Αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν, εμφανίζεται η θέση των Ελληνίδων στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων του σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
Ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται έχει αυξηθεί, αφού από τα 3.317.594 των απασχολουμένων, τα 1.175.146, σχεδόν οι μισοί, είναι γυναίκες.
Παράλληλα, μειώνονται οι καταγγελίες για παραβάσεις οι οποίες πριν λίγα χρόνια ήταν συχνές, όπως η απόλυση εγκύου και η σεξουαλική παρενόχληση κατά την εργασία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ κατά τη διάρκεια του 2011, υποβλήθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας 9 καταγγελίες για απόλυση εγκύου και άλλες 6 εξετάσθηκαν κατά τη διάρκεια επίλυσης εργατικών διαφορών. Εξετάσθηκαν επίσης 12 περιπτώσεις βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας σε προστατευόμενες μητέρες. Έγιναν 3 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και 8 για απόλυση κατά τη προστασία της μητρότητας. Για τον ίδιο λόγο, εξετάσθηκαν 12 εργατικές διαφορές.
«Οι γυναίκες, έχοντας κατακτήσει το δικό τους κομμάτι στον εργασιακό χώρο, έχουν διανύσει μια μεγάλη απόσταση» τονίζει σε δήλωσή του με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, Μιχάλης Χάλαρης και προσθέτει ότι «οι Επιθεωρητές Εργασίας βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών, λειτουργώντας πάντα ενημερωτικά, συμφιλιωτικά και ελεγκτικά».
Με μια σειρά νομοθετικών μέτρων από το 2012 και μετά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, έχει θεσπίσει, την προστασία της μητρότητας από την απόλυση έως 18 μήνες μετά τον τοκετό, την εξάμηνη ειδική άδεια μητρότητας και τις άδειες θηλασμού, ανατροφής και σχολικής παρακολούθησης των παιδιών.
Η ευθύνη για την τήρηση της νομοθεσίας στα θέματα της ισότητας στην εργασία έχει κατανεμηθεί ανάμεσα στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και το Συνήγορο του Πολίτη, αν και το Σ.ΕΠ.Ε. είναι αρμόδιο για την επιβολή κυρώσεων ή την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Από την πλευρά του ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά, ότι υπάρχουν δύο σημαντικές ελλείψεις, που πρέπει να αντιμετωπισθούν προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η διερεύνηση των καταγγελιών.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο, χρειάζεται να διευκρινιστούν με την έκδοση εγκυκλίων οι πρακτικές πλευρές της συνεργασίας με το ΣΕΠΕ και να υπάρξει μέριμνα για την επιμόρφωση των Κοινωνικών Επιθεωρητών Εργασίας, σε θέματα διακρίσεων λόγω φύλου.