκοι μπορεί να σπάσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά ανομοιόμορφα κομμάτια». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κολλώδη υφή, καθώς τα μικρά κομμάτια ρυζιού θα μαγειρευτούν πιο γρήγορα και θα διαλυθούν, δίνοντάς σας ένα υβρίδιο μισό πουτίγκα, μισό ρύζι.

Το μαγείρεμα του ρυζιού πρέπει να είναι μια διαδικασία χωρίς χέρια. Αυτό θα επιτρέψει στα κανάλια ατμού -ή τα ορατά κενά σημεία στην επιφάνεια του ρυζιού- να αναπτυχθούν φυσικά, βοηθώντας το ρύζι να μαγειρευτεί ομοιόμορφα, λέει ο Ziata. «Αν θέλετε να ελέγξετε το ρύζι για να δείτε αν είναι έτοιμο, δοκιμάστε μερικούς κόκκους ή χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να σπρώξετε απαλά το ρύζι μακριά από το πλάι της κατσαρόλας για να δείτε αν έχει μείνει νερό στον πάτο», εξηγεί.

Η μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα του «όχι στο ανακάτεμα» είναι αν φτιάχνετε ριζότο, στο οποίο το ανακάτεμα εξωθεί τα άμυλα να δεσμευτούν με το υγρό.