«Ο άνδρας της ζωής μου είμαι εγώ» συνηθίζουν να λένε πολλές γυναίκες και μπορούν πλέον να το κάνουν πράξη σε επίπεδο… τελετής! To sologamy έχει γίνει τα τελευταία χρόνια τάση στο εξωτερικό, με τις νύφες να παντρεύονται τον εαυτό τους και τις τελετές να γίνονται viral στο διαδίκτυο. Και μάλιστα τελετές που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τους παραδοσιακούς γάμους: με προσκλητήρια, νυφικό, καλεσμένους και πάρτι.
Η ιδέα του να παντρεύεται κανείς τον εαυτό του ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο πριν 20 χρόνια όταν η Carrie Bradshaw στο δημοφιλές Sex and the City είπε «ναι» στον εαυτό της. Έκτοτε πολλές είναι οι γυναίκες που κάνουν το ίδιο, ενώ ένα 33χρονο μοντέλο στην Βραζιλία το προχώρησε ένα επίπεδο παραπέρα και μετά τον γάμο χώρισε τον εαυτό της μέσα σε τρεις μήνες!
Την τάση του sologamy έπιασαν γρήγορα οι επιχειρήσεις που οργανώνουν γαμήλιες τελετές, προσφέροντας πχ πακέτα για μακιγιάζ και μαλλιά. Αρκετοί είναι και οι φωτογράφοι που έχουν κληθεί στην ουσία να απαθανατίσουν τον πρωταγωνιστή των τελετών, τη νύφη ενώ υπάρχουν και προσκλητήρια με ατάκες «παντρεύομαι τον εαυτό μου, ναι είμαι φοβερή».
Γιατί όμως μια γυναίκα επιλέγει να παντρευτεί τον εαυτό της; Μα για να δώσει ένα όρκο αγάπης στην ίδια, ότι θα φροντίζει, θα προστατεύει και θα δίνει μια ουσιαστική αγκαλιά στο… εγώ της.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και η 24χρονη φοιτήτρια κοινωνιολογίας στην Ινδία, Kshama Bindu, που παντρεύεται τον εαυτό της στις 11 Ιουνίου σε μια παραδοσιακή ινδουιστική τελετή, σε ναό της πόλης Vadodara. Φορώντας κόκκινο νυφικό, με χένα να στολίζει τα χέρια της, η νύφη θα κάνει τους καθιερωμένους επτά γύρους στη φωτιά όπως είπε στο BBC. Θα προηγηθούν όλα τα παραδοσιακά προγαμιαία τελετουργικά και φυσικά το ταξίδι του μέλιτος που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και θα είναι στην Γκόα. Η Kshama φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη περίπτωση sologamy στην Ινδία. «Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι είμαι μεγάλο κελεπούρι. Εγώ τους λέω, “τσάκωσα απλά τον εαυτό μου”».
Γιατί θέλει να παντρευτεί τον εαυτό της
Ποιος είναι όμως ο λόγος που δεν θέλει στον πλευρό της έναν γαμπρό αλλά μόνο τον εαυτό της; «Θα αφιερώσω τη ζωή μου στην αυτό-αγάπη» λέει. «Ο γάμος με τον εαυτό σου είναι μια δέσμευση ότι θα είσαι εκεί για σένα, θα επιλέξεις το πώς θα βιοπορίζεσαι και τον τρόπο ζωής που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και να ανθίσεις στο πιο ζωντανό, όμορφο και βαθιά ευτυχισμένο άτομο που μπορείς να γίνεις» αναφέρει στο BBC.
«Είναι ο τρόπος μου να δείξω ότι αποδέχομαι όλα τα διαφορετικά κομμάτια του εαυτού μου, ειδικά εκείνα τα κομμάτια που προσπάθησα να αρνηθώ, όπως οι αδυναμίες μου, είτε αυτές είναι σωματικές, είτε νοητικές, είτε συναισθηματικές. Για μένα, αυτός ο γάμος είναι πραγματικά μια βαθιά πράξη αυτοαποδοχής. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι αποδέχομαι τον εαυτό μου, όλο μου τον εαυτό, ακόμη και τα μέρη που δεν φαίνονται όμορφα» διευκρινίζει.
Τι λένε οι ψυχολόγοι
Για κάποιους η ιδέα του αυτό-γάμου φαντάζει ξένη, ίσως μια κραυγή μοναξιάς. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο για την 24χρονη, ούτε και για την οικογένειά της που τη στηρίζει σε κάθε επιλογή και της έχει δώσει τις ευλογίες της. «Η μητέρα μου μου είπε «”πάντα σκέφτεσαι κάτι καινούργιο”. Αλλά οι γονείς μου είναι ανοιχτόμυαλοι και μου είπαν ότι εφόσον αυτό σε κάνει ευτυχισμένη, εμείς είμαστε εντάξει, προχώρα το».
Επειδή όμως τέτοιες ιστορίες γάμων με έναν συμμετέχοντα είναι άγνωστες στην Ινδία, η είδηση που αφορά την Kshama προκάλεσε αντιδράσεις. Η Dr. Savita Malhotara, σύμβουλος ψυχικής υγείας και καθηγήτρια ψυχιατρικής στο νοσοκομείο Pgimer εκπλήσσεται με όλο αυτό που αντιπροσωπεύει το sologamy. «Για μένα είναι μια πολύ παράξενη έννοια. Ο καθένας αγαπάει τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται να φτιάξεις ένα αντίγραφο για να την επιδείξεις. Είναι εγγενής σε όλους μας. Ο γάμος έχει να κάνει με την ένωση δύο οντοτήτων» λέει στο BBC.
Οι απόψεις διίστανται και στα social media με τους περισσότερους να προσπαθούν να καταλάβουν την έννοια του sologamy. Μία γυναίκα αναρωτήθηκε ποια ήταν η ανάγκη για γάμο αν δεν εμπλέκεται και ένα άλλο πρόσωπο. Άλλη είπε ότι απλά η 24χρονη προσπαθούσε να ξεφύγει από τις οικογενειακές ευθύνες. Κάποιοι επέκριναν τη συγκεκριμένη τάση ως «παράξενη και θλιβερή» και ορισμένη κατηγόρησαν τη νεαρή κοπέλα για «χρόνιο ναρκισσισμό».
Στους επικριτές της η Kshama έχει να πει ένα μόνο πράγμα: «Είναι δική μου απόφαση να παντρευτώ όποιον θέλω, είτε πρόκειται για γυναίκα, άνδρα ή τον εαυτό μου. Και με το να παντρευτώ τον εαυτό μου θέλω να κάνω φυσιολογικό τον αυτο-γάμο. Θέλω να πω στους ανθρώπους ότι έρχεσαι στον κόσμο μόνος σου και φεύγεις μόνος σου. Ποιος μπορεί να σε αγαπήσει περισσότερο από τον εαυτό σου; Αν πέσεις θα πρέπει να σηκωθείς με τις δικές σου δυνάμεις.