Τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι και τα χτυπήματα είναι σχεδόν αναπόφευκτα. Πολλές φορές είναι πιθανό ένα απλό τραύμα να αφήσει σημάδια στο παιδί, που θα μείνουν για όλη του τη ζωή. Γι αυτό, πρέπει να ξέρετε τι χρειάζεται το κάθε τραύμα, για να επουλωθεί γρηγορότερα.

Τα σημάδια έχουν να κάνουν με παράγοντες όπως ο οργανισμός του κάθε παιδιού, η τάση του κάθε δερματότυπου, το σημείο και το βάθος του τραύματος, οπότε δεν είναι σίγουρο ότι ένα τραύμα θα αφήσει σημάδι. Συχνά οι γονείς λένε «μικρό είναι ακόμα, σε λίγα χρόνια θα φύγει», η αλήθεια είναι όμως ότι ισχύει το αντίθετο, αφού το δέρμα του απλώνει μεγαλώνοντας.

Ο καλύτερος τρόπος να εξαλείψετε τις πιθανότητες να μείνει σημάδι είναι τα ράμματα. Η τάση να χρησιμοποιούνται αυτοκόλλητα χαρτάκια και συνθετική κόλλα δεν έδειξε ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα και επιπλέον τα ράμματα νέας γενιάς είναι πιο λεπτά ή και αυτοκόλλητα και δεν έχουν καμία σχέση με την επίπονη διαδικασία που θυμόμαστε ως παιδιά. Αν υπάρχει σκίσιμο και διάσταση του δέρματος ή το τραύμα είναι σε σημείο που η πληγή ανοίγει, π.χ. γόνατο ή αγκώνες, τότε απαιτούνται ράμματα. Επίσης, υπάρχουν και ειδικές αλοιφές επούλωσης, αφού αφαιρεθούν τα ράμματα. Καλό θα είναι να συζητήσετε με τον παιδίατρο για την κατάλληλη θεραπεία.

Για να προλάβετε ένα τραύμα πριν κάνει ουλή, καλό είναι να το προστατέψετε από την αρχή μ’ έναν επίδεσμο. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης. Επίσης, η κρούστα που σχηματίζεται βοηθά στη διαδικασία της επούλωσης, τα παιδάκια όμως λατρεύουν να την τραβάνε! Γι αυτό, προσέξτε να μην το κάνουν ή βάλτε μια γάζα. Το καλοκαίρι, ο ήλιος και το θαλασσινό νερό είναι ιδανικά για να «ψηθεί» η πληγή.

Αν παρόλα αυτά, δεν αποφύγετε το σημάδι, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη μέθοδο της αμμοβολής (Skin Abrasions). Το τραύμα ή η παλιά ουλή καθαρίζεται με τη χρήση κεραμικών κρυστάλλων ή κρυστάλλων από μετάξι. Αν και είναι χρονοβόρα διαδικασία -απαιτούνται 7-8 επισκέψεις- έχει πολύ καλά αποτελέσματα.