Όταν πλένετε τα λαχανικά δε χρειάζεται να τα μουλιάζετε μέσα στο νερό, καθώς χάνονται πολύτιμες υδατοδιαλυτές βιταμίνες που περιέχονται σε αυτά. Προσοχή χρειάζεται ακόμη και στο κόψιμο των λαχανικών. Είναι προτιμότερο να τα κόβετε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να χρησιμοποιείτε λίγη ποσότητα νερού, ή να τα μαγειρεύετε στον ατμό.
Ο χρόνος μαγειρέματος παίζει σημαντικό ρόλο στο ποσοστό της απώλειας των θρεπτικών συστατικών. Όσο ταχύτερα γίνεται το μαγείρεμα, τόσο το καλύτερο ως προς την θρεπτική αξία. Κλείστε καλά λοιπόν το καπάκι της κατσαρόλας, έτσι ώστε να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος.