Ποιος είπε ότι το ποτό είναι επιβλαβές για την υγεία; Να κρεμαστεί παραδειγματικά! Γιατί το ποτό είναι στην πραγματικότητα καλό για τον άνθρωπο.
Δεν ισχυριζόμαστε βέβαια ότι πρέπει κάποιος να γίνεται «λιάρδα» κάθε βράδυ, ένα-δυο ποτηράκια όμως τα ‘χουν τα οφέλη τους για τον οργανισμό…
Να και τα 6 σημαντικότερα «υποπροϊόντα» του αλκοόλ, που καλό είναι να τα ξέρουμε για να κλείνουμε μερικά στόματα (και όλοι ξέρουμε ποια στόματα είναι αυτά).
Νο 1 – Καλύτερη εργασιακή απόδοση
Όποιος έχει απουσιάσει από τη δουλειά του εξαιτίας ενός μικρού hangover (ερασιτέχνης δηλαδή!), θα σοκαριστεί με τα νέα: οι περιστασιακοί πότες έχουν χαμηλότερο δείκτη «αδικαιολόγητων απουσιών» από κάθε άλλο είδος εργαζομένου. Και εξηγούμαστε: μια έρευνα του «American Journal of Epidemiology» έδειξε ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου, έχουν κόψει πλέον το ποτό ή του δίνουν και καταλαβαίνει κάθε βράδυ, απουσίασαν από τον εργασιακό τους χώρο 1,2 φορές περισσότερο από αυτούς που απολαμβάνουν ένα-δυο ποτάκια το βράδυ και πάνε μετά για ύπνο. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι περιστασιακοί πότες έκαναν καλύτερη δουλειά και έπαιρναν και μεγαλύτερο μισθό! Δεν το λέμε εμείς, η επιστήμη το λέει…
Νο 2 – Καλύτερη πνευματική κατάσταση
Όταν κατεβάσει κάποιος κάνα-δυο ποτάκια, δεν σταματά αυτομάτως να έχει επαφή με τον κόσμο. Τουναντίον, αρχίζει να έχει καλύτερη επαφή με τον κόσμο! Αυτό τουλάχιστον διατείνεται μελέτη του έγκριτου περιοδικού νευροεπιστήμης «Consciousness and Cognition». Αποδείχτηκε λοιπόν με πειραματικές συνθήκες ότι το αλκοόλ τονώνει πράγματι τη δημιουργικότητα. Πρακτική βέβαια που είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους καλλιτέχνες και τους «δημιουργικούς» όλης της γης…
Νο 3 – Καλύτερη μακροχρόνια νοητική πορεία
Δεν είναι μόνο η δημιουργικότητα που «ενθαρρύνεται» από το αλκοόλ, είναι και η γνωστική λειτουργία του μυαλού που παίρνει τα πάνω της! Ακόμα και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Μια ακόμα έρευνα λοιπόν, αυτή τη φορά στο «New England Journal Of Medicine», έδειξε ότι οι περιστασιακοί πότες είχαν αρτιότερη νοητική λειτουργία (που καθορίστηκε από την πειραματική συνθήκη της μελέτης) από τους ανθρώπους που δεν το βάζουν στο στόμα τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η έρευνα έδειξε ότι οι τύποι που το τσούζουν λίγο παραπάνω δεν διέτρεχαν στατιστικά σημαντικότερο γνωσιακό κίνδυνο από τους μη-πότες. Πάνε δηλαδή οι μύθοι ότι καις κύτταρα! Και κάτι ακόμα: δεν έχει σημασία τι πίνεις. Θες μπίρα; Πιες μπίρα. Θες ουίσκι; Πιες ουίσκι. Θες κρασάκι; Πιες κρασάκι. Η επιστήμη διατείνεται ότι οι εγκεφαλικοί χυμοί θα συνεχίσουν να ρέουν μια χαρά…
Νο 4 – Περισσότερη αισιοδοξία
Καλά, αυτό το ξέρουμε και εμπειρικά: το χαμόγελο έρχεται με το πρώτο ποτάκι. Πολυάριθμες ωστόσο ψυχολογικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου βιώνουν υψηλότερα επίπεδα μελαγχολίας και άγχους από τους περιστασιακούς χρήστες. Και το σοκ; Οι μη-πότες εμφανίζουν μεγαλύτερους δείκτες κατάθλιψης ακόμα και από τους πραγματικά αλκοολικούς! Ας το θυμόμαστε αυτό την επόμενη φορά που θα κατηγορήσει κάποιος το αλκοόλ ως… κατασταλτικό.
Νο 5 – Καλύτερη καρδιά
Οι επιστήμονες τείνουν πλέον να συμφωνούν ότι ένα-δυο ποτάκια την ημέρα είναι καλά για το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά. Και δεν μιλάμε απλώς για χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας από καρδιακά επεισόδια, αλλά για σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Μοιραία κάποιος αναρωτιέται το γιατί. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι έχει να κάνει με την επίδραση του αλκοόλ στη λεγόμενη «καλή χοληστερίνη». Όπως και να ‘χει, το αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά, πάει και τέλειωσε…
Νο 6 – Πολυάριθμα οφέλη υγείας
Για κάθε υποθετικό όφελος στην υγεία από το αλκοόλ, υπάρχουν καμιά ντουζίνα επιστημονικών δεδομένων που το υποστηρίζουν, η ιατρική ωστόσο ακόμα δεν καταλαβαίνει τον λόγο. Π.χ. έρευνα του UCLA απέδειξε ότι μικρή ποσότητα αλκοόλ διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής μικρών σκουληκιών, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το γιατί. Υπάρχουν βέβαια και ακόμα πιο αισιόδοξες έρευνες, όπως αυτή του Catholic University of Campobasso που βρήκε ότι ως 4 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα μειώνει την πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέχρι και 18%! Κι όπως και με όλα τα προηγούμενα δεδομένα, ας πιούμε σ’ αυτό!