Αρωματικό γλυκό ψωμάκι που θυμίζει κάπως τσουρέκι…

Υλικά:

Ζύμη
8 γρ. ξηρή μαγιά (διαλυμένη σε 60 ml χλιαρό νερό)
235 ml χλιαρό γάλα
180 ml χυμό πορτοκάλι
100 γρ. ψιλή ζάχαρη
50 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
λίγο αλάτι
780 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

Γέμιση
100 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. μείγμα για γλυκά
1 κ.γ. κανέλα

Γλάσο:
120 γρ. ζάχαρη άχνη
20 ml χυμό πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε λεκάνη το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το ξύσμα και το αλάτι. Αφού τα αναμίξουμε, ρίχνουμε 300 γρ. αλεύρι (από τα 780 γρ.), τη διαλυμένη μαγιά και το αυγό. Δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο μέχρι η ζύμη να μη κολλάει στα δάχτυλα και να είναι αφράτη.

Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου ώστε να γίνει λεία και ελαστική. Αφού της δώσουμε σφαιρικό σχήμα, τη βάζουμε σε λαδωμένη λεκάνη και σκεπάζουμε με πετσέτα αφήνοντας την έτσι για μία ώρα ώστε να φουσκώσει.

Αφού περάσει η μία ώρα, μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και σχηματίζουμε με το κάθε κομμάτι (δεν χρειάζεται πλάστης, χρησιμοποιήστε τα χέρια) ένα ορθογώνιο με διαστάσεις περίπου 40 x 20 εκ.

Πασπαλίστε με τη γέμιση, ραντίστε με λίγο νερό και τυλίξτε σε ρολό (ξεκινώντας από τη στενή πλευρά). Βάλτε τα ρολά σε δύο λαδωμένες μακρόστενες φόρμες, αλείψτε με κρόκο αυγού και λίγο γάλα και σκεπάστε για 1/2 ώρα.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για 35 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Περιχύστε με το γλάσο αφού κρυώσουν εντελώς.

Πηγή: sintagespareas.gr/