Για τους λάτρεις του καφέ, η σκέψη ενός φρέσκου φλιτζανιού καφέ είναι αρκετή για να τους σηκώσει από το κρεβάτι τα περισσότερα πρωινά. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουν σε μια μεγάλη ουρά σε μια καφετέρια, η μέρα δεν ξεκινάει επίσημα μέχρι να πιουν την πρώτη τους γουλιά.
Όταν πρόκειται για καφέ, δεν υπάρχει όριο στην ποικιλία γεύσεων ή στους τρόπους παρασκευής του. Ο εσπρέσο είναι ένας δημοφιλής τύπος καφέ που εφευρέθηκε στην Ιταλία, σύμφωνα με το Serious Eats. Ένα σφηνάκι εσπρέσο έχει έντονη γεύση, σιροπιαστό σώμα και ένα αφρώδες στρώμα στην κορυφή. Αυτό επιτυγχάνεται με μια μηχανή που παρασκευάζει λεπτόκοκκους κόκκους καφέ υπό υψηλή πίεση νερού.
Ακριβώς όπως και με τους άλλους τύπους καφέ, μπορεί να προστεθεί γάλα, σιρόπια, ζάχαρη ή κρέμα γάλακτος ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Παρόλο, όμως, που ένα σφηνάκι εσπρέσο μπορεί να σας δώσει την ώθηση που χρειάζεστε το πρωί, μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη δείχνει ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σας.
Η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης
Οι ερευνητές ανέλυσαν 21.083 άτομα στη Νορβηγία για να ανακαλύψουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, σύμφωνα με το WebMD. Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες που πίνουν τρία έως πέντε φλιτζάνια εσπρέσο κάθε μέρα είχαν αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε, επίσης, πώς άλλα είδη καφέ επηρέαζαν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Όταν οι γυναίκες έπιναν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια φιλτραρισμένου καφέ την ημέρα, υπήρχε σύνδεση με αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από έξι φλιτζάνια καφέ φίλτρου ή κάποιου άλλους είδους καφέ με βραστό νερό κάθε μέρα είχαν αύξηση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης. Όταν οι συμμετέχοντες έπιναν στιγμιαίο καφέ, υπήρχε αύξηση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης για τους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά δεν υπήρχε συσχέτιση με τον αριθμό των φλιτζανιών που έπιναν.
Ο Dr. David Kao, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δήλωσε στο WebMD πως «Μερικές φορές η κατανάλωση καφέ είναι απλώς ένας δείκτης άλλων πραγμάτων». Ο Δρ Kao προτείνει στους ερευνητές να αναλύσουν παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως οι συνήθειες ύπνου και η διατροφή. «Θα πρότεινα επίσης να εξετάσουμε την HDL, η οποία είναι καλή, έναντι της LDL, η οποία είναι κακή, και όχι μόνο τη συνολική σε μια τέτοια περίπτωση. Εάν η αλλαγή οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση της καλής HDL, τότε αυτό είναι πραγματικά επιθυμητό», δήλωσε ο Δρ Kao.