Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη. Σκεφτείτε τους δικούς σας γονείς και σίγουρα θα σας έρθουν στο μυαλό περιστατικά στα οποία θα μπορούσαν να έχουν «δράσει» κάπως αλλιώς. Δεν τους κατηγορούμε. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν είναι αλάνθαστος, πόσο μάλλον κάποιος που έχει να αντιμετωπίσει μία νέα ζωή που αποτελεί ό,τι πολυτιμότερο και πολυαγαπημένο είχε ποτέ. Γνωρίζοντας, όμως, τα δέκα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι γονείς, ίσως καταφέρετε να τα αποφύγετε. Γιατί μπορεί από τα λάθη να μαθαίνουμε αλλά… γιατί να το ρισκάρουμε;
1ο λάθος: Πανικοβάλλεστε για το οτιδήποτε.
Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι οι νέοι γονείς αντιδρούν με υπερβολικό τρόπο σε κάποιες συνήθειες των μωρών, όπως το φτύσιμο του φαγητού ή ο εμετός. Και το μωρό, με τη σειρά του, αντιλαμβάνεται αυτήν την αντίδραση. Είναι, μάλιστα, ικανοί πολλοί γονείς να χάσουν όλη την ομορφιά του πρώτου χρόνου ενός μωρού από το άγχος και την ανησυχία μήπως κάτι δεν πάει καλά. “Μήπως έχει κάποιο πρόβλημα στο εντεράκι του;” “Μήπως έχει πολλά σάλια;” “Τρώει αρκετά ή μήπως όχι;” “Κλαίει πολύ ή λίγο;” Αν οι παραπάνω ερωτήσεις σας θυμίζουν κάτι, χαλαρώστε. Όλοι οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι τα μωρά είναι πολύ πιο ευπροσάρμοστα και «ελαστικά» από όσο φανταζόμαστε. Οπότε… χαλαρώστε!
2ο λάθος: Δεν αφήνετε το μωρό σας να κλάψει.
Οι παιδίατροι λένε πως ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην κλαίει το μωρό τους, γιατί συνδέουν το κλάμα με κάτι κακό, με κάτι λάθος που πρέπει να διορθώσουν. Τα μωρά, όμως, είναι «φτιαγμένα» για να κλαίνε, γιατί αυτό είναι από τα λίγα που μπορούν να κάνουν για να τραβήξουν την προσοχή. Ακόμα και αν έχουν φάει ή αν τους έχετε αλλάξει την πάνα, αυτά μπορεί να κλαίνε τόσο δυνατά σα να τους συμβαίνει κάτι τρομερό. Το κλάμα είναι μέρος της καθημερινότητας του μωρού. Ανησυχήστε μόνο εφόσον το μωρό σας δε μπορεί να ηρεμήσει μετά από πολλή ώρα ή αν το κλάμα του έχει να κάνει με πυρετό, κάποιο εξάνθημα ή έντονο εμετό και τότε καλέστε τον γιατρό σας.
3ο λάθος: Ξυπνάτε το μωρό για να το θηλάσετε.
Λάθος ή παρανόηση; Οι παιδίατροι λένε πως τα μωρά που θηλάζουν μπορούν -και πρέπει- να κοιμούνται κατά την διάρκεια της νύχτας. Αλλά υπάρχει συχνά η παρανόηση ότι το μητρικό γάλα δεν είναι αρκετά «πηχτό» ώστε να χορτάσει το μωρό για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Είναι, όμως, δυνατό και ωφέλιμο τόσο για τα μωρά όσο και για τις μαμάδες τους να κοιμηθούν αρκετές ώρες μέχρι να ξαναξυπνήσουν για… μαμ.
4ο λάθος: Μπερδεύετε το φτύσιμο και τα σάλια με τον εμετό.
Οι γιατροί συμφωνούν ότι η διαφορά, ανάμεσα στο φτύσιμο και τον εμετό, είναι η συχνότητα και όχι η ένταση. Το φτύσιμο έχει τέτοια ένταση που μπορεί ακόμα και να εκτοξευθεί μέσα σε έναν χώρο. Αν, όμως, το μωράκι σας υποφέρει από κάποια γαστροεντερική ίωση, θα κάνει εμετό κάθε 30 με 45 λεπτά, ανεξάρτητα από το αν έχει φάει ή όχι.
5ο λάθος: Πιστεύετε ότι έχει πυρετό χωρίς καν να ιδρώσει.
Σύμφωνα με τους παιδίατρους, ο πυρετός κατά τον οποίον το πρωκτικό θερμόμετρο δείχνει πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, στους τρεις πρώτους μήνες του μωρού, επιφέρει γενικά λόγο ανησυχίας. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο πυρετός που εξελίσσεται μέσα σε 24 ώρες, αμέσως αφού ολοκληρωθεί το πρώτο σετ εμβολίων. Κάποιοι γονείς, ωστόσο, μπορεί να υποθέσουν ότι το μωρό έχει πυρετό επειδή απλά είναι ζεστό και έτσι να του χορηγήσουν κάποιο φάρμακο. Αυτό είναι λάθος. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού είναι ικανό να αντιμετωπίσει μία ελαφρά λοίμωξη από μόνο του, οπότε μην βιαστείτε να του δώσετε φάρμακα.
6ο λάθος: Δεν τοποθετείτε σωστά το καθισματάκι του αυτοκινήτου.
Κάθε γονιός που έχει προσπαθήσει ξέρει ότι η τοποθέτηση του μωρουδιακού καθίσματος είναι -ή δείχνει να είναι- πυρηνική φυσική. Εφόσον έχετε επιλέξει το κατάλληλο καθισματάκι, για να είστε σίγουροι ότι το έχετε τοποθετήσει σωστά, επισκεφθείτε είτε το κατάστημα από το οποίο το αγοράσετε ή κάποιον σταθμό πυροσβεστικής (ναι, γνωρίζουν και οι πυροσβέστες) και ζητήστε να ελέγξουν ότι βρίσκεται στην σωστή θέση. Σκεφτείτε ότι η ζωή του μωρού σας μπορεί να εξαρτάται από αυτό.
7ο λάθος: Αμελείτε την στοματική του φροντίδα.
Πολλοί νέοι γονείς δεν σκέφτονται τα δοντάκια του νεογέννητου μωρού τους ή τη στοματική τους υγεία συνολικά, μέχρι να είναι πολύ αργά, λένε οι παιδίατροι. Δεν είναι, όμως, ποτέ πολύ νωρίς για να συνηθίσει το παιδάκι σας να αποκτά το συνήθειο να φροντίζει τα δόντια του. Πώς θα του το μάθετε;
* Μην ταΐζετε το μωράκι σας με γάλα αφού έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι και ενώ τα πρώτα δοντάκια του έχουν «σκάσει». Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μικρές κουφάλες που να απαιτούν σφράγισμα.
* Χρησιμοποιήστε μία υγρή γάζα για να καθαρίζετε τα ούλα του μωρού σας και προχωρήστε στην οδοντόβουρτσα όταν αυτό γίνει ενός έτους.
* Είναι σημαντικό να είστε σίγουροι πως το μωρό σας λαμβάνει αρκετό φθοριούχο άλας (fluoride). Το φθοριούχο άλας βρίσκεται φυσικά στο νερό και βοηθά στην πρόληψη των σφραγισμάτων. Μπορείτε, μάλιστα, να προμηθευτείτε ένα ειδικό εξάρτημα βρύσης που να «φθοριώνει» το νερό. Ο οδοντίατρός σας είναι πολύ πιθανό να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες.
8ο λάθος: Αγνοείτε τον σύντροφό σας.
Οι ψυχολόγοι τονίζουν το πόσο σημαντικό είναι να παραμείνετε ενωμένοι με τον/την σύντροφό σας όταν πρωτοαποκτήσετε παιδί. Γιατί όποια αδυναμία και να έχει η μεταξύ σας σχέση θα υπερμεγεθυνθεί με τον ερχομό ενός παιδιού, που φυσικό είναι να σας κουράσει και να σας δημιουργήσει στρες. Και ενώ πρέπει να επικεντρωθείτε στην φροντίδα του νέου μέλους, πρέπει με κάποιον τρόπο να διατηρήσετε μεταξύ σας την αίσθηση ότι είστε ζευγάρι. Φροντίστε, λοιπόν, να μην διαιρείστε όταν δεν είστε με το μωρό και να επιτρέπετε τις στιγμές αυτές να νιώσετε πάλι τρυφερότητα και φροντίδα ο ένας για τον άλλο.
9ο λάθος: Τσακώνεστε πάρα πολύ (ή πολύ λίγο) μπροστά στο μωρό.
Ακόμα και ένα μωρό τριών μηνών μπορεί να αντιληφθεί τις «δονήσεις», λένε οι παιδίατροι. Σχετικά, λοιπόν, με τους τσακωμούς στο σπίτι αναρωτηθείτε «μήπως φοβάται;» ή «συμβαίνουν συχνά αυτοί οι τσακωμοί;». Παρατηρήστε την ένταση και την συχνότητα των τσακωμών σας. Το να «αρπάζεστε» πού και πού είναι κάτι σύνηθες ανάμεσα σε άτομα που ζουν μαζί. Από την άλλη, το να καταπιέζετε πάρα πολύ αυτά που θέλετε να πείτε στον άλλον επειδή μπροστά είναι το μωρό είναι εξίσου κακό.
10ο λάθος: Εμπιστεύεστε αναξιόπιστες πηγές για γονεϊκές συμβουλές.
Οι παιδοψυχολόγοι τονίζουν ότι πολλοί νέοι γονείς αναζητούν συμβουλές σε λάθος μέρη. Πρόκειται για ένα κλασικό λάθος που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Μην αρκείστε σε αυτά που ακούτε από εδώ και από’κει. Μην αρκείστε ούτε και σε εμάς αν πιστεύετε πως ένα θέμα απαιτεί περισσότερο ψάξιμο. Μιλήστε με ειδικούς, με παιδιάτρους, με παιδοψυχολόγους, απευθυνθείτε σε ινστιτούτα και κέντρα στήριξης και συμβουλευτικής για το παιδί (δείτε στα Σχετικά Links), για να αποκτήσετε την εγκυρότερη και ασφαλέστερη πληροφόρηση.
Πηγή: in2life.gr