Πριν λίγο καιρό ονειρευόσασταν για το μωρό σας το καλύτερο: Τα πιο κομψά και design-άτα παιδικά έπιπλα, το πιο καινούργιο καρότσι για τις μετακινήσεις του, τους τελευταίους τεχνολογίας αποστειρωτές μπιμπερό και συστήματα ενδοεπικοινωνίας μοναδικής εμβέλειας. Μετά κάνατε μία πρώτη βόλτα στα μαγαζιά, ενημερωθήκατε για τις τιμές, συγκρίνατε ποιότητες και επιστρέψατε στο σπίτι με αμέτρητα γυαλιστερά διαφημιστικά φυλλάδια και υπερ-προσφορές και με βλέμμα απόγνωσης και πανικού: «Πόσο;»
Αν είστε ήδη έγκυος, ρίχνοντας μια ματιά στην λίστα «όσα χρειάζεται μία έγκυος», έχετε ήδη πάρει μία καλή ιδέα για την υπερβολή του πράγματος και ότι σαφώς δεν χρειάζεστε όλα αυτά που ο εκάστοτε οδηγός προσπαθεί να σας επιβάλλει. Αυτό δε που είναι ακόμα πιο βέβαιο είναι ότι δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε από το εν λόγω κατάστημα, αλλά από όπου τα βρείτε οικονομικότερα –ή από όπου τα βρήκαμε εμείς για εσάς.
Βρεφικό δωμάτιο: Κρεβάτι ή κούνια;
Το βασικότερο δίλημμα που θα σας απασχολήσει καθώς θα αναζητάτε έπιπλα για το δωμάτιο του μωρού σας είναι αν θα πρέπει να του πάρετε κρεβατάκι ή κούνια. Πρακτικά, η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο έπιπλα είναι ότι στη μεν κούνια ανεβοκατεβαίνουν τα πλαϊνά κάγκελα, στο δε κρεβάτι ανεβοκατεβαίνει το στρώμα (ρυθμίζεται δηλαδή το ύψος του ανάλογα με την ηλικία του μωρού). Στις επί μέρους διαφορές, η κούνια είναι κατά τι μικρότερη (κοντύτερη και στενότερη από το κρεβάτι), πράγμα που την καθιστά άβολη για ένα παιδάκι άνω των τριών ετών. Αντίθετα, καθώς στο κρεβάτι τα κάγκελα αφαιρούνται και η κάτω πλευρά κονταίνει, έχοντας μήκος που φτάνει συνήθως το 1,5 μέτρο, μπορεί εκεί να κοιμηθεί ένα παιδάκι μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. έως 5 ετών). Επίσης, η κούνια συνήθως έχει ροδάκια ενώ το κρεβάτι όχι, ενώ είναι πιο «ελαφριά» κατασκευαστικά σε αντίθεση με το κρεβάτι που δεν διαφέρει σε στιβαρότητα από ένα εφηβικό παρά μόνο στο μήκος. Τέλος, ανάμεσα στα δύο υπάρχει συνήθως διαφορά και στην τιμή, η οποία μπορεί να ξεκινά από 100 και να φτάνει τα 400 ή και 500 ευρώ, ανάλογα τι θα διαλέξετε.
Τι θα διαλέξετε; Η απόφασή σας πιθανότατα θα ληφθεί σύμφωνα με δύο κριτήρια: Το πρώτο είναι η τιμή και το δεύτερο το πόσο γρήγορα θα θέλετε ή θα μπορείτε να αγοράσετε για το παιδί σας ένα εφηβικό -κανονικό μονό- κρεβάτι –στα 3 ή στα 5 του; Η πιο οικονομική λύση είναι να αγοράσετε μία κούνια, ενώ θα πρέπει να υπολογίσετε ένα ακόμα ποσό για το στρώμα, στο οποίο αξίζει να επενδύσετε γιατί είναι αυτό που θα έρχεται σε αμεσότερη επαφή με το μωρό σας άρα πρέπει να διέπεται από όλους τους κανόνες υγιεινής.
Επιστρέφοντας στο στρώμα, υπολογίστε ότι ένα «καλό», κάποιο δηλαδή που διαθέτει σύνθεση από ελαστικοποιημένο κοκοφοίνικα ή αλογότριχα, βαμβακερή επίστρωση και κάλυμμα, με υποαλλεργικά και ελεγμένα, υγιεινά υλικά στο εσωτερικό του και που δεν είναι πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό, δεν θα σας κοστίσει λιγότερα από 100 ευρώ. Ένα τέτοιο στρώμα είναι καλύτερα να το αγοράσετε από κάποιο κατάστημα βρεφικών-παιδικών ειδών ή από ένα κατάστημα αποκλειστικά με στρώματα, και όχι από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε ιδίοις όμμασι την ποιότητά του αλλά και να εξασφαλίσετε την εγγύηση.
Φυσικά, μέχρι να πάει στην κούνια, το μωράκι σας θα πρέπει να κοιμάται σε ένα ακόμα μικρότερο κρεβατάκι, το οποίο για τον πρώτο καιρό μετά την γέννησή του θα το έχετε στο σπίτι σας. Το κρεβατάκι αυτό μπορεί να είναι ένα καλάθι, ένα λίκνο ή το πορτ μπεμπέ που θα πάρετε μαζί με το καρότσι του. Εκεί θα κοιμάται για τους πρώτους τρεις με πέντε μήνες -ίσως λίγο παραπάνω για την περίπτωση του λίκνου- ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί και θα πάψει πια να χωράει. Το λίκνο είναι λίγο πιο μεγάλο από τα άλλα τρία, ενώ αν επιλέξετε καλάθι ή πορτ μπεμπέ θα πρέπει να έχετε και την ανάλογη βάση πάνω στην οποία θα το ακουμπάτε και η οποία θα βρίσκεται σε τέτοιο ύψος ώστε να μπορείτε να βλέπετε το μωρό σας όταν θα είστε ξαπλωμένοι –δε μπορείτε να το ακουμπάτε στο πάτωμα. Σχετικά με τις τιμές των παραπάνω, δύσκολα θα βρείτε μία λύση οικονομικότερη των 100 ευρώ για ένα λίκνο χωρίς στρώμα και προίκα ή για ένα καλάθι ή πορτ μπεμπέ με την «προίκα».
Όλα τα παραπάνω έπιπλα (λίκνο, κρεβάτι ή κούνια) πρέπει να καλύπτονται εσωτερικά από «πάντα», λεπτό παπλωματάκι που προστατεύει το μωρό για να μην χτυπήσει στα κάγκελα. Η πάντα συνήθως πωλείται σε σετ με άλλα αξεσουάρ για το κρεβάτι, τα οποία αποτελούν την λεγόμενη «προίκα» του μωρού. Τα αξεσουάρ αυτά περιλαμβάνουν ακόμα κουνουπιέρα και πάπλωμα. Οι οικονομικότερες τιμές για αυτά τα σετ κυμαίνονται ανάλογα με το αν θέλετε προίκα για λίκνο ή κρεβάτι από 100 έως 200 ευρώ.
Τέλος, στα «απαραίτητα» του δωματίου του μωρού περιλαμβάνεται ακόμα η αλλαξιέρα. Αυτή μπορεί να είναι ενσωματωμένη πάνω σε μία συρταριέρα, αν χρειάζεστε ολόκληρο το έπιπλο ή μπορεί να είναι μία πλαστική αλλαξιέρα, την οποία θα τοποθετήσετε σε μία λεία επιφάνεια (π.χ. σε μία υπάρχουσα συρταριέρα ή στο πλυντήριο ρούχων) για να αλλάξετε το μωρό σας. Για μία τέτοια αλλαξιέρα δεν χρειάζεται να ξοδέψετε περισσότερα από 20 ευρώ.
Μεταφορά: Τι καρότσι να διαλέξω;
Το επόμενο μεγάλο ερώτημα έχει να κάνει με την επιλογή του μεταφορικού μέσου του μωρού σας. Στους πρώτους μήνες της ζωής του (π.χ. μέχρι το πρώτο εξάμηνο) θα χρειαστεί διαφορετικά πράγματα από αυτά που θα χρειαστεί αργότερα –μέχρι να αρχίσει να περπατάει. Έτσι δεν έχει νόημα να αναζητήσετε ένα μεταφορικό μέσο που να σας καλύψει για όλο το πρώτο διάστημα. Επιπλέον, μία παράμετρος που πρέπει να υπολογίσετε πριν αγοράσετε καρότσι είναι ότι αυτό πρέπει να χωράει άνετα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου –και, ιδανικά, να αφήνει χώρο και για άλλα πράγματα. Για τους πρώτους μήνες της ζωής του, λοιπόν, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε:
-Σύστημα 3 σε 1: Πρόκειται για ένα μεταφορικό «σύστημα» με ενιαία βάση πάνω στην οποία τοποθετείται κάθισμα-relax, κάθισμα αυτοκινήτου και port-bebe. Είναι πολύ χρήσιμο τους πρώτους μήνες της ζωής του καθώς μπορεί να μεταφέρει το μωρό χωρίς αυτό να χρειάζεται να αλλάξει δύο και τρία καθίσματα (π.χ. μπορεί να κάθεται στο κάθισμα αυτοκινήτου στο σπίτι και να μεταφερθεί με αυτό στο αυτοκίνητο και έπειτα στην βόλτα). Φυσικά, μετά το πρώτο εξάμηνο το συγκεκριμένο κάθισμα αυτοκινήτου και το πορτ-μπεμπέ θα αρχίσει να γίνεται μικρό για το μωρό, οπότε θα σας μείνει το καρότσι, αλλά θα χρειαστείτε νέο κάθισμα. Επειδή, όμως, όσο μεγαλώνει το μωρό θα βαραίνει, καλό είναι να μην αγοράσετε ένα πολύ βαρύ και μεγάλο καρότσι.
-Τρεις (ή τέσσερις) ξεχωριστές αγορές: Μία άλλη λύση, χωρίς να προϋποθέτει όμως μεγαλύτερη οικονομία, είναι να αγοράσει κανείς ξεχωριστά ένα ελαφρύ καρότσι (π.χ. τύπου Maclaren), ένα κάθισμα αυτοκινήτου για όλες τις ηλικίες (ώστε να μην χρειαστεί να αγοράσει δεύτερο) και ένα relax για το σπίτι. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, πιθανώς να χρειαστείτε και ένα πορτ-μπεμπέ για τις μετακινήσεις του μωρού, ειδικά αν σκοπεύετε να βρεθείτε πολλές ώρες εκτός σπιτιού και αυτό θέλει να κοιμηθεί.
Τι άλλο θα χρειαστεί το μωρό σας τις πρώτες μέρες στο σπίτι;
Μία καλή ιδέα πριν φτάσει το μωρό σας στο σπίτι είναι να επισκεφθείτε τον μελλοντικό σας παιδίατρο και να ενημερωθείτε από πρώτο χέρι για όλα αυτά που πρέπει να έχετε στο σπίτι πριν έρθει το μωρό, τόσο από άποψη μπιμπερό ή και θηλάστρου -αλλά και αποστειρωτή για αυτά, σε περίπτωση που δεν θηλάζετε για πολύ καιρό- όσο και σχετικά με τα ρουχαλάκια του, τις πετσέτες και πιθανώς κάποια καλλυντικά. Σε κάθε περίπτωση, αυτά που σίγουρα θα χρειαστεί να προμηθευτείτε εκ των προτέρων είναι:
*Εσώρουχα-κορμάκια που θα φοράει μέσα από τα ρούχα.
*Φορμάκια με μακρύ μανίκι και πόδια για τον χειμώνα και με κοντό μανίκι και χωρίς πόδια για το καλοκαίρι (τα δεύτερα μπορεί να τα φοράει σαν εσώρουχα τον χειμώνα).
*Ζακετάκια, για πάνω από το φορμάκι. Απαραίτητα ειδικά τον χειμώνα.
* Νυχτικά-φορμάκια ύπνου
*Κάλτσες, γαντάκια (για να μην πληγώνεται από τα νύχια του), σκουφάκι.
*Μπουφάν ή φόρμα εξόδου για τον χειμώνα.
(όλα τα παραπάνω, πέρα από καταστήματα παιδικών ειδών, θα τα βρείτε σε πολύ καλύτερες τιμές στα Jumbo -προσέξτε να είναι όλα 100% βαμβακερά και αποφύγετε τα έντονα χρώματα- και στο μωρουδιακό τμήμα των H&M).
Υπάρχουν ακόμα αμέτρητα πράγματα που θα χρειαστείτε καθώς το μωρό σας θα μεγαλώνει. Μην βιαστείτε να τα αγοράσετε μέχρι να έρθει το μωρό στο σπίτι και να κρίνετε μόνοι σας τις ανάγκες του. Άλλωστε, το πιθανότερο είναι ότι θα σας τα φέρουν ως δώρα πριν ακόμα τα χρειαστείτε όλοι οι φίλοι και οι συγγενείς.
Πηγή: in2life.gr