Όλες αυτές οι φαινομενικά αθώες κινήσεις, μπορούν να εξελιχθούν σε «γκάφες μεγατόνων» για την σιλουέτα σου. Μάθε γιατί είναι λάθος και φυσικά πώς μπορείς να τις αποφύγεις.
Γκάφα Νο1: «Να τρως λίγο απ’ όλα»
Γιατί δεν λειτουργεί: Όσο περισσότερες επιλογές έχεις, τόσο κινδυνεύεις να φας μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Για να λειτουργήσει το «λίγο απ’ όλα», πρέπει όλες οι επιλογές που θα έχεις στο τραπέζι σου να είναι φαγητά χαμηλά σε θερμίδες, που θα καλύπτουν όλες τις διατροφικές ομάδες όπως είναι τα λαχανικά και η άπαχη πρωτεΐνη.
Καταλαβαίνεις ότι εφόσον στο τραπέζι σου υπάρχει μια ποικιλία πολλών διαφορετικών σνακ, το λίγο απ’ όλο όχι μόνο θα σε φουσκώσει αλλά κινδυνεύεις να βάλεις κιλά.
Γκάφα Νο2: «Να τρως μόνο ένα πιάτο φαγητού στην καθισιά σου»
Γιατί δεν λειτουργεί: Όταν σκεφτόμαστε ότι θα φάμε μόνο μια μερίδα (ένα πιάτο) φαγητού, κινδυνεύουμε να φάμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι αν μοιράζαμε την τροφή που θα καταναλώναμε και σε ένα δεύτερο πιάτο. Άλλωστε, η δεύτερη μερίδα θα εξασφάλιζε έναν πιο αργό ρυθμό κατανάλωσης της τροφής.
Το να ξέρεις ότι μπορεί να φας και μια δεύτερη μερίδα, θα σε κρατήσει από το να παραγεμίσεις το πρώτο πιάτο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις δίαιτες που προτείνουν την κατανάλωση ενός γεύματος καθημερινά.
Απλά φρόντισε το δεύτερο πιάτο να έρχεται τουλάχιστον 20 λεπτά μετά το πρώτο.
Γκάφα Νο3: Χρησιμοποιείς την άσκηση ως δικαιολογία για να τρως περισσότερο
Γιατί δεν λειτουργεί: Δυστυχώς όταν αθλούμαστε δεν καίμε όσες θερμίδες πιστεύουμε ότι έχουμε κάψει. Για παράδειγμα, μπορεί να σου βγει η γλώσσα μετά από 30 λεπτά άσκησης πάνω στο ελλειπτικό μηχάνημα, αλλά οι θερμίδες που καις ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι φυστικοβούτυρο.
Αν είσαι αθλήτρια, χρειάζεται να τρως περισσότερο. Για όλες εμάς τις υπόλοιπες, μισή ώρα στο γυμναστήριο δεν αποτελεί δικαιολογία για να καταβροχθίσουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας με το που επιστρέψουμε στο σπίτι.
Γκάφα Νο4: Αγοράζεις ρούχα δύο νούμερο μικρότερο σαν κίνητρο για να τρως λιγότερο
Γιατί δεν λειτουργεί: Μπορεί να πιστεύεις ότι ένα μικροσκοπικό φόρεμα ή η φωτογραφία ενός αδύνατου μοντέλου ως πρότυπο, θα έχει τη δύναμη να σε φέρει στο σωστό δρόμο της καλής διατροφής, αλλά τα αποτελέσματα είναι αντίστροφα τις περισσότερες φορές.
Είναι πολύ πιθανό να αισθανθείς ακόμα χειρότερα όσο βλέπεις ότι το μικροσκοπικό φόρεμα ακόμα δεν σου κουμπώνει και να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό. Άσε που όσο πιο χάλια είναι η ψυχολογία σου, τόσο δυσκολότερα θα ξεκουνηθείς από τον καναπέ και θα τρέξεις στο γυμναστήριο.
Αντίθετα, θα πρέπει να επικεντρωθείς σε μικρούς και βατούς στόχους αδυνατίσματος. Έτσι, κάθε φορά που θα πετυχαίνεις ένα καινούργιο στόχο, μπορείς να αγοράζεις ένα φόρεμα στα μέτρα σου!
Γκάφα Νο5: Τρως τεράστιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών
Γιατί δεν λειτουργεί: Εννοείται πως τα φρούτα και τα λαχανικά με τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Όμως, πολλά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα σάκχαρα και θερμίδες, γι’ αυτό και η ελεύθερη κατανάλωσή τους κινδυνεύει να σε παχύνει.
Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα φρούτα και λαχανικά με λιγότερες θερμίδες και αυτά να καταναλώνεις όσο θέλεις. Για παράδειγμα, τα αχλάδια, το καλαμπόκι και οι πατάτες έχουν περισσότερες θερμίδες από τα πράσινα φασόλια ή τα πορτοκάλια.
Έπειτα, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση λαχανικών είναι μεγαλύτερη 3 με 5 μερίδες (σε σχέση με αυτή των φρούτων (2 με 4 μερίδες). Το ίδιο συμβαίνει και με τους χυμούς φρούτων που πολλοί από αυτούς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, πολλά συντηρητικά και λιγοστά θρεπτικά στοιχεία.
Πηγή: womenonly.gr