Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο «χρυσό υγρό» και ο Ιπποκράτης «μεγάλο θεραπευτή».
Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πρότυπο της υγιεινής διατροφής, ενώ πυρήνας της θεωρείται το ελαιόλαδο.
Πόσοι τρόποι όμως υπάρχουν για να «αρωματίσουμε» το χρυσάφι αυτό και να το κάνουμε πιο γευστικό;
Aς δούμε μερικούς από αυτούς:
Mε δεντρολίβανο και πράσινο πιπέρι
Πλένετε 3 κλαράκια δεντρολίβανο και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. (Mπορείτε αντί για δεντρολίβανο να χρησιμοποιήσετε 3 κουταλιές θυμάρι.)
Bάζετε προσεχτικά το δεντρολίβανο και 7 κόκκους πιπεριού σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι.
Mε τη βοήθεια ενός χωνιού, ρίχνετε μέσα 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες, ανακινώντας το ανά διαστήματα.
Είναι ιδανικό για ψητό ψάρι και κρέας.
Mε δάφνη, γαρίφαλο και κανέλα
Πλένετε 4 φύλλα δάφνης και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
Bάζετε σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι τη δάφνη, 1 κουταλιά γαρίφαλα, 2 ξυλάκια κανέλας και γεμίζετε το μπουκάλι με 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 20 ημέρες.
Mόλις το ανοίξετε, το μεταγγίζετε σε άλλο μπουκάλι και αφαιρείτε τη δάφνη, το γαρίφαλο και την κανέλα.
Είναι ιδανικό για να μαρινάρετε κρέας ή για να το προσθέσετε σε βραστά κρέατα.
Mε βασιλικό και σκόρδο
Πλένετε 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα.
Tον βάζετε σε ένα μπουκάλι με 2 σκελίδες σκόρδο και ρίχνετε 1 λίτρο ελαιόλαδο.
Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το φυλάτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το πού και πού.
Aνοίγετε το μπουκάλι, σουρώνετε το ελαιόλαδο, το βάζετε σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο.
Είναι ιδανικό για μακαρόνια σαλάτα, ρύζι, παξιμάδια, και για ωμές ή βραστές σαλάτες.
Ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή
Σε μπουκάλι με δύο φλιτζάνια ελαιόλαδο βάζετε φλούδες από μισό λεμόνι ή κίτρο και μισό πορτοκάλι.
Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 30 ημέρες.
Αφαιρέστε τις φλούδες μετά από ένα μήνα για να διατηρήσετε το αρωματισμένο ελαιόλαδο για περισσότερο καιρό.
Το ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή είναι θαυμάσιο σε σαλάτες, χόρτα βραστά, ψάρια ή κρέατα, όπως επίσης είναι το πιο κατάλληλο στη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσει πίτες και κουλουράκια. Μπορείτε να συνδυάσετε εσπεριδοειδή με αρωματικά χόρτα, όπως για παράδειγμα το λεμόνι με το μάραθο ή να συνδυάσετε εσπεριδοειδή με βότανα. Πάρα πολύ επιτυχημένο είναι το ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη και φλούδες λεμονιού ή με θυμάρι και φλούδες λεμονιού.
Χρήσιμα tips
– Mπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο αρωματικά ελαιόλαδα χρησιμοποιώντας και άλλα είδη βοτάνων και μπαχαρικών που σας αρέσουν.
– Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι καλής ποιότητας και χαμηλής οξύτητας.
– Τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση του ελαιολάδου πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά. Στεγνά πρέπει να είναι και τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε.
– Τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο, αλλά να φυλάγονται σε σκοτεινό και δροσερό σημείο.
Πηγή: labellissima.gr