Η Πατρίσια Χιρστ γεννήθηκε μέσα στα πούπουλα ως μια από τις πλουσιότερες κληρονόμους των ΗΠΑ. Για έναν σχεδόν αιώνα, η δυναστεία του σκοτεινού κροίσου Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ ήταν συνώνυμο του αμερικανικού Τύπου και μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες των ΗΠΑ. Από την ιστορία του σκανδαλοθήρα και διαπλεκόμενου μεγαλοεκδότη εμπνεύστηκε εξάλλου ο Όρσον Γουέλς τον περιβόητο «Πολίτη Κέιν» (1941) του… Το ερώτημα που αναδύθηκε λοιπόν αβίαστα από την τραγική περιπέτεια της εγγονής είναι το πώς και το γιατί η χρυσή κληρονόμος μετατράπηκε από θύμα απαγωγής σε εγκληματία και φυγά; Τι ήταν αυτό που λαχταρούσε δηλαδή και όλο το χρήμα του κόσμου δεν μπορούσε να της εξασφαλίσει; Η ιστορία μας ξεκινά στις 4 Φεβρουαρίου 1974, στις 9:00 το πρωί, όταν η 19χρονη Πάτι, κόρη του βαθύπλουτου Ράντολφ Χιρστ, πέφτει θύμα απαγωγής από το διαμέρισμά της στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
Αμέσως μετά, ρίχνει στην κυκλοφορία ένα ηχογραφημένο μήνυμα αποκαλώντας τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «συντρόφους» και λέγοντας πως οι εγκληματικές δραστηριότητες ήταν απαραίτητες στο πλαίσιο της επαναστατικής δράσης του SLA. Βρίζοντας για πρώτη φορά την οικογένειά της, αρνιόταν σθεναρά ότι είχε πέσει θύμα εκφοβισμού ή πλύσης εγκεφάλου, λέγοντας με καμάρι πως ήταν «στρατιώτης του λαϊκού στρατού»… Και πριν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και το «κίτρινο» πάρτι που είχαν στήσει τα αντίπαλα Μέσα με την εγκληματία κόρη του μεγαλοεκδότη, η ίδια δηλώνει ευθαρσώς σε άλλη κασέτα που στέλνει στις αστυνομικές αρχές πως είχε προσχωρήσει στη ληστοσυμμορία με τη δική της, ελεύθερη, βούληση.
Κανείς δεν ήξερε τι πραγματικά συνέβαινε και όλοι έψαχναν τώρα το «τυράκι» της ιστορίας, αυτό που φαινόταν να διαφεύγει από τις αναλύσεις των ειδικών και τα τζιμάνια του FBI. Ακόμα και οι εφημερίδες της αυτοκρατορίας του Χιρστ δεν μπορούσαν παρά να κάνουν την είδηση πρωτοσέλιδο. Όσο για την περιβόητη μεγαλοκληρονόμο, αναζητούνταν τώρα ως θύμα απαγωγής και καταζητούνταν ταυτοχρόνως για τη συμμετοχή της στη ληστεία της τράπεζας από τις ίδιες διωκτικές αρχές! Όπως ομολόγησε από την πρώτη στιγμή το FBI, αυτή έμελλε να είναι μια από τις πιο παράξενες υποθέσεις που διαχειρίστηκαν ποτέ οι πράκτορές του. Όσο για την ίδια την υπόθεση, απέκτησε τέτοια διασημότητα στις ΗΠΑ και τη Δύση τελικά που κατάφερε να επισκιάσει σε κοινωνικό αντίκτυπο όλα τα μεγάλα γεγονότα της εποχής: τον πόλεμο των ΗΠΑ στο εξωτερικό, την πετρελαϊκή κρίση στο εσωτερικό της Αμερικής, ακόμα και το Σκάνδαλο Watergate που διένυε τον κολοφώνα του!
Ο SLA και η έφοδος
Αυτό ήταν! Παρά το ανθρωποκυνηγητό των διωκτικών αρχών και τις ανεξάρτητες έρευνες της δυναστείας Χιρστ, η Πάτι είχε πραγματικά εξαφανιστεί από προσώπου γης. Περισσότερο από έναν χρόνο αργότερα και αφού οργώσει την επικράτεια των ΗΠΑ με τους απαγωγείς της -ή συνεργούς-, η Πάτι επανεμφανίστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1975 στα χέρια της αστυνομίας. Η «Τάνια», όπως αυτοαποκαλούνταν πια, συνελήφθη σε ένα διαμέρισμα του Σαν Φρανσίσκο και τώρα κατηγορούνταν για ένοπλη ληστεία και συνέργεια σε άλλες εγκληματικές πράξεις. Παρά τους ισχυρισμούς της ότι είχε δεχτεί πλύση εγκεφάλου από την τρομοκρατική οργάνωση, ο εισαγγελέας δεν την πίστεψε και την παρέπεμψε σε δίκη.
Η πιο προβεβλημένη δίκη των ΗΠΑ
Η δίκη ήταν μακρά και εξαντλητική για όλους τους εμπλεκόμενους, μια σωστή δίνη που φαινόταν να καταπίνει τους πάντες εντός της. Οι Χιρστ είχαν προσλάβει μια all-star ομάδα νομικής υπεράσπισης, με αιχμή του δόρατος τον μεγαλοδικηγόρο F. Lee Bailey, υπερασπιστή του Στραγγαλιστή της Βοστόνης, αν και δεν θα κατάφερναν να απαλλάξουν τη χρυσή κληρονόμο. Η Πατρίσια Χιρστ, η «Τάνια» του SLA, καταδικάστηκε στις 20 Μαρτίου 1976 σε φυλάκιση 35 ετών, πρωτόδικη απόφαση που έπεσε κατόπιν στα 7 χρόνια. Οι ένορκοι δεν δέχτηκαν τη θεωρία της περί πλύσης εγκεφάλου. Η Πάτι ήταν ωστόσο κόρη του Ράντολφ Χιρστ, ο οποίος δεν σκόπευε να αφήσει για καιρό το παιδί του να σαπίζει στο κελί.
Ο απόηχος