«Οι άνδρες δεν φλερτάρουν πια». Είναι μία διαπίστωση τη σημερινή εποχή και ένα θέμα προς συζήτηση στις περισσότερες γυναικοπαρέες. Και είναι μία διαπίστωση, που κάνουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, οι ελεύθερες φίλες μου.
Η αλήθεια είναι πως το φλερτ, όπως το γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, έχει αλλάξει μορφή ή όλο και σπανίζει. Οι άνδρες δεν προσεγγίζουν μία γυναίκα με ευκολία και όταν το κάνουν, αρκετές φορές γίνεται με άκομψο ή ακόμη με χαζό τρόπο.
Από την άλλη, οι άνδρες κατηγορούν τις γυναίκες ότι τους έχουν «ευνουχίσει», ότι έχουν αναλάβει οι ίδιες το ρόλο του κυνηγού, ότι έχουν αλλάξει τα στάνταρ τους. Και κάπου εδώ, ξεκινάει η «μάχη των δύο φύλων» για το ποιος έχει δίκιο, σε ένα θέμα που έχει και κοινωνικές προσλαμβάνουσες.
Απαντήσεις πάνω στο θέμα του φλερτ μάς δίνει ο Χρήστος, ένας από τους dating coaches του Men Of Style, της πρώτης σχολής στην Αθήνα, που μαθαίνει στους άνδρες να φλερτάρουν!
Κι, όμως, υπάρχει τέτοια σχολή και μάλιστα, έχει ανταπόκριση από το ανδρικό κοινό, που φαίνεται ότι θέλει να επιστρέψει στην παραδοσιακή μορφή του φλερτ, να προσεγγίσει μία γυναίκα πρόσωπο με πρόσωπο και όχι κρυμμένοι πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή ή κινητού, μέσω των social media.
«Ήρθε η ώρα να γίνεις καλύτερος με τις γυναίκες»
Πριν επισκεφτώ το MOS, έκανα μία περιήγηση στην ηλεκτρονική τους σελίδα, να δω περί τίνος πρόκειται. «Γίνε άμεσα καλύτερος με τις γυναίκες… Κάθε βράδυ, μία περιπέτεια» είναι το πρώτο που διαβάζεις στη σελίδα τους. Πολλά υποσχόμενος και σίγουρα ιντριγκαδόρικος τίτλος.
Παραδέχομαι, ότι μόλις άκουσα για τη σχολή φλερτ για άνδρες, η περιέργεια μου «χτύπησε» κόκκινο. Στο δρόμο για το ραντεβού μας, στα γραφεία της σχολής, σημείωνα σε ένα τετράδιο τις απορίες μού για να μην ξεχάσω καμία. Πρώτη και καλύτερη: ποιοι άνδρες πηγαίνουν σε μία σχολή για να τους μάθουν πώς να φλερτάρουν;
Την αμαρτία μου τη λέω, στο μυαλό μού ήρθε η ταινία «Παρθένος ετών 40». Κι, όμως, οι περισσότεροι είναι παιδιά νεαρότερης ηλικίας, που θέλουν, αλλά δε μπορούν να φλερτάρουν, είτε λόγω άσχημων εμπειριών που είχαν, είτε γιατί απλά δεν ξέρουν τον τρόπο να προσεγγίσουν μία γυναίκα.
Οι ηλικίες των σπουδαστών είναι μεταξύ 18 και 35 χρόνων, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτεροι, ηλικίας 40 και 45 χρόνων (κυρίως χωρισμένοι μετά από μία μακροχρόνια σχέση ή γάμο), που θέλουν να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Στη σχολή, όμως, απευθύνονται και παντρεμένοι, οι οποίοι μετά από χρόνια γάμου, θέλουν να κάνουν πιο ενδιαφέρον το γάμο τους, φλερτάροντας τη γυναίκα τους, όπως τον πρώτο καιρό. Εννοείται ότι υπάρχουν και παιδιά χωρίς εμπειρία, που θέλουν κάποιον πιο έμπειρό να τους δείξει τα φώτα του.
«Η ανάγκη υπάρχει σε οποιαδήποτε κοινωνικό στρώμα ή χόμπι ή ασχολία. Ο φόβος και η αγωνία, αν της αρέσω είναι η ερώτηση που κάνουν όλοι οι άνθρωποι», λέει ο Χρήστος. Και κάπως έτσι, μου έλυσε την απορία για τη μοντέρνα διακόσμηση της σχολής και τα εξώφυλλα δίσκων heavy metal συγκροτημάτων που κοσμούν τον τοίχο.
Έτσι, δημιουργήθηκε το Men of Style, από τρία νέα παιδιά, τον Χρήστο, τον Ανέστη και τον Σπύρο, οι οποίοι είχαν και οι ίδιοι θέμα στο φλερτ. Συναντήθηκαν οι τρεις τους και είπαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βοηθήσουν και άλλους άνδρες, που αντιμετωπίζουν θέμα στο να φλερτάρουν μία γυναίκα.
Τα μαθήματα χωρίζονται σε θεωρητικά και πρακτικά. Συνήθως ο κύκλος σπουδών είναι ένας μήνας, αλλά μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω, σύμφωνα με τις ανάγκες του σπουδαστή.
Στο θεωρητικό κομμάτι, αξιολογούν τις ανάγκες τους, βλέπουν αν είναι έτοιμοι ή αν θέλουν να αλλάξουν σε αυτό το κομμάτι και αν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Γιατί, μπορεί κάποιος να χρειάζεται να βελτιωθεί στην επικοινωνία. Το θεωρητικό διαρκεί μία εβδομάδα έως 2 μήνες.
Επίσης, η εκπαίδευση αφορά στη διαχείριση πολλών ειδών πίεσης και στην εκμάθηση βασικών πραγμάτων για τη γυναικεία ψυχολογία. Μαθαίνεις να καταλαβαίνεις πότε μία γυναίκα είναι συναισθηματικά διαθέσιμη και πότε όχι, πώς να διαχειριστείς το πρώτο ραντεβού, πώς να επικοινωνήσεις τη γλώσσα του σώματος, που παίζει σημαντικό ρόλο για να είναι πετυχημένο ένα φλερτάρισμα.
Επίσης, στη θεωρία περιλαμβάνονται και οι συμβουλές για το στυλ, μιας και θεωρείται σημαντικό κομμάτι. «Πρέπει να ντύνεσαι, ώστε να προβάλλεις τα καλύτερα σου χαρακτηριστικά, χωρίς να καταπιέζεις την προσωπικότητά σου. Όταν έχεις μια προσεγμένη εμφάνιση, αυτό είναι ελκυστικό σε μια γυναίκα», λέει ο Χρήστος.
Στο πρακτικό κομμάτι, εφαρμόζουν όσα έμαθαν στη θεωρία. Βγαίνουν όλοι μαζί έξω, κυρίως το βράδυ σε ένα μπαράκι και όταν σε έναν μαθητή αρέσει μία κοπέλα, αφού πρώτα συζητούν πώς πρέπει να την προσεγγίσει (θετικότητα, ενθουσιασμός, αυθορμητισμός και κυρίως, χαμόγελο είναι τα βασικά), ξεκινάει η «πρακτική».
Εκτός από τα μπαρ, η πρακτική γίνεται και στο δρόμο. Δύσκολο κομμάτι, αφού εύκολα μπορείς να παρεξηγηθείς και να βιώσεις την απόρριψη. Αλλά, όπως, εξηγεί ο Χρήστος: «Η χειρότερη περίπτωση στο δρόμο, είναι να μη σταματήσει μία γυναίκα». Και πως ο δρόμος είναι πιο απαιτητικός, αφού πρέπει να χρησιμοποιήσεις πολύ τη γλώσσα του σώματος, χωρίς να παρεξηγηθείς.
Και τότε, γιατί βγάζουν τον άνθρωπο στο δρόμο; Να του «κόψουν» τα πόδια; «Θέλουμε να δείξουμε στους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να περιμένουν τη μια φορά που θα βγουν σε ένα μπαρ. Μπορούν να φλερτάρουν και άλλου. Το φλερτ είναι παντού, είναι στην καθημερινότητα μας», τονίζει με στόμφο ο dating coach.
«Το πρώτο που μαθαίνουν είναι ότι δεν υπάρχει απόρριψη»
Άραγε, το φλερτ έχει να κάνει και με την εμπειρία; Μήπως, έχει να κάνει, κυρίως, με το φόβο; Τον φόβο της απόρριψης; Ναι, της «χυλόπιτας» που λέγαμε στα δικά μας τα χρόνια, του «unfollow» που λέει η νέα γενιά των social media.
«Όλοι οι άνδρες έχουν 3 βασικούς φόβους. Ο φόβος προσέγγισης, πώς να κάνω δηλαδή το πρώτο βήμα. Ο φόβος της απόρριψης. Και ο φόβος να εκφράσω τις προθέσεις μου, να δείξω το ενδιαφέρον μου σε μία γυναίκα», μου λέει ο Χρήστος.
Αλήθεια, η κρίση επηρέασε και το κομμάτι αυτό; Όταν κάποιος είναι άνεργος ή δεν πληρώνεται στη δουλειά του ή τα οικονομικά του πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, έχει όρεξη να φλερτάρει; Έχει τη διάθεση, ακόμη και την ανάγκη να μπει σε μία σχέση; Μήπως το βλέπει ως επιπλέον «έξοδο»;
«Η κρίση, προφανώς, έχει επηρεάσει τα πράγματα. Αυτό που έχει επηρεάσει είναι το πώς βλέπουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας και στο να κάνουμε κάτι. Η σχέση που έχω εγώ με τον εαυτό μου, που με κάνει ελκυστικό. Η αυθεντικότητα… Το γεγονός ότι δεν αμφισβητώ τον εαυτό μου και δεν προβάλλω ανασφάλειες. Αν έχω ανασφάλεια με το οικονομικό δεν έχει να κάνει με τη γυναίκα» μου λέει ο Χρήστος.
Για να προσθέσει: «Αυτό που λέμε, είναι: ξέρεις τι; καλό είναι να φλερτάρεις… Φλέρταρε σαν τρελός».
«Ζαχαροπλάστης είναι ο πατέρας σου;»
Όταν σκέφτεσαι «φλερτ», σου έρχονται στο μυαλό διάφορες ατάκες. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρεις κι εσύ ότι ο πάγος δε σπάει με ατάκες-κλισέ. Στο φλερτ μιλάει η γλώσσα του σώματος. Πρέπει να νιώθεις άνετα και κυρίως, να είσαι ο εαυτός σου.
«Η νούμερο ένα ατάκα είναι πως αισθάνεσαι με τον εαυτό σου. Αν είναι θέμα κοινωνικοποίησης και δυσκολεύεται να μιλήσει με άγνωστες γυναίκες, θα πρέπει να μάθει να αισθάνεται άνετα όταν μιλάει. Παίζει ρόλο το τεχνικό κομμάτι στο φλερτ. Η γλώσσα του σώματος. Να μη σταυρώνεις τα χέρια, να μη μιλάς γρήγορα, να την κοιτάς στα μάτια. Τι να το κάνω να πεις κάτι έξυπνο, αλλά να τρέμεις; Όταν σκέφτεσαι ότι πρέπει να πεις κάτι για να την εντυπωσιάσεις, θα είσαι νευρικός. Το φλερτ είναι και μία ανταλλαγή απόψεων» εξηγεί ο dating coach.
Και κάπου εδώ μου έρχεται η απορία: λένε σε έναν «μαθητή» ότι η κοπέλα που του αρέσει, δεν κάνει για εκείνον; Για να τον προστατεύσουν, έτσι, και από τον «πόνο» μίας διαφαινόμενης χυλόπιτας;
«Το μοναδικό κριτήριο είναι αν θέλει να την γνωρίσει. Αν θα απορριφθεί; Να απορριφθεί. Δεν υπάρχει φλερτ χωρίς απόρριψη. Ένας από τους λόγους που δεν φλερτάρουμε είναι ότι φοβόμαστε την απόρριψη. Και στο τέλος φτάνουμε στο σημείο να απορρίπτουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας και κλεινόμαστε στο σπίτι ή πάμε σε ένα μπαρ και δεν μιλάμε σε μία γυναίκα που μας αρέσει», λέει κατηγορηματικά ο Χρήστος.
Το φλερτ στα χρόνια των social media
Πρόσφατα, ένας ελεύθερος φίλος μου, μου είπε ότι γνώρισε μία κοπέλα και του ζήτησε να ανταλλάξουν Facebook και Instagram! Οι εποχές που ανταλλάζαμε τηλέφωνα, μάλλον σε λίγο καιρό θα μοιάζουν με… παλαιολιθικά χρόνια!
– Αλήθεια, τα social media πόσο έχουν επηρεάσει την παραδοσιακή μορφή του φλερτ;
«Έπαιξαν πολύ έξυπνα. Είναι επίπονο να εκφράσεις τις προθέσεις σου. Δεν πρόκειται καμία γυναίκα να σου μιλήσει άσχημα. Ο άνδρας φοβάται πριν πλησιάσει μια γυναίκα. Τα social media μάς έδωσαν τη δυνατότητα να προβάλλουμε κάτι που δεν είμαστε. Πιστεύουμε ότι είναι εύκολο να προσεγγίσουμε κάποιον με ένα like ή ένα follow. Αλλά και πάλι, βλέπεις πόσους followers έχει και προσπαθείς να πεις κάτι για να κάνεις τη διαφορά από τους υπόλοιπους. Προσποιείσαι κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι. Όταν, όμως έρθει η ώρα, η γυναίκα που είναι πιο επικοινωνιακή θα καταλάβει πολλά πράγματα».
Δεν θα μπορούσα να μη ρωτήσω τον Χρήστο πώς θα πρέπει να γίνει το φλερτ, ώστε να μην ξεπεράσει τη λεπτή γραμμή και γίνει παρενόχληση. Ή να μην παρεξηγηθεί.
«Όταν κάποιος είναι ευγενικός, χαμογελαστός και σου λέει: θέλω απλά να σε γνωρίσω. Και η γυναίκα λέει: “ευχαριστώ, δεν θέλω”, δε μπορείς να κάνει κάτι άλλο. Δεν πιέζουμε τους ανθρώπους που δεν θέλουν», τονίζει ο Χρήστος.
«Φλερτάρετε αν σας αρέσει κάποια γυναίκα»
– Τελικά, πώς και πότε θα πρέπει να φλερτάρει ένας άνδρας;
«Η συμβουλή είναι να φλερτάρουμε αν μας αρέσει κάποια γυναίκα. Αρχικά να τη δούμε σαν άνθρωπο, που έχει τα δικά της προβλήματα, τις δικές της ανασφάλειες. Να έχεις την περιέργεια να μάθεις πραγματικά για εκείνη. Κι άσε το μαγικό, “πρέπει να πω το απίστευτο γιατί έτσι θα την υπνωτίσω και θα νομίζει ότι είμαι τρομερός”. Το φλερτ είναι περνάω αυθόρμητα καλά με μια γυναίκα που μου αρέσει», μας λέει ως επίλογο ο Χρήστος.
Και αν αναρωτιέσαι κι εσύ (γιατί εγώ το είχα απορία), αν προχώρησε σε σχέση ένα φλερτ μαθητή, η απάντηση είναι, «ναι». Μέχρι και γάμος έχει προκύψει!