Ένα από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι τα μελομακάρονα και δεν είναι και τόσο δύσκολο να τα φτιάξετε.

Ορίστε μία παραδοσιακή συνταγή με αλισίβα που τα κάνει ακόμα πιο νόστιμα:

Συστατικά:
3 ποτήρια του νερού λάδι
1 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού χυμός πορτοκάλι
1 ποτήρι του νερού αλισίβα
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας σόδα
1 κουταλιά της σούπας κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη
1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι του νερού μέλι (προαιρετικά)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
τριμμένο καρύδι για τη γαρνιτούρα

Για το σιρόπι:
1 1/2 κιλό ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι

Βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη μέχρι ν’ αρχίσει να δένει. Ρίχνουμε το μέλι και το ξαφρίζουμε. Αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την αλισίβα:
Βράζουμε 1 ποτήρι νερό με 3 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη(από το τζάκι) για 5-10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε το νερό, πετάμε τη στάχτη και το αφήνουμε μέχρι να γίνει διαυγές.

Εκτέλεση:

Καίμε το λάδι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Το χτυπάμε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη για 15 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα και ρίχνουμε το κονιάκ, την κανέλα με το γαρύφαλλο και την αλισίβα.

Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι (προσοχή! φουσκώνει) και το ρίχνουμε στη ζύμη. Μετά ρίχνουμε το ξύσμα, το σιμιγδάλι, το αλάτι και το μέλι.

Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη και να μην κολλάει.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά.

Τα βουτάμε καυτά στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε 5 λεπτά να ποτίσουν.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.