Με λουκέτα σε αρκετές επιχειρήσεις αποχαιρέτησε η χώρα μας τη δεκαετία 2010 – 2019 που οδήγησε πολλούς σε αδιέξοδο. Το λιανεμπόριο ήταν ένας από τους τομείς που δέχτηκαν τα ισχυρότερα πλήγματα, μικροεπιχειρήσεις βίωσαν την κατάρρευση ενώ από τη δυσμενή κατάσταση των οικονομικών της χώρας δεν γλίτωσαν ακόμη και πολυκαταστήματα που φάνταζαν πανίσχυρα πριν τα χρόνια της κρίσης. Η έλευση του 2020 φέρνει θετικά μηνύματα με ξένους επενδυτές να είναι έτοιμοι να φέρουν νέα εποχή στην Ελλάδα, ενώ η βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών εντός των πρώτων μηνών του έτους αποτελεί θεμελιώδη στόχο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρά την αναμφίβολη πτωτική τάση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που συνεχίστηκε και το 2019, όπως δείχνουν στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για το έτος που μας αποχαιρέτησε πριν λίγα εικοσιτετράωρα, οι «γενναίοι» που αποφάσισαν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο ήταν αρκετοί. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για το 2019 (μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου) οι επιχειρήσεις που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση ήταν 494, ενώ προχώρησαν σε έναρξη εργασιών 507.

Οι προοπτικές για το μέλλον φαντάζουν θετικές με τα επιχειρήματα δάνεια να δίνονται πλέον με επιτόκιο έως 3,5% το οποίο αναμένεται μάλιστα να μειωθεί. Η αποκλιμάκωση των φορών αυξάνει την αισιοδοξία στην αγορά και ωθεί στο άνοιγμα νέων εμπορικών επιχειρήσεων που ελπίζουν σε ένα ικανό μερίδιο από την αύξηση της καταναλωτής δαπάνης.

Την προτελευταία Παρασκευή του 2019 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκο Παπαθανάση και κύριο θέμα της συζήτησής τους αποτέλεσε ο εκσυγχρονισμός κανόνων και ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στις εμπορικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν οι θέσεις και οι επισημάνσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών που αφορούν τη λειτουργία της αγοράς, καταγράφηκε η ισχύουσα κατάσταση και στη συζήτηση που ακολούθησε αναλύθηκαν εκτενέστατα όλα τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τα τελευταία χρόνια τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδική αναφορά έγινε στο αίτημα του εμπορικού κόσμου για την άμεση κατάργηση παρωχημένων θεσμών και γραφειοκρατικών εμποδίων, την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και τις νέες διαδικτυακές μορφές του, καθώς και την αμφιλεγόμενη λειτουργία διαφόρων τύπων υπαίθριων εορταστικών και μη αγορών-παραλαϊκών.

Η κρίση των τελευταίων ετών που οδήγησε στην… κατάρρευση

Glou

Τον Ιούλιο του 2019 ο όμιλος Glou μετά από 34 χρόνια πορείας στην ένδυση έκλεισε. Η εταιρία το 2012 διέθετε 42 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια. Την περίοδο εκείνη κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Ο ένας εκ των ιδιοκτητών της, ο Αντώνης Γλου, είχε συλληφθεί για οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο.

Raxevsky

Από το 2012 η λειτουργική κερδοφορία της εταιρίας ήταν αρνητική ενώ πολλά από τα καταστήματα της λειτουργούσαν με κόστος το οποίο ξεπερνούσε σημαντικά τις αντίστοιχες πωλήσεις. Έτσι το 2016 φάνταζε αδύνατο το σενάριο η Raxevsky να μην προσφύγει στο πτωχευτικό δίκαιο αιτούμενη επιμήκυνση έως και 16 ετών για την εξόφληση των υποχρεώσεων της αλλά και ενδιάμεση χρηματοδότηση. Παρά όμως την προσπάθεια εξυγίανσης μέσα από το πτωχευτικό δίκαιο, που της επέτρεψε να ρυθμίσει σε πολλές δόσεις τις υποχρεώσεις της προς τράπεζες και Δημόσιο, η εταιρία έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2019 αφήνοντας χρέη προς εργαζομένους και πιστωτές.

Μαρινόπουλος

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην ιστορία της Ελλάδας, η Μαρινόπουλος ΑΕ «έριξε» τίτλους τέλους τα τελευταία χρόνια. Το δίκτυο της εταιρίας αριθμούσε στις 31/3/2016 συνολικά 406 εταιρικά καταστήματα και 329 καταστήματα σε καθεστώς δικαιόχρησης (franchise). Την 1η Μαρτίου του 2017, το brand name της αλυσίδας άλλαξε και στη θέση μπήκε το σήμα της Σκλαβενίτης.

Fokas

Μια από τις πιο ισχυρές εταιρίες ένδυσης και υπόδησης η «Fokas» δεν άντεξε την επέλαση του μνημονίου και το 2014 κήρυξε πτώχευση αφήνοντας πολλά εκατομμύρια χρέη σε προμηθευτές, τράπεζες και εργαζόμενους.

Sprider

Τον Αύγουστο του 2013 η Sprider Stores είχε 44 μαγαζιά στην Ελλάδα, τρία στη Ρουμανία και ένα στη Βουλγαρία, έχοντας ήδη κλείσει από την αρχή της χρονιάς 45 καταστήματα. Την 1η όμως ημέρα του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς ήρθε το οριστικό της λουκέτο. 

Οι αλυσίδες που «ψήφισαν» Ελλάδα

Στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα ήρθαν η Ashley Homestore και η Toys Center, οι οποίες άνοιξαν καταστήματα στο Smart Park. Παράλληλα, η αλυσίδα Μadame Coco, η οποία δείχνει να έχει φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης ισχυρού δικτύου καταστημάτων στην Αθήνα και σε συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, στέγασε τα κεντρικά της γραφεία στο Χαλάνδρι.