Μία και μόνο μία μπουκιά από ένα φρεσκοψημένο κρουασάν φαντάζει σωστή ευλογία για το στόμα, έτσι όπως η γλυκιά κρούστα απελευθερώνει πρόθυμα νότες βουτύρου αναμεμειγμένες με μια χαρωπή αίσθηση ελαφρότητας. Είναι αλήθεια ότι λίγα σνακ έχουν συνδεθεί τόσο απόλυτα με μια εθνική κουζίνα όσο το κρουασάν με τη γαλλική κουλτούρα και σίγουρα υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό. Ως ακρογωνιαίος λίθος της τρικολόρ γαστρονομίας εξάλλου, το κρουασάν αναγκάζει ακόμα και τους αγγλόφωνους λάτρεις του να το αποκαλούν με τη γαλλική προφορά του (κι ας στραμπουλάνε τη γλώσσα τους!). Για κάτι που λειτουργεί βέβαια ως αρχέτυπο μιας διατροφικής παράδοσης, το κρουασάν την έχει την περιπέτεια στις πλάτες του και μέχρι τον 19ο αιώνα οι Γάλλοι το θεωρούσαν ξενόφερτο έδεσμα, το οποίο πωλούνταν εξάλλου αποκλειστικά σε βιενέζικα αρτοποιεία στις αριστοκρατικές συνοικίες των Παρισίων.
Η προϊστορία του κρουασάν: Οι Οθωμανοί πολιορκούν τη Βιέννη και ένα γλύκισμα γεννιέται
Η συμβολή της Μαρίας Αντουανέτας (;)
Τι συνέβη τελικά;
Το κρουασάν καθιερώνεται