Την 1η Δεκεμβρίου 2011 στη Γεννάδειο Σχολή, παρουσία εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco ανακοίνωσαν τις δικαιούχους των «Ελληνικών Βραβείων 2011 L’Oréal – Unesco Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη».

Από το 2006, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco βραβεύουν κάθε χρόνο με τα «Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO» τρεις νεαρές ερευνήτριες ηλικίας μέχρι 38 ετών στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών.

Σκοπός των βραβείων είναι να τιμήσουν την συνεισφορά και την αφοσίωση των ελληνίδων ερευνητριών στην επιστημονική έρευνα.

Δίνοντας αξία στις καινοτομίες που προσφέρουν οι γυναίκες επιστήμονες στην καθημερινότητά μας, τα βραβεία L’Oréal – Unesco συμβάλλουν στη δημιουργία γυναικείων προτύπων, ανοίγοντας το δρόμο σε μια ολόκληρη γενιά νέων κοριτσιών.

Τα βραβεία εκτός από την ηθική επιβράβευση συνοδεύονται και με μια οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα που σκοπό έχει να ενθαρρύνει τις νέες Γυναίκες Επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας στην Ελλάδα.


Philippe Cornu, διευθύνων σύμβουλος L’Oréal Hellas, Μάγδα Κροκίδα, Άλκιστις Μπονάνου, Φωτεινή Λάμαρη

Στην Ελλάδα, στην κοινότητα των 14 βραβευμένων ερευνητριών με τα Βραβεία L’Oréal – Unesco προστίθενται σήμερα 3 νεαρές διακεκριμένες Ερευνήτριες:

Η Δρ. Μαγδαληνή Κροκίδα, Χημικός Μηχανικός, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Σχεδιασμού και ανάλυσης Διεργασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών στο Ε.Μ.Π. Η έρευνα της αφορά την Μηχανική τροφίμων και την ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων με βελτιωμένες θερμοφυσικές ιδιότητες. Επίσης ασχολείται με τον σχεδιασμό και την ανάλυση φυσικών διεργασιών και ιδιαίτερα διεργασιών τροφίμων.


Μάγδα Κροκίδα, Άλκιστις Μπονάνου, Philippe Cornu, διευθύνων σύμβουλος L’Oréal Hellas, Αικατερίνη Τζιτζικώστα, πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής για την Unesco, Φωτεινή Λάμαρη

Η Δρ. Φωτεινή Λάμαρη, Χημικός, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ερευνά της εστιάζεται στην ανάλυση της δομής και των βιολογικών ιδιοτήτων φυσικών προϊόντων με απώτερο στόχο την ταυτοποίηση καινοτόμων βιοδραστικών ενώσεων με ενδεχόμενη φαρμακευτική εφαρμογή.

Η Δρ. Άλκηστις Μπονάνου, Φυσικός-Αστρονόμος, Ερευνήτρια Δ’ στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στόχος της έρευνάς της είναι η κατανόηση της εξέλιξης των αστέρων μεγάλης μάζας και η ακριβής μέτρηση των αποστάσεων κοντινών γαλαξιών.

Οι 3 Ερευνήτριες τιμήθηκαν για το εξαιρετικό ερευνητικό τους έργο, για τις ικανότητές τους και για την αφοσίωσή τους στην Επιστήμη.

«Τα ελληνικά βραβεία L’Oréal – Unesco» για άλλη μια χρονιά προσέλκυσαν πολυάριθμες υποψηφιότητες πολύ υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου. Η επιτροπή κρίσης με τους 5 διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κρίσης -Ομότιμο Καθηγητή Βιομηχανικής Χημείας- κύριο Νίκο Χατζηχρηστίδη επέλεξε τις 3 δικαιούχους έχοντας πολύ αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης και σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς προγράμματος .

«Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στα υψηλότερα κλιμάκια της Επιστημονικής Έρευνας ενώ διαπρέπουν σε όλα τα επίπεδα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αποτελούν μόλις το ένα τέταρτο των ερευνητών παγκοσμίως και είναι πολύ λίγες αυτές που δραστηριοποιούνται στα επίπεδα λήψης αποφάσεων ή καθορίζουν τα ερευνητικά προγράμματα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προβάλλονται μέσω της συνεργασίας L’Oréal- Unesco», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης Καθηγητής κύριος Νίκος Χατζηχρηστίδης.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα συμπλήρωσε: «Οι βραβευμένες αποτελούν έξοχα πρότυπα για μια νέα γενιά γυναικών επιστημόνων, μια γενιά που θα παίξει ρόλο στην προαγωγή της Επιστήμης και θα βελτιώσει την επιρροή των γυναικών στην Επιστήμη».

Το πρόγραμμα «Ελληνικά Βραβεία L’Oréal – Unesco για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» αποτελεί μια από τις συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L’Oréal – Unesco το οποίο έχει θεσμοθετηθεί εδώ και δεκατρία χρόνια και έχει επιβραβεύσει μέχρι σήμερα 1.086 Ερευνήτριες από όλο τον κόσμο.

Το 2009, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής και το Νόμπελ Χημείας σε βραβευμένες με το Διεθνές βραβείο L’Oréal – Unesco. Η διάκριση αυτή αποτελεί τεράστια αναγνώριση για το θεσμό.