Θεωρείτε ακόμα τα λιπαρά ένα διατροφικό δαίμονα; Ίσως να εκπλαγείτε όταν μάθετε πως προλαμβάνουν την αύξηση βάρους, καθώς και ορισμένες ασθένειες. Μάθετε όλα τα μυστικά γι’ αυτό το «απαγορευμένο» θρεπτικό στοιχείο.
Τα λιπαρά δε σας παχαίνουν
Ίσως να νομίζετε πως όποιο λίπος και να καταναλώσετε θα πάει κατευθείαν στους γοφούς, όμως αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές. Οποιοδήποτε θρεπτικό στοιχείο, είτε είναι λιπαρά, είτε υδατάνθρακες, είτε πρωτεΐνες, θα μετατραπούν σε σωματικό λίπος αν φάτε πολύ από αυτό. Ο μόνος τρόπος να αποφύγετε τα επιπλέον κιλά είναι να διατηρείτε υπό έλεγχο τις θερμίδες. Το θέμα είναι να καίτε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με αυτές που καταναλώσατε. Αν και τα λιπαρά έχουν σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο έναντι των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (9 έναντι 4), μια λογική ποσότητα λιπαρών στη διατροφή σου δε θα καταστρέψετε τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Μάλιστα, αν αυξήσετε την κατανάλωση λιπαρών μπορεί ακόμα και να αδυνατίσετε σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Το στομάχι χρειάζεται περισσότερη ώρα για να αφομοιώσει τα λιπαρά, οπότε μένετε χορτάτοι για περισσότερο.
Το σώμα σας τα χρειάζεται
Μια δίαιτα με στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα και σαλάτες χωρίς ντρέσινγκ δεν είναι μόνο άνοστη, αλλά και επικίνδυνη. Κυριολεκτικά, δεν μπορείτε να επιβιώσετε χωρίς λιπαρά. Εκτός από πηγή ενέργειας, παρέχουν προστασία στα οστά και τα όργανα και χαρίζουν υγεία στα μαλλιά και το δέρμα σας. Επιπλέον, τα λιπαρά βοηθούν το σώμα να απορροφήσει ορισμένες βιταμίνες, όπως οι A, D, E και Κ. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία κάνουν τα πάντα, από το να ενισχύουν τα οστά σας μέχρι να σας προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες.
Δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια
Ωστόσο, μη χρησιμοποιείτε τις ανάγκες του οργανισμού σας για λιπαρά ως δικαιολογία για να τρώτε κάθε μπισκότο σοκολάτα ή φέτα μπέικον που θα βρεθεί μπροστά σας. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μορίων λιπαρών και κάποια λιπαρά είναι πολύ καλύτερα από άλλα. Ένας εύκολος τρόπος να καταλάβετε τη διαφορά: τα «κακά» λιπαρά (κορεσμένα και τρανς) συνήθως βρίσκονται σε τροφές ζωικής προέλευσης ή επεξεργασμένες (μπριζόλα, τυρί, βούτυρο και κέικ), ενώ τα «καλά» λιπαρά (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα) προέρχονται κυρίως από τα ψάρια και τις τροφές φυτικής προέλευσης, όπως ο σολομός, οι ελιές, οι ξηροί καρποί. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο επιβλαβή τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά; Για να το θέσουμε απλά, προκαλούν όλεθρο στην καρδιά«αυξάνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL που φράσσει τις αρτηρίες. Το χειρότερο είναι ότι τα τρανς λιπαρά μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL, που εμποδίζει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας. Γι’ αυτοί οι ειδικοί συμβουλεύουν να λαμβάνετε σχεδόν όλες τις θερμίδες λιπαρών από ακόρεστα λιπαρά· λιγότερο από 10% πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα και λιγότερο από 1% από τρανς λιπαρά. Για να μειώσετε την κατανάλωσή τους, προτιμήστε πηγές πρωτεΐνης που περιέχουν καλά λιπαρά, όπως τα φασόλια και το ψάρι, ή αυτές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το χοιρινό, το κοτόπουλο και τα ημιάπαχα γαλακτοκομικά. Επίσης, προτιμήστε το άπαχο κόκκινο κρέας –χοιρινό και μοσχαρίσιο φιλέτο.
Το μυστικό
Διαβάζετε τις ετικέτες πάνω στις επεξεργασμένες τροφές και προτιμήστε εκείνες με τη μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και μηδέν γραμμάρια τρανς λιπαρών ανά μερίδα.
Πηγή: omorfamystika.gr