Η σχέση όλων των ζευγαριών, με τα χρόνια, διατρέχει κάποιους κινδύνους. Γι’ αυτό ανάμεσα στους συντρόφους πρέπει να υπάρχει πάντα αρκετή ευελιξία, η οποία θα προστατεύει από τις συγκρούσεις, τη χαλαρότητα και την αποπνικτική ατμόσφαιρα και ρουτίνα που φέρνει συνήθως ο χρόνος, ακόμα και στα πιο αγαπημένα και αρμονικά ζευγάρια.

Ας προσπαθήσουμε να είμαστε ίσοι
Αν η σχέση σας στηρίζεται στην απόλυτη ισότητα σε όλους τους τομείς (επαγγελματική ζωή, νοικοκυριό, ανατροφή των παιδιών, προσωπικές δραστηριότητες, κ.ά.), τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκετε στην κατηγορία των συμμετρικών ζευγαριών.

Δηλαδή οι σύζυγοι εργάζεστε και οι δυο και εναλλάσσετε καθημερινά ρόλους: Τη μια μέρα ασχολείστε ο ένας με το παιδί και την άλλη ο άλλος. Ο άνδρας ξέρει να χρησιμοποιεί κάθε ηλεκτρική συσκευή του σπιτιού αν χρειαστεί, και η γυναίκα δεν επαναστατεί επειδή ο αγαπημένος της αποφάσισε να πάει ένα Σαββατοκύριακο εκδρομή με τους φίλους του.

Άλλωστε κάνει κι αυτή το ίδιο αν της τύχει. Με λίγα λόγια, ο καθένας ζει όπως του αρέσει χωρίς να θυσιάζεται για τον άλλο.

Ανία; Τί είναι αυτό;

Το βασικό πλεονέκτημα στη ζωή ενός συμμετρικού ζευγαριού είναι ότι δεν υπάρχει ρουτίνα στην καθημερινότητά τους. Όλα μπορούν να συζητηθούν και να επαναπροσδιοριστούν.

Τίποτα δεν επιβάλλεται σε αυτά τα ζευγάρια. Αντίθετα, όλα προέρχονται από κοινή συναίνεση και αμοιβαίο σεβασμό. Τα κύρια χαρακτηριστικά των συντρόφων είναι: δυναμισμός, ανοιχτό μυαλό και καθετί άλλο που διώχνει μακριά την ανία…

Απόλυτη μοναξιά
Όσο όμως και να φαίνονται όλα τέλεια, αυτού του είδους τα ζευγάρια έχουν κι αυτά τις αδυναμίες τους. Η απόλυτη ελευθερία τους, λόγου χάρη, κινδυνεύει να μετατραπεί σε έλλειψη ευελιξίας, σε ανταγωνιστικότητα και συναγωνισμό: « Γιατί εσύ να πηγαίνεις γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα; Έχω κι εγώ το ίδιο δικαίωμα!».

Ή ακόμα χειρότερο, αν ο ένας προαχθεί στη δουλειά του, ο άλλος να νιώσει ταπείνωση, κατωτερότητα… Στην προσπάθειά του, μάλιστα, για επαγγελματική επιτυχία μπορεί ο καθένας να κοιτάζει μόνο το δρόμο του, πράμα που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη σχέση. Κι αρχίζουν οι καβγάδες: «Μην υπολογίζεις σε μένα για το σπίτι και τα παιδιά, άρχισα να παρακολουθώ σεμινάρια» ή « Δεν έχω χρόνο να μιλήσουμε, έχω να τελειώσω μια εργασία».

Το αποτέλεσμα; Ο καθένας να νιώσει κάποια στιγμή μόνος χωρίς τη στήριξη του άλλου.

Αλληλοσυμπλήρωση
Αν φτάσετε στα παραπάνω επίπεδα, τι μπορείτε να κάνετε για ν’ αλλάξετε την κατάσταση;

Απλά κινητοποιήστε τη λογική και την καλή σας διάθεση και σκεφθείτε ότι: δεν υπάρχει ισότητα σε όλους τους τομείς.

Γιατί ο καθένας σας έχει την ιδιαιτερότητά του, τα χαρακτηριστικά του φύλου του, αλλά και το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα, τις προτιμήσεις, τις επιθυμίες του…

Γι’ αυτό:

• Αντί να τοποθετήστε μόνο σε σχέση με τον άλλο και ν’ αντιδράτε με βάση τι κάνει και τι δεν κάνει, καλύτερα επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και στις βαθύτερες προσδοκίες σας.
• Ανακαλύψτε σε ποιους τομείς συμπληρώνετε ο ένας τον άλλο, αντί να παλεύετε για την απόλυτη ισορροπία και ισοδυναμία. Έτσι, θα διοχετεύετε την ενεργητικότητά σας καλύτερα και θ’ αρχίσετε ξανά ν’ ακούτε τον άλλο, να βλέπετε και να καταλαβαίνετε τα ενδιαφέροντά του. Κοντολογίς να έρχεστε ξανά κοντά…

Πηγή: belife.gr