Μία συνταγή που θα σας πάρει λίγο χρόνο αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!
Υλικά συνταγής μαγειρικής:
1,5 κιλό ψάρι φιλέτο (μπακαλιάρος, κοκκινόψαρο, κακαβιά)
240γρ. γαρίδες με κέλυφος
3 λτ νερό
4 κύβοι ψαριού
150γρ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 μεσαία πράσα ψιλοκομμένα
3 μεσαία καρότα ψιλοκομμένα
2 μεγάλα κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κλωνάρι μάραθο ψιλοκομένο
χυμός 1 πορτοκαλιού
2 μεγάλα κουτιά τοματας ψιλοκομμένης
1 μικρό κουτί πελτέ τομάτας
λίγο ξηρό λευκό κρασί
λίγο θυμάρι
3 κ. γλ. εστραγκόν
3 κ. γλ. βασιλικό ψιλοκομμένο
1/2 κ.γλ. σαφράν
2 κ. γλ. πιπέρι καγιέν
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
1 μπαγκέτα
ελαιόλαδο
150γρ. τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση συνταγής – μαγείρεμα:
Φτιάξτε το ζωμό με νερό, τους κύβους και τις γαρίδες (χωρίστε τα κεφάλια από το σώμα και προσθέστε και τα 2 στο νερό), καλύψτε την κατσαρόλα και βράστε. Χαμηλώστε εν συνεχεία τη φωτιά και αφήστε για λίγο.
Αφαιρέστε τις γαρίδες και με μια κουτάλα πιέστε σε ένα μπωλ τόσο τα κεφάλια όσο και τις υπόλοιπες γαρίδες ώστε να βγάλουν τα ζουμιά τους. Τα ζουμιά τα προσθέτουμε στο ζωμό μας.
Στη συνέχεια κόψτε το καθαρισμένο ψάρι σας σε μεγάλες φέτες. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε το πράσο, το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο, το σκόρδο, το μάραθο και αφήστε μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας λίγο λίγο ελαφρά.
Όταν μαλακώσουν, ρίξτε μέσα τις τομάτες και τον πελτέ. Προσθέστε το ψάρι και το ζωμό, το κρασί, το χυμό πορτοκάλι, το θυμάρι, το εστραγκόν, το βασιλικό, το σαφράν και το καγιέν.
Καλυψτε την κατσαρόλα, βράστε και ανακατέψτε ελαφρά μέχρι το ψάρι να είναι τελείως μαλακό (να διαλύεται).
Προσθέστε αλατοπίπερο.
Αφήστε τη σούπα να κρυώσει και στη συνέχεια λιώστε τη στο μπλέντερ αφήνοντας όση ποσότητα ψαριού ή λαχανικών εσείς επιθυμείτε στην κατσαρόλα (ολόκληρα τα κομμάτια).
Προσθέστε τα ολόκληρα ψάρια- λαχανικά στη λιωμένη σούπα. Για το σερβίρισμα μπορείτε να φτιάξετε κρουτόνς.
Πηγή: sidages.gr