Η κατάκτηση της ευτυχίας είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα του ανθρώπου. Το γέλιο η χαρά και όλα τα θετικά συναισθήματα τα οποία φέρει μαζί της η ευτυχία συχνά αποτελούν άπιαστο όνειρο για πολλούς.
Τι είναι όμως ευτυχία και ποια είναι τα 7 θεμελιώδη συναισθήματα τα οποία βοηθούν στην κατάκτηση της ευτυχίας. Η Άννα Δρούζα συζήτησε με τη Ψυχολόγο και Κοινωνική Ερευνήτρια, Αγνή Μαριακάκη στον δεύτερο κύκλο των επεισοδίων του ΘΕΡΑ-POD και απαντά στο τι είναι ευτυχία.
«Ο άνθρωπος ζει με ζητούμενο του να κατακτήσει την ευτυχία; Και αν ναι τι είναι ευτυχία;» ρώτησε η Άννα Δρούζα.
Η ψυχολόγος απάντησε μεταξύ άλλων: «Η ευτυχία όπως και όλα μας τα συναισθήματα, δεν είναι παρά ένα κομμάτι από το ραντάρ μας, το συναισθηματικό μας ραντάρ, πληροφορεί ανά πάσα στιγμή και ώρα τη ζωή μας, τον εαυτό μας, τη νόηση μας, αν τα πράγματα είναι καλά, θαυμάσια ή χάλια».
Τελικά ο άνθρωπος γεννήθηκε για να ευτυχήσει ή για να υποφέρει; «Έχεις δέκα δάκτυλα. Τα θέλεις όλα ή θες μόνο κανά – δυο απ’ αυτά; Γεννιόμαστε με μια συναισθηματική παλέτα. Αυτά τα συναισθήματα είναι μέσα στην παλέτα μας τη νευρολογική. Και να θέλαμε να μην τα ζούμε, δε γίνεται. Το θέμα είναι ότι κάθε ένα από αυτά έχει μια απόλυτη χρησιμότητα. Και το ζήτημα είναι ότι η κουλτούρα μας, έτσι όπως προχωρά και εξελίσσεται δείχνει μια εύνοια σε κάποια από αυτά τα συναισθήματα. Πρώτα και κύρια θεμελιώδη συναισθήματα είναι η χαρά και η λύπη. Τα συναισθήματα είναι πυξίδα στον οργανισμό μας. Είναι μια βιολογική πυξίδα. Με βάση αυτήν την πυξίδα, το συναίσθημα της χαράς σου λέει: “προχώρα όλα είναι καλά” και το συναίσθημα της λύπης σε βοηθάει να πεις όχι. Σε βοηθάει να κόψεις ένα παλιό πράγμα και προχωρήσεις σε ένα καινούργιο. Μετά έρχεται ο φόβος, Ο οποίος είναι το υπέροχο συναίσθημα που ενεργοποιεί την αυτοάμυνα και την αυτοπροστασία, μετά έρχεται η περιφρόνηση. Η περιφρόνηση είναι θεμελιώδες συναίσθημα γιατί σε βοηθά να εντοπίσεις κάτι που δεν είναι για το καλό σου. Ο θυμός έχει σπουδαία εξελικτική αξία και ωφελιμότητα γιατί κάνει τον άνθρωπο διεκδικητικό. Το τελευταίο συναίσθημα είναι η έκπληξη. Είμαστε σχεδιασμένοι να εκτιθέμεθα στο καινούργιο και αυτό να μας εκπλήττει. Και μέσα από το καινούργιο δημιουργούμε την καινοτομία που χαρακτηρίζει το είδος μας» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μαριακάκη.
Μπορεί όμως ένας άνθρωπος να τα νιώσει όλα αυτά τα θεμελιώδη συναισθήματα; «Ορισμένα από αυτά τα συναισθήματα δεν επιτρέπουμε στο εαυτό μας να τα νιώσει. Για παράδειγμα πολύ δύσκολα επιτρέπουμε στον εαυτό μας τη λύπη, το θυμό και συχνά το φόβο. Όσο μπλοκάρουμε αυτά τα τρία πολύ βασικά συναισθήματα δεν μπορούμε να νιώσουμε ούτε το συναίσθημα της χαράς» είπε η ψυχολόγος.