Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μείνετε χορτάτες περισσότερο, κάτι που μοιάζει ιδανικό αν δεν έχετε πολύ χρόνο να φάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν δεν σας αρέσει να εργάζεστε με άδειο στομάχι ή αν δεν θέλετε να τρώτε πολύ συχνά.

H Steph Magill, ιδιοκτήτρια του Soccer Mom Nutrition, εξηγεί στο Eat This, Not That! ότι ορισμένες τροφές σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτες περισσότερο, επειδή έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την όρεξη και την πέψη σας. Παρακάτω ακολουθούν πέντε από αυτές.

Πλιγούρι βρώμης

Πλιγούρι βρώμης

«Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ειδικά σε έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που ονομάζεται β-γλυκάνη», λέει η Magill. Αν αναρωτιέστε τι ακριβώς σημαίνει «πλούσιο» σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να στοχεύει στην κατανάλωση 14 γραμμαρίων φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες φαγητού. Το USDA σημειώνει, επίσης, ότι η ωμή βρώμη περιέχει 10,1 γραμμάρια ανά 1.000 γραμμάρια, το οποίο είναι αρκετά αξιοπρεπές και η Magill προσθέτει: «Οι φυτικές ίνες μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, γεγονός που μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά και να αποτρέψει τις αιχμές και τις καταρρεύσεις που μπορεί να προκαλέσουν πείνα».

Ξηροί καρποί

Ξηροί καρποί

Αν τρώτε ξηρούς καρπούς κάθε μέρα, θα επωφεληθείτε από το γεγονός ότι «είναι πλούσιοι σε υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα οποία είναι όλα θρεπτικά συστατικά που χορταίνουν», λέει η Magill. «Οι ξηροί καρποί παρέχουν, επίσης, κορεσμό και ενέργεια, καθώς και αντιοξειδωτικά και μέταλλα που υποστηρίζουν την υγεία σας».

Η Kristen Carli, ιδιοκτήτρια του κέντρου διατροφής Camelback Nutrition and Wellness, συνιστά συγκεκριμένα τα φιστίκια. Λέει στο Eat This, Not That! ότι «Τα φιστίκια προσφέρουν ένα τριπλό πακέτο. Είναι φορτωμένα με φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και φυτικές ίνες και λιπαρά, βοηθώντας σας να είστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Φασόλια

Όσον αφορά τη διατήρηση του κορεσμού σας τρώγοντας φασόλια, η Magill σημειώνει ότι «τα φασόλια είναι όσπρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες». Επίσης «περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες που χωνεύονται αργά από το σώμα σας, γεγονός που μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Αβοκάντο

Αβοκάντο

Η Magill προσθέτει τα αβοκάντο στη λίστα με τις τροφές που θα σας κάνουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι, όπως και η Carli, η οποία σημειώνει πως «Συστήνω τα αβοκάντο επειδή περιέχουν τόσο φυτικές ίνες όσο και υγιεινά λιπαρά. Το 79% του βάρους ενός αβοκάντο είναι φυτικές ίνες και νερό». Τονίζει, επίσης, ότι «είναι ουσιαστικά το μόνο φρούτο με καλά λιπαρά, με περίπου 6 γραμμάρια ακόρεστων λιπαρών ανά μερίδα». Προσθέτει δε ότι ενώ «χρειάζονται περισσότερες έρευνες», υπάρχουν «όλο και περισσότερα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση αβοκάντο με θετικό αντίκτυπο στο σωματικό βάρος».

Μήλα

Μήλα

Τα μήλα που είναι γεμάτα φυτικές ίνες, είναι ένα άλλο φρούτο που θα σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και χορτάτοι. Πιο συγκεκριμένα, τα μήλα έχουν 2,1 γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε 100 γραμμάρια, ενώ τα κόκκινα σταφύλια έχουν μόνο 0,91 γραμμάρια, τα δαμάσκηνα έχουν 1,4 γραμμάρια και τα ροδάκινα έχουν 1,