Το παγωτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόλαυση του καλοκαιριού! Παραμένει όμως ένα «παρεξηγημένο» τρόφιμο.
Θρεπτική άξια
Οι βασικές πρώτες ύλες του παγωτού είναι γάλα, κρέμα γάλακτος, αβγό, νερό, ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες και, προαιρετικά, βανίλια, κακάο, καφές ή χυμός φρούτων.
Επομένως αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου και, ανάλογα με το είδος των πρώτων υλών, μπορεί να περιέχει βιταμίνες Α και D.
Επίσης περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως:
-Υδατάνθρακες, με τη μορφή απλών σακχάρων, ζάχαρης και λακτόζης.
-Πρωτεΐνες γάλακτος.
-Λιπαρά, εκ των οποίων όμως σημαντική ποσότητα είναι κορεσμένα, που επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.
Υγιεινές επιλογές
Τα απλά παγωτά, χωρίς δηλαδή την προσθήκη επιπλέον υλικών (σιρόπι, ξηροί καρποί, καραμέλα), οι γρανίτες και τα τύπου light συνδυάζουν γεύση και λιγότερες θερμίδες.
Οι ειδικοί συστήνουν κατανάλωση μέτριας ποσότητας (2 περίπου μπάλες) 2 φορές εβδομαδιαίως, εφόσον δεν καταναλώνονται άλλα γλυκίσματα.
Σπιτικά παγωτά με πρώτες ύλες με λιγότερα λιπαρά μπορούν να καταναλώνονται συχνότερα.
Πηγή: myworld.gr