Έπειτα από 15 χρόνια ζωής «στον δρόμο», που την οδήγησε σε Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Αυστραλία, η Έλεν Μαφίνι αισθάνθηκε ότι είχε φτάσει η ώρα να επιστρέψει στο σπίτι της, στον Καναδά. Χρειάστηκε όμως ελάχιστος χρόνος για να διαπιστώσει ότι η απόφαση που πήρε ήταν τελικά λάθος. «Επιστρέψαμε στον Καναδά το 2013 γιατί θεωρήσαμε ότι θέλαμε να κατασταλάξουμε κάπου. Συνειδητοποιήσαμε έπειτα από έναν χρόνο ότι δεν μπορούσαμε. Δυσκολευόμουν να προσαρμοστώ, τα πάντα τα αισθανόμουν διαφορετικά, τα πράγματα είχαν αλλάξει πολύ. Βρίσκαμε τον χειμώνα πολύ δύσκολο και ήταν πολύ ήσυχα σε σύγκριση με τα μέρη που ζούσαμε πριν». Η 46χρονη σύμβουλος εκπαίδευσης αποφάσισε, λοιπόν, να ετοιμάσει και πάλι βαλίτσες και να μετακομίσει στην Καμπότζη, όπου ο σύζυγός της, ένας ιταλός σεφ, βρήκε δουλειά.
Home sweet home
Η 46χρονη Μαφίνι δεν είναι η μοναδική που βιώνει το αγχωτικό και περίεργο για πολλούς αυτό συναίσθημα του να μην ανήκεις κάπου. Ήταν αρκετοί οι αναγνώστες του βρετανικού BBC, που σχολιάζοντας ένα σχετικό δημοσίευμά του, αποφάσισαν να μοιραστούν τη δική τους εμπειρία της ζωής ανά τον κόσμο και της δυσκολίας προσαρμογής στην προσπάθεια επιστροφής στο «σπίτι» έπειτα από μακρά απουσία. Η Γουέντι Σκροκ, σε ένα σχόλιό της στο Facebook, αναφέρθηκε στο φαινόμενο «αντίστροφο πολιτισμικό σοκ». «Υπάρχει κατά κάποιο τρόπο η αίσθηση ότι είσαι άστεγος. Η αίσθηση ότι ποτέ δεν είσαι σπίτι πουθενά είναι πολύ αληθινή», έγραψε.
Η επιστροφή και η δύσκολη προσαρμογή
Για άλλους, ήταν οι αντιδράσεις των ανθρώπων που υποτίθεται ότι βρίσκονταν πιο κοντά τους, που έκαναν την επιστροφή μια μοναχική και δύσκολη εμπειρία. «Επιστρέφοντας σπίτι στις ΗΠΑ έπειτα από 26 χρόνια στην Αυστραλία, ήταν ένα σοκ», σημείωσε ο Μπρους Φίλιξ. Μετά από 20 χρόνια στην Αμερική, η Μέρι Σου Κόνελι αισθάνθηκε ότι της συμπεριφέρθηκαν σαν ξένη όταν επέστρεψε στην Ιρλανδία. «Έχω αλλάξει και, σαν αποτέλεσμα, αισθάνομαι να μου βάζουν ταμπέλα», έγραψε.
«Αισθάνομαι ότι είμαι πολίτης του κόσμου και είμαι περήφανη»
Η περίπτωση των παιδιών