Χθες το πρωί η Άννα ήρθε πάλι στο γραφείο συντετριμμένη. Με δάκρυα στα μάτια και ύστερα από πέντε λεπτά απόλυτης σιωπής, μου είπε πως χθες βράδυ, για άλλη μια φορά ο σύζυγος της έφυγε από το σπίτι με «πρόφαση» πως θέλει να μείνει για λίγο μόνος.
Ακούγεται παράξενο, όμως ο τρόπος που βιώνουμε τον έρωτα και που διαλέγουμε συντρόφους εξαρτάται άμεσα από την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά των γονιών μας. Με άλλα λόγια οι σχέσεις που είχαμε ως παιδιά με τους γονείς προσδιορίζουν καθοριστικά και τον τρόπο που ερωτευόμαστε…
Κατηγοριοποιώντας λίγο τα πράγματα όλοι οι άνθρωποι «ανήκουμε» σε κάποια κατηγορία «εραστή» η οποία και συνήθως έλκεται από συγκεκριμένους τύπους ερωτικών συντρόφων…
Ποιοι είναι όμως οι πιο συνηθισμένοι τύποι εραστών…
Ο ανασφαλής εραστής
Ο τύπος αυτός συνδέεται με γονείς κυκλοθυμικούς που παρουσίαζαν μη ισορροπημένη συμπεριφορά. Επιθυμεί να έρθει κοντά στον σύντροφό του και να ζήσει τον έρωτα ολοκληρωτικά, εντούτοις προβάλλει φοβίες και φοβάται πολύ μην πληγωθεί. Όταν ξεπεράσει τους φόβους του προσκολλάται στον σύντροφό του και παρουσιάζει συμπεριφορές εξάρτησης. Πολύ συχνά δεν έχει τη δύναμη να ξεκολλήσει από μια ακατάλληλη σχέση.
Ο νηφάλιος εραστής
Στον αντίποδα αυτός ο τύπος εραστή προέρχεται από ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον, έτσι έχει μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του και τους άλλους. Τολμά και ρισκάρει στον έρωτα. Επιλέγει να επικοινωνεί βαθιά και ουσιαστικά με τον σύντροφο του. Δε φοβάται να πληγωθεί.
Ο αποστασιοποιημένος εραστής
Παιδί απορριπτικών γονιών, ο τύπος αυτός έχει μάθει να εμπλέκεται σε συναισθηματικές σχέσεις. Νομίζει ότι θέλει να πλησιάσει τον άλλο, κατά βάθος όμως νιώθει την ανάγκη να παραμείνει μόνος και ανεξάρτητος. Δεν έρχεται εύκολα σε άμεση επαφή. Παρουσιάζει συχνά «συναισθηματική απόσυρση».
Ο ιδανικός εραστής
Ο τύπος αυτός παρουσιάζει μια τάση τελειομανίας, η οποία έχει τις ρίζες της σε ένα απαιτητικό οικογενειακό περιβάλλον. Ο ιδανικός εραστής τα δίνει όλα για τον σύντροφό του. Προσπαθεί διαρκώς να είναι τέλειος σε όλα, ως σύζυγος, ως γονιός και ως επαγγελματίας. Συνήθως δε τα καταφέρνει όπως θέλει… Με τον καιρό κουράζεται και νιώθει αδικημένος. Πολλές φορές επιλέγει ως λύση τη συναισθηματική απόσυρση.
Πηγή: bemary.com