Η Ελλάδα παράγει χαβιάρι και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άρτα, η υπερύγχρονη μονάδα «Thesauri» της οικογένειας Παπαγιάννη, με έκταση άνω των 300 στρεμμάτων, εκτρέφει, μεγαλώνει και «εκμεταλλεύεται» το ψάρι που λέγεται οξύρρυγχος και στις ωοθήκες του κρύβει αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό, το χαβιάρι. Το χαβιάρι της εξάγεται παγκοσμίως, με σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά τη Γερμανία, ενώ προτιμάται ακόμη και στην παγκόσμια πρωτεύουσα του συγκεκριμένου γκουρμέ, τη Ρωσία. Η εταιρεία Thesauri ήταν και ο μοναδικός πάροχος χαβιαριού και ψαριών για τις ανάγκες της διεθνούς παραγωγής ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή. Η εταιρεία έχει τζίρο 1 εκατ. ευρώ και η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής είναι τρεις τόνοι χαβιάρι όπως λέει στο newsbeast.gr Ανδρέας Μίντσιος, γενικός διευθυντής της Thesauri. – Πώς προέκυψε η ενασχόληση με το χαβιάρι; «Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1990 με την κατασκευή μίας πολύ μεγάλης μονάδας καλλιέργειας χελιών. Το 1996 ξεκινήσαμε εκτός από τα χέλια να πειραματιζόμαστε και με άλλη είδη μεταξύ αυτών ήταν και ο οξύρρυγχος, ο οποίος παρουσίασε τρομερό ενδιαφέρον όχι για το χαβιάρι αρχικά αλλά για το κρέας του. Είχε εξαιρετικό ρυθμό ανάπτυξης και προσαρμόστηκε ανέλπιστα καλά στα ελληνικά δεδομένα και στις συνθήκες της μονάδας. Εάν εμπλακείς με τον οξύρρυγχο και αναπτύσσεται καλά είναι αυτονόητο ότι το επόμενο βήμα είναι το χαβιάρι. Η μονάδα είναι μία πολύ μεγάλη εγκατάσταση, πάνω από 300 στρέμματα και βρίσκεται στις παρυφές του Αμβρακικού. Όσο για την επιλογή της τοποθεσίας για την κατασκευή της μονάδας αυτή έγινε κυρίως με βάση το νερό. Εκεί έχουμε εξαιρετικής ποιότητας νερό πηγαίο, βγαίνει από το έδαφος και μεγάλες ποσότητες. Επειδή αυτή η δραστηριότητα απευθύνεται στο παγκόσμιο εμπόριο θεωρώ την ποιότητα του νερού μας βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα και ο λόγος είναι ότι επηρεάζει την γεύση του τελικού προϊόντος. Ασχολούμαι πάνω από 15 χρόνια και είμαι περήφανος γιατί όταν ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια δεν υπήρχε πουθενά καταγεγραμμένη τεχνογνωσία δεν είναι όπως η τσιπούρα, το λαβράκι, τα κοτόπουλα, τα γουρούνια που υπάρχει καταγεγραμμένη τεχνογνωσία που την σπουδάζει κάποιος. Μας κόστισε πάρα πολύ σε κόπο, σε χρόνο, σε χρήμα το να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τη δικιά μας τεχνογνωσία και για την εκτροφή και για την αναπαραγωγή του οξύρρυγχου και για το χαβιάρι».
Διαβάστε σχετικά

Η γυναίκα που έχασε μισό δισ. ευρώ επειδή δεν κατοχύρωσε την πατέντα της

Ο Έλληνας φοιτητής που πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια καινοτομία που θ’ αλλάξει το διαδίκτυο

Ο «λύκος με το κασμιρένιο παλτό» που έχει καταπιεί τα πιο γνωστά ονόματα επιχειρήσεων
