Για να θεωρηθεί ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ισορροπημένο, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία, όσο το δυνατό καλύτερη ποιότητα, σωστή ποσότητα και να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του διαιτώμενου (επαγγελματικές, κοινωνικές, θρησκευτικές πεποιθήσεις, γευστικές προτιμήσεις).
Ο φόβος των περισσότερων διαιτώμενων είναι το πώς θα ανταποκριθούν σε περιστάσεις όπως γιορτές, γάμους, βαφτίσεις, διακοπές. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να σταματήσουν την προσπάθεια της απώλειας βάρους και να την ξεκινήσουν όταν περάσουν οι γιορτές και οι κοινωνικές υποχρεώσεις. Με αποτέλεσμα αρκετοί να πέφτουν στην εξής παγίδα: να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες «απαγορευμένων φαγητών» σκεπτόμενοι ότι δεν θα τους επιτραπεί να τα καταναλώσουν ξανά και το βάρος τους συνεχώς να αυξάνεται. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν η δίαιτα που ακολουθούν είναι αρκετά υποθερμιδική, αυστηρή και στερείται γεύσης. Αυτό είναι και ένα από τα μειονεκτήματα των διαιτών που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Για να καταφέρει κάποιος να χάσει βάρος και να το διατηρήσει, θα πρέπει να αλλάξει η σχέση του με το φαγητό, να συνειδητοποιήσει τι του προσφέρει η υπερκατανάλωση φαγητού, τι συναισθηματικά κενά γεμίζει με το φαγητό, και να μην το αντιμετωπίζει σαν ανταμοιβή και επιβράβευση.
Επομένως ο διαιτολόγος θα πρέπει να εκπαιδεύσει τον πελάτη-ασθενή του ώστε να μάθει να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καταστάσεις, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι υποτροπές, αλλά και να μην επηρεάζεται η κοινωνική του ζωή.
Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που ακολουθείτε διατροφή και έχετε κοινωνικές υποχρεώσεις;
Εάν γευματίσετε σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα και έχετε τη δυνατότητα να πάρετε μία μερίδα, προτιμήστε κατά κύριο λόγο λαχανικά φρέσκα (βραστά, ψητά), μια ποσότητα πρωτεΐνης (άπαχο κρέας ψητό, ψάρι ψητό), και μια ποσότητα υδατανθράκων, κατά προτίμηση μη επεξεργασμένων, η οποία μπορεί να προέρχεται από ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο, πατάτα ψητή, καλαμπόκι βραστό, ρύζι καστανό.
Αν δεν παραγγείλετε μερίδα, προσπαθήστε να γεμίσετε μια φορά το πιάτο σας από τις διάφορες ποικιλίες. Παράλληλα προτιμήστε πιο υγιεινές επιλογές. Καλό είναι να επιλέγετε σαλάτες οι οποίες δεν περιέχουν πολλά λιπαρά στις οποίες προστίθεται ελαιόλαδο, ξύδι ή φρέσκος χυμός λεμονιού. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο επιδόρπιο, δοκιμάστε μικρή ποσότητα (1 -2 μπουκιές). Προσπαθήστε να τρώτε αργά, να μασάτε αρκετά την τροφή.
Εάν γευματίσετε σε πιτσαρία, αποφύγετε τις πίτσες με χοντρή ζύμη, προτιμήστε την πίτσα που περιέχει τυρί και περισσότερα λαχανικά και καταναλώστε 1 -2 κομμάτια. Όσον αφορά στις μακαρονάδες επιλέξτε κάποια που θα περιέχει κόκκινη σάλτσα και προσθέστε μικρή ποσότητα τριμμένου τυριού. Οι μακαρονάδες που περιέχουν κρέμα γάλακτος και αλλαντικά σας φορτώνουν με κενές θερμίδες.
Εάν γευματίσετε σε εστιατόριο με ethnic κουζίνα όπως, ταϊλανδέζικη, κινέζικη, αραβική καλό είναι να ζητήσετε από το σερβιτόρο ή τον σεφ να σας ενημερώσει για τη σύσταση των πιάτων και τον τρόπο μαγειρέματος. Αποφύγετε τα τηγανητά και τα φαγητά που περιέχουν πολλές σάλτσες ιδιαίτερα καυτερές γιατί μπορεί να παρασυρθείτε και να καταναλώσετε περισσότερο αλκοόλ.
Εάν είστε προσκεκλημένοι σε μια εκδήλωση που θα έχει μπουφέ, καλό είναι να επιλέξετε κάποιο σουβλάκι κοτόπουλου ή ένα κομμάτι φιλέτο ψαριού, φρέσκα λαχανικά όπως sticks από καρότο, αγγούρι και να αποφύγετε τα mini σάντουιτς ή καναπεδάκια, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα περιέχουν απλούς υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά.
Εάν βγείτε σε ένα μπαρ με φίλους για ποτό, καλό είναι να έχετε φάει κάτι από πριν, γιατί θα είστε πιο επιρρεπείς στα πατατάκια, στους αλμυρούς ξηρούς καρπούς και στα μεζεδάκια που συνοδεύονται με τα ποτά. Καλό είναι να καταναλώνετε το ποτό με μέτρο, γιατί η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία με αποτέλεσμα να πεινάτε υπερβολικά αργότερα. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει και αφυδάτωση, επομένως βοηθητικό είναι για κάθε ποτήρι αλκοόλ να πίνετε και ένα ποτήρι νερό. Προτιμήστε κρασί και μπύρα, γιατί έχουν μικρότερο θερμιδικό φορτίο και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Όταν είστε εσείς ο ίδιος/ η ίδια οικοδεσπότης και προσκαλείτε παρέα για φαγητό, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μπορείτε να μαγειρέψετε ένα πιο υγιεινό πιάτο, βάζοντας λιγότερο λάδι και αντικαθιστώντας το αλάτι με μπαχαρικά, το οποίο θα είναι εξίσου γευστικό με κάποιο που περιέχει περισσότερα λιπαρά και θερμίδες. Τα φαγητά και τα γλυκά που θα περισσέψουν μπορείτε να τα μοιράσετε στους καλεσμένους κατά την αποχώρησή τους αποφεύγοντας τον πειρασμό. Επιπλέον μπορείτε να τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη και να τα καταναλώσετε τις επόμενες μέρες.
Αξίζει να τονιστεί ότι όταν γνωρίζετε από το πρωί ότι θα βγείτε το βράδυ για φαγητό ή για ποτό να μην λιμοκτονείτε όλη την προηγούμενη ημέρα με το σκεπτικό ότι θα φάτε ή θα πιείτε αλκοόλ το βράδυ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταναλώσετε τη διπλάσια ποσότητα φαγητού από αυτή που θα τρώγατε εάν είχατε φάει όλα τα προηγούμενα γεύματα και σνακ. Με το να παραλείπετε τα κύρια και τα ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας δεν διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης, με αποτέλεσμα να πεινάτε πολύ περισσότερο.
Συνηθισμένες δικαιολογίες όσων ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής και πρέπει να παρευρεθούν σε κάποια κοινωνική ή επαγγελματική εκδήλωση.
1) «Δεν μπορώ να πω όχι γιατί θα προσβάλω το άτομο που μου το προσφέρει». Μια δικαιολογία που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι. Αλλά αν σκεφτείτε καλύτερα, μπορείτε να τον/την ευχαριστήσετε και να πείτε ότι θα το φάτε αργότερα, αν μπορείτε να το πάρετε μαζί σας. Επίσης μπορείτε να πείτε ότι προσέχετε τη διατροφή σας και να ζητήσετε ένα φυσικό χυμό φρούτων.
2) «Μία φορά στο τόσο τρώω αυτό το γλυκό ή το συγκεκριμένο φαγητό». Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το καταναλώνετε και σε μεγάλες ποσότητες. Όταν κάτι καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, δεν το απολαμβάνετε και μετά έχετε και περισσότερες τύψεις.
3) « Γιορτή είναι, άρα μπορώ να φάω». Στις γιορτές και στις περισσότερες εκδηλώσεις οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, φαγητών και γλυκών. Μπορείτε να δείτε τις γιορτές και τις εκδηλώσεις από διαφορετική οπτική γωνία. Οι εκδηλώσεις αποτελούν ευκαιρία για να αναπτύξετε την κοινωνική σας ζωή, να βρεθείτε με φίλους, συναδέλφους, συγγενείς, να χορέψετε, να πείτε τα νέα σας και να περάσετε καλά χωρίς να είναι αναγκαία η υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού.
Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να συγκρατηθείτε δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαλάσετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της διατροφής σας λέγοντας «εφόσον έφαγα παραπάνω μία μέρα, ας το συνεχίσω για ολόκληρη την εβδομάδα». Ούτε την επόμενη μέρα να μείνετε νηστικοί τιμωρώντας τον εαυτό σας.
Απλώς ακολουθείστε το αμέσως επόμενο γεύμα του προγράμματός σας και αντιμετωπίστε το ως μια ευκαιρία για μάθηση για την επόμενη παρόμοια κατάσταση στην οποία θα ξαναβρεθείτε. Τέλος εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.
Πηγή: diatrofi.gr