Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε βαφές εμπορίου ενώ υπάρχουν τόσα πράγματα στη φύση η οποία μπορεί να δώσει υπέροχα χρώματα, ακόμη και στα αυγά!
Πριν τα βάψετε
Επιλέγετε λευκά αυγά, χωρίς στίγματα και σημάδια.
Φροντίστε να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο 24 ώρες πριν τα βράσετε, ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου όταν θα τα βουτήξετε στο βραστό νερό.
Πριν τα βάψετε πλύνετέ τα καλά με χλιαρό νερό, ώστε να απομακρύνετε σκόνη, φτερά, χώματα κ.λπ.
Για να μη σπάσουν στο βράσιμο βουτήξτε τα σε χλιαρό νερό, έτσι ώστε να μειώσετε τη διαφορά θερμοκρασίας.
Αν θέλετε τα αυγά σας να έχουν χρώμα…
Κόκκινο: Ρίξτε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 φλιτζάνι του καφέ ξίδι, τα αυγά και νερό μέχρι να τα καλύψει. Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί.
Πράσινο: Βράστε 1 κιλό σπανάκι σε 3 λίτρα νερό. Στο ζωμό αυτό ρίξτε και 1 φλιτζάνι ξίδι και βράστε τα αυγά.
Κίτρινο: Μαζέψτε ξερές φλούδες από κρεμμύδια. Με αυτά τυλίξτε το κάθε αυγό και τα δέστε με ένα κομμάτι καλσόν.
Γαλάζιο – μπλε: Βράστε τα αυγά σε μια κατσαρόλα μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξίδι.
Αν θέλετε τα αυγά σας να έχουν σχέδια…
Εφαρμόστε φυλλαράκια από σέλινο, μαϊντανό, άνηθο ή οποιοδήποτε άλλο φύλλο πάνω στα αυγά, τυλίξτε τα καλά με ένα κομμάτι καλσόν και βάψτε τα. Μόλις τα αυγά βαφτούν περάστε με ένα μάλλινο ύφασμα που θα έχετε βουτήξει σε ελαιόλαδο για να τους δώσετε λάμψη.
Το τελικό χρώμα που θα πάρουν τα αυγά, μπορεί να μην είναι τόσο έντονο όσο με τη χρήση βαφής του εμπορίου αλλά θα είναι οικολογικά και θα τηρήσετε και το έθιμο!
Πηγή: omorfamystika.gr