Ποιος μίλησε για «ασθενές φύλο»; Όταν μια γυναίκα θέλει να δείξει τη πυγμή, ή την επαναστατική της «φύση» όταν θίγεται η ελευθερία και η αξιοπρέπειά της, είναι έτοιμοι να κάνει τα πάντα- να δώσει αγώνες «αντρίκιους». Παρακάτω, δείτε εννέα από τις σκληροτράχηλες γυναίκες της ιστορίας, σε ένα αφιέρωμα του Independent.

1.Οι αδελφές Trung- εθνικές ηρωίδες του Βιετνάμ

wowemnaabsb1

Οι Trung Trac και Trung Nhi ήταν κόρες ενός πανίσχυρου βιετναμέζου άρχοντα που έζησε στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. Παρά το γεγονός ότι τα εδάφη του ήταν υπό κινεζική κατοχή, με τη δυναστεία Χαν να μην πιστεύει και πολύ στα δικαιώματα της γυναίκας, οι Βιετναμέζες είχαν το προνόμιο να διατηρούν κάποια από τα παλιότερα δικαιώματά τους. Όταν ωστόσο το 39 μ.Χ. ο κινέζος διοικητής θα βίαζε τη Trung Trac και θα σκότωνε τον σύζυγό της, οι δύο αδελφές δεν μπορούσαν να υπομείνουν άλλο τον κινεζικό ζυγό: οργάνωσαν μια μεγάλης έκτασης επανάσταση, με 80.000 άντρες και γυναίκες, θέτοντας μάλιστα επικεφαλής των αντάρτικων ομάδων κυρίως γυναίκες. Οι γυναίκες πολέμησαν εξίσου λυσσαλέα με τους άντρες, με πολλές από αυτές να γεννούν στο πεδίο της μάχης, αρνούμενες να εγκαταλείψουν τον πόλεμο. Η επανάσταση θα πνιγόταν βέβαια στο αίμα από τους Κινέζους, με τους περισσότερους βιετναμέζους πολεμιστές να πεθαίνουν στη μάχη ή να επιδίδονται κατόπιν σε τελετουργική αυτοκτονία…

2. Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771-1825)

wowemnaabsb2

Η ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης του 1821, είχε καταγωγή από την Ύδρα. Η Λασκαρίνα, παντρεύτηκε δυο φορές, τη πρώτη φορά με τον Σπετσιώτη Δημήτριο Γιάννουζα και στην ηλικία των τριάντα ετών με τον Σπετσιώτη πλοιοκτήτη και πλοίαρχο Δημήτριο Μπούμπουλη. Και οι δυο σκοτώθηκαν από Αλγερινούς πειρατές. Της άφησαν, ωστόσο, μια τεράστια περιουσία, την οποία ξόδεψε εξ ολοκλήρου για να αγοράσει καράβια και εξοπλισμό για την Ελληνική Επανάσταση.

Όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση, είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια». Είχε αναλάβει να αρματώνει, να συντηρεί και να πληρώνει τον στρατό αυτό μόνη της όπως έκανε και με τα πλοία της και τα πληρώματά τους, κάτι που συνεχίστηκε επί σειρά ετών και την έκανε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να καταφέρει να περικυκλώσει τα τουρκικά οχυρά, το Ναύπλιο και την Τρίπολη. Έτσι τα δύο πρώτα χρόνια της επανάστασης είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία.

3. Emmeline Pankhurst (1858-1928)- Σουφραζέτα

wowemnaabsb3

Ο όρος «σουφραζέτα» προέρχεται από τη λέξη «suffragist», που δηλώνει τον υποστηρικτή του «suffrage», δηλαδή του δικαιώματος ψήφου. Οι σουφραζέτες διεκδικούσαν τη συμμετοχή στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άντρες. Ο όρος «suffragist», όμως, είναι γενικότερος και αναφέρεται σε μέλη κινημάτων που υποστηρίζουν το δικαίωμα ψήφου, ασχέτως αν πρόκειται για ριζοσπαστικά ή συντηρητικά κινήματα ή αν το δικαίωμα ψήφου αφορά άντρες ή γυναίκες. Στη Βρετανία, ο όρος «suffragist» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα μέλη της National Union of Women’s Suffrage Societies (Εθνική Ένωση των Εταιρειών για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών), η οποία ιδρύθηκε το 1897.

Την ένωση διηύθυνε η Millicent Fawcett, που ηγήθηκε της σχετικής εκστρατείας με την έκδοση φυλλαδίων, την οργάνωση συναντήσεων και την παρουσίαση αιτημάτων. Ωστόσο, η εκστρατεία δεν απέδωσε καρπούς.

Το 1903, ίδρυσε μια νέα οργάνωση, την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών (Women’s Social and Political Union). Η  Pankhurst πίστευε πως η οργάνωση, για να δει αποτελέσματα, έπρεπε να γίνει πιο ριζοσπαστική και αγωνιστική. Αργότερα, τα μέλη της οργάνωσης βαφτίστηκαν «Σουφραζέτες».

4. Vilma Espín (1983 – 2007)- Κουβανή επαναστάτρια

wowemnaabsb4

Όταν γίνεται αναφορά στην κουβανή επανάσταση, οι περισσότεροι φέρνουν στο νου τους Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα. Όμως μια θέση στην ιστορία, έχει και η Vilma Espín, μια γυναίκα με επαναστατική δράση. Η ίδια, υπήρξε χημικός μηχανικός, και αγωνίστηκε για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Νυμφεύτηκε τον αδελφό του Φιντέλ Κάστο, Ραούλ το 1959.

5. Lalla Fatma N’Soumer (περίπου 1830- π. 1863)

wowemnaabsb5

Ήταν μια σημαντική φιγούρα της αλγερινής επανάστασης. Στο πλευρό της συσπειρώθηκαν οι ιθαγενείς Kabyle, προκειμένου να πολεμήσουν ενάντια στη γαλλική εισβολή στη Αλγερία.

6. Sojourner Truth (1797-1883)

wowemnaabsb6

Γεννήθηκε από σκλάβους στο Ulster, στη Νέα Υόρκη και έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κέρδισε υπόθεση επιμέλειας, κατά ενός λευκού άντρα, προκειμένου να κερδίσει τον γιο της. Στη συνέχεια έγινε υπέρμαχος των ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες μετά την κατάργηση της δουλείας. Η φράση της, «δεν είμαι εγώ γυναίκα;», χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών.

 7. Ching Shih (1775-1844) – Βασίλισσα των πειρατών

wowemnaabsb7

Όταν ο σύζυγός της, πειρατής στον Στόλο με την Κόκκινη Σημαία, πέθανε το 1809, η Ching ανέλαβε τον έλεγχο των πλοίων και έγινε η βασίλισσα στην Κινεζική Θάλασσα.

8. Nanyehi (Nancy Ward) (περίπου 1738-1824)

wowemnaabsb8

Η Nanyehi, ήταν μέλος της «οικογένειας» των Τσερόκι, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νίκη της φυλής της, στην μάχη του Taliwa, το 1755. Η ίδια ήταν κάτι σαν πρέσβειρα των Τσερόκι και ήταν από τις λίγες γυναίκες που είχαν θέση στο συμβούλιο της φυλής.

9. Hedy Lamarr (1914-2000)

wowemnaabsb9

Γεννήθηκε ως Hedwig Eva Maria Liesler στην Αυστρία και μετατράπηκε σε μια από τις ταλαντούχες και διάσημες ηθοποιούς της γενιάς της. Εκτός από την υποκριτική, βοήθησε στην εφεύρεση ενός συστήματος   επικοινωνιών ώστε να βοηθήσει στον πόλεμο κατά των Ναζί, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι έρευνές της, θα γινόταν αργότερα η ραχοκοκαλιά για τη δημιουργία των τηλεφώνων και του Wi-Fi.