Ένας από τους χάκερ με την ισχυρότερη φήμη στον πλανήτη για τη δράση του ήταν ο Κέβιν Μίτνικ. Ο διάσημος Αμερικανός κατάφερε να εισβάλει τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υποκλέπτοντας δεδομένα. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Φωτογραφίες-Βίντεο: Γιάννης Κέμμος Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για ηλεκτρονικά εγκλήματα και κατοχή πλαστών στοιχείων, ενώ στο διάστημα της δικαστικής του περιπέτειας απέκτησε υποστηρικτές, και θεωρήθηκε από πολλούς ως ο μεγαλύτερος χάκερ. Έχοντας πλέον επιστρέψει στη νομιμότητα αυτή τη στιγμή, διατηρεί μία από τις σημαντικότερες εταιρείες κυβερνοασφάλειας, ενώ συχνά παραδίδει ομιλίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ο Φάνης Κασίμης υπήρξε ο σημαντικότερος ελληνικός χάκερ έως και το 2012.
«Εάν κλείσω το indymedia θα καεί η Αθήνα»
«Μία ακόμα απορία την οποία είχα, ήταν γιατί ο κύριος Σφακιανάκης συνέλαβε εμένα κι όχι τους διαχειριστές του indymedia, μέσα στο οποίο γράφονται πολλά. Το μόνο που κάναμε ήταν να προασπίζουμε τα ιντερνετικά συμφέροντα της Ελλάδας. Η απάντησή του ήταν ότι «Εάν κλείσω το indymedia, την επόμενη ημέρα θα καεί όλη η Αθήνα». «Τώρα που με συνέλαβες δεν φοβάσαι μην τυχόν πέσει το δίκτυο σε όλη την Αθήνα σε αντίποινα;», τον ρώτησα μεταξύ σοβαρού και αστείου. «Αυτό που απάντησε ήταν ότι είχα το μέλι μπροστά μου και δεν βούτηξα το δάχτυλό μου στο βαζάκι. Δεν πείραξα ποτέ ούτε ένα ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα πολλές αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες όταν εντοπίζαμε κενά στο τραπεζικό σύστημα, ενημερώναμε τους διαχειριστές τη στιγμή που όλοι οι hacker του πλανήτη εκμεταλλεύονται ανάλογες καταστάσεις για να βγάλουν λεφτά. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τώρα είμαι απέναντί σου. Εάν είχαμε κλέψει χρήματα, η αντιμετώπιση απέναντί μας θα ήταν εντελώς διαφορετική. Αιτιολογώντας μάλιστα τη σύλληψή μου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τον τελευταίο καιρό είχαμε γίνει πολύ αλαζόνες. Είχαμε τη δύναμη και τις γνώσεις να λυγίσουμε οποιοδήποτε πληροφοριακό σύστημα», λέει ο Φάνης.
Απαντώντας στα χτυπήματα ξένων χωρών και κυρίως της Τουρκίας
«Εν πάσει περιπτώσει όμως, την εποχή που ξεκινήσαμε, βρισκόταν σε εξέλιξη η υπόθεση Οτσαλάν. Διάφοροι χάκερ γειτονικών χωρών είχαν εισβάλλει σε ελληνικές ιστοσελίδες. Θελήσαμε να αμυνθούμε και να απαντήσουμε στις επιθέσεις τους. Έτσι αναπτύξαμε τη δράση μας. Δεν καταστρέψαμε, δεν πήραμε λεφτά, καθότι δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας. Αυτό που θέλαμε να διαπιστώσουμε ήταν κυρίως εάν μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε και να απαντήσουμε στις προκλήσεις». «Τα πιο συχνά χτυπήματα εκείνης της εποχής είχαν στόχο κυβερνητικές ιστοσελίδες, καθώς και μεγάλες ιστοσελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου αλλά και εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς. Θυμάμαι ότι είχαν μπει στο υπουργείο Εξωτερικών, προβάλλοντας μήνυμα της ομάδας Red Hack της Τουρκίας».
Η αρχή της διαδρομής και ο πρώτος Amstrad
Το δίκτυο που δημιουργήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
«Πρόκειται για ένα underground δίκτυο. Δεν έχει καμία σχέση με το φανερό ίντερνετ που όλοι γνωρίζουμε, αλλά για ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου με σκοπό να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένες συνομιλίες μεταξύ τους οι ένοπλες δυνάμεις της Αμερικής», εξηγεί.
Το Tor και η δράση του Εσκομπάρ
Ναρκωτικά, όπλα και συμβόλαια θανάτου μέσω διαδικτύου
«Ένα από τα διάσημα ηλεκτρονικά καταστήματα του Τor ήταν το Silkroad, το οποίο πωλούσε μεταξύ άλλων ναρκωτικά και όπλα καινούργια ή μεταχειρισμένα. Η συγκεκριμένη σελίδα ωστόσο δεν υφίσταται πλέον, δεδομένου ότι την κατέβασε το FBI».
Συζητώντας για το ρόλου του ίντερνετ, επισημαίνει ότι λειτουργεί όπως και το μαχαίρι. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να κόψει το ψωμί, αλλά και για να σκοτώσει.