Ποιες είναι οι πιο «καυτές» εταιρίες στις ΗΠΑ, αυτές που συσσωρεύουν κέρδη με το τσουβάλι και μοιάζουν να οδηγούν τις εξελίξεις στους κλάδους τους;
Η πλέον αναμενόμενη λίστα του επιχειρηματικού κόσμου κυκλοφόρησε και πάλι, παρέχοντας χορταστικές ματιές στις τάσεις που αναδύονται στην παγκόσμια οικονομία.
Το περιοδικό Fortune δημοσίευσε την κατάταξή του με τις 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες των ΗΠΑ για το 2019, το ίδιο το βαρόμετρο της οικονομικής ευρωστίας δηλαδή.
Όπως θα περίμενε κανείς, στη λίστα κυριαρχεί ο κλάδος της τεχνολογίας (32 εταιρίες στις 100, όπως και πέρυσι), αν και δεν γεννήθηκαν όλα τα «καυτά» ονόματα στην εποχή του ίντερνετ. Όπως μας λέει εξάλλου το περιοδικό, η μέση ηλικία των 100 αυτών εταιριών κυμαίνεται στα 38 χρόνια.
Πώς συντάχθηκε όμως η 33η ετήσια λίστα του Fortune που μετρά τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, αλλά και τις πιο κερδοφόρες εταιρίες, αυτές με τα περισσότερα έσοδα αλλά και όσες έχουν κάνει τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά άλματα;
Το Fortune συνυπολογίζει μια σειρά από δείκτες και ρυθμούς ανάπτυξης, όπως τα κέρδη ανά μετοχή, την αύξηση εσόδων και την απόδοση της μετοχής ανά τριετία. Και μιλώντας για αποδόσεις μετοχής, οι 100 εταιρίες της λίστας έχουν αποδώσει την τελευταία τριετία κατά μέσο όρο 29%.
Για να το δούμε στην προοπτική του, οι εταιρίες του δείκτη S&P 500 απέδωσαν μόλις 14,2% την ίδια περίοδο. Η αξιολόγηση του Fortune αφορά αποκλειστικά σε εισηγμένες στις ΗΠΑ εταιρίες με κεφαλαιοποίηση αγοράς τουλάχιστον 250 εκατ. δολαρίων.
Τι μαθαίνουμε με δυο λόγια από την κατάταξη; Πως ο άλλοτε κραταιός και κυρίαρχος κλάδος της ενέργειας συνεχίζει να παρουσιάζει ύφεση, αλλά και πως δεν υπάρχουν πια δοκιμασμένες και σίγουρες συνταγές επιτυχίας. Δεν είναι κάθε ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρία παιδί του ίντερνετ, αλλά και η βιομηχανία της τεχνολογίας δεν εγγυάται κατ’ ανάγκη εμπορική επιτυχία.
Η αυστηρή μεθοδολογία που ακολουθεί το Fortune για να κρίνει τα μελλούμενα στο επιχειρείν βασίζεται σε απαράβατα κριτήρια. Για να προκριθεί μια επιχείρηση (αμερικανική ή ξένη), οι μετοχές της οφείλουν να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε μεγάλο αμερικανικό χρηματιστήριο, οι ισολογισμοί της να δημοσιεύονται σε δολάρια, να καταθέτει στοιχεία τριμήνου στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να έχει ελάχιστη κεφαλαιοποίηση αγοράς 250 εκατ. δολαρίων, τιμή μετοχής τουλάχιστον 5 δολαρίων (στις 28 Ιουνίου 2019) και συνεχή αντιπροσώπευση στο χρηματιστήριο από τις 30 Ιουνίου 2016.
Ας δούμε ποιοι είναι λοιπόν οι επενδυτικοί μαγνήτες για το 2019…
Η εταιρία λογισμικού από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ παίζει στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες του Fortune τα τελευταία 4 χρόνια. Ασχολείται κυρίως με επενδυτικά προγράμματα, λογισμικό διοίκησης επιχειρήσεων και τέτοιου τύπου ψηφιακές υπηρεσίες.
Μιλάμε για μια επιχείρηση που έχει καταφέρει να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της κατά 44% στα τελευταία 3 χρόνια, κλείνοντας τα τέσσερα τρίμηνα (ως τον Απρίλιο του 2019) με έσοδα της τάξης των 4,13 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της έχει ανέβει κατά 28% και η κεφαλαιοποίησή της αποκρυσταλλώθηκε τον Ιούνιο του 2019 στα 14,57 δισ. δολάρια.
Με έδρα το Χάμιλτον των Βερμούδων, ο κολοσσός του χονδρεμπορίου παραμένει ο Νο 1 εκμισθωτής εμπορευματοκιβωτίων, με τα οποία μεταφέρονται αγαθά μέσω τρένων, φορτηγών και πλοίων. Εδώ έχουμε μια εταιρία με ετήσιο ρυθμό αύξησης κερδών στο 98% και τη μετοχή της να αποδίδει 44% ετησίως κατά τα τελευταία 3 χρόνια.
Τα ετήσια έσοδά της αγγίζουν το 1,46 δισ. δολάρια και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται στα 2,48 δισ. δολάρια.
Με 174 τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στα χέρια της, η Nexstar φτάνει στο 38,7% των αμερικανικών νοικοκυριών. Από την 36η θέση στην περσινή λίστα του Fortune σκαρφάλωσε φέτος στην 8η, καθώς παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος τηλεοπτικός ιδιοκτήτης στις ΗΠΑ.
Τα έσοδα της Nexstar, με έδρα το Τέξας, παρουσιάζουν ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 52% τα τελευταία 3 χρόνια (κατά μέσο όρο), την ίδια στιγμή που η μετοχή της αποδίδει 31% ετησίως (την ίδια περίοδο). Τα έσοδά της άγγιξαν την τελευταία χρονιά τα 2,77 δισ. δολάρια και η κεφαλαιοποίησή της αποτιμάται πια στα 4,65 δισεκατομμύρια.
Ο κολοσσός στις κάρτες γραφικών για smartphones, tablets, laptops, κονσόλες και άλλες συσκευές επενδύει τον τελευταίο καιρό ό,τι έχει και δεν έχει στην τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρία τεχνολογίας από τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια σημειώνει αύξηση 35% στα έσοδά της και 82% στα ετήσια κέρδη της κατά την τελευταία τριετία.
Όσο για τη μετοχή της, αποδίδει 52% τα 3 τελευταία χρόνια, έχοντας πλέον κεφαλαιοποίηση στα 100 δισ. δολάρια. Όσο για τα έσοδα της τελευταίας χρονιάς, ξεπέρασαν τα 10 δισ.
Άλλη μια εταιρία τεχνολογίας, με ειδίκευση στα λογισμικά διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και τις online υπηρεσίες μισθοδοσίας, σημειώνει τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η κεφαλαιοποίησή της τον Ιούνιο του 2019 ήταν στα 13,26 δισ. δολάρια και η μετοχή της έχει αποδώσει 74% ετησίως κατά την τελευταία τριετία.
Όσο για τα έσοδα της εταιρίας από την Οκλαχόμα Σίτι, αυξάνονται κατά 34% ετησίως, μετρώντας την τελευταία χρονιά 612 εκατ. δολάρια.
Ο δημοφιλέστατος πάροχος streaming συνεχίζει να παραμένει κραταιός και εύρωστος, παρά το γεγονός ότι δεν επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις του για αύξηση της συνδρομητικής του βάσης στο τελευταίο τρίμηνο. Το καλιφορνέζικο Netflix σημειώνει αύξηση εσόδων κατά 33% τον χρόνο (τελευταία τριετία), την ίδια ώρα που τα κέρδη ανά μετοχή συνεχίζουν τις υψηλές τους πτήσεις, αποδίδοντας αυτό το αστρονομικό 129%.
Όσο για τη μετοχή, αποδίδει 59% ετησίως την τελευταία τριετία. Με έσοδα τελευταίας χρήσης στα 16,61 δισ. δολάρια, ο γίγαντας του streaming έχει κεφαλαιοποίηση στα 160,6 δισ. Αναμένεται ωστόσο να αντιμετωπίσει λυσσαλέο ανταγωνισμό από την Disney και την Apple στους προσεχείς μήνες…
Η καλιφορνέζικη φαρμακοβιομηχανία είναι μια νέα προσθήκη στην ετήσια λίστα του Fortune με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες. Τα έσοδά της σκαρφάλωσαν στο 74% και η μετοχή της απέδωσε 27% (τελευταία τριετία πάντα). Η Corcept Therapeutics ιδρύθηκε το 1998 και ασχολείται με ανάπτυξη καινοτόμων σκευασμάτων για τον καρκίνο αλλά και για ψυχιατρικές νόσους.
Με κεφαλαιοποίηση σήμερα στα 1,28 δισ. δολάρια, η Corcept έκλεισε με έσοδα 258 εκατ. δολαρίων την τελευταία χρονιά…
Η Micron Technology είναι ο βασικός κατασκευαστής USB drives, flash memory και άλλων περιφερειακών μέσων αποθήκευσης. Με έδρα το Αϊντάχο των ΗΠΑ, η μετοχή της έχει αποδώσει 41% μεταξύ Ιουνίου 2016 και Ιουνίου 2019, ενώ τα έσοδά της αυξάνονται κατά 38% τη χρονιά (στο ίδιο διάστημα).
Η Micron δημοσιοποίησε έσοδα της τάξης των 29,98 δισ. δολαρίων στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα, έχοντας κεφαλαιοποίηση 42,59 δισεκατομμυρίων.
Το Texas Pacific Land Trust είναι ένα καταπίστευμα γης που κατέχει περισσότερα από 900.000 στρέμματα στο Τέξας. Μιλάμε για μια κτηματομεσιτική/επενδυτική από το Ντάλας που έχει ιδρυθεί το 1888 και βγάζει λεφτά από ενοίκια καλλιεργήσιμης γης, δικαιώματα χρήσης γης από πετρελαϊκές και εταιρίες φυσικού αερίου και άλλες τέτοιου τύπου εκμισθώσεις.
Παρά το γεγονός ότι έχει πουλήσει το 75% σχεδόν της αρχικής της έκτασης, παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιώτης ιδιοκτήτης γης του Τέξας, έχοντας μια μετοχή που αποδίδει 68% ετησίως την τελευταία τριετία και μετρώντας έσοδα 432 εκατ. δολαρίων τον χρόνο (ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στο 85%). Όσο για την κεφαλαιοποίησή της, κυμαίνεται στα 6,1 δισ. δολάρια…
Ένα κοινωνικό δίκτυο, ένα κινεζικό κοινωνικό δίκτυο, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία για το 2019. Γεννημένο τον Μάρτιο του 2011, το Momo ξεκίνησε ως εφαρμογή γνωριμιών πριν μετατραπεί σε κανονικό social media με εφαρμογές live streaming και gaming, μαζεύοντας 114,4 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον μήνα (Μάρτιος 2019).
Με έδρα το Πεκίνο, το Momo μέτρησε έσοδα 2,14 δισ. δολαρίων κατά την τελευταία χρήση, με τη μετοχή του να αποδίδει 53% ετησίως και τα έσοδά του να αυξάνονται κατά 141% την τελευταία τριετία. Με κεφαλαιοποίηση 7,42 δισ. δολαρίων, έχει μετατραπεί σε κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου…