Τα πετροδολάρια από τις χώρες του Κόλπου έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Με το sportwashing και αμύθητα κεφάλαια, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν εισβάλει στη γηραιά ήπειρο δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους.
Οι θιγόμενοι – κυρίως οι Ισπανοί σε αυτή τη φάση – φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να μη κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Σύμφωνα με το Politico, το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να θεσπίσει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα τερματίσει αυτό το φαινόμενο.
Οι καταγγελίες σε βάρος των νέων ιδιοκτητών μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων που προέρχονται από το Κόλπο φαίνεται να εξετάζονται από την Κομισιόν. Αλλά ως εκεί. Οι Ισπανοί, οι μεγάλες ομάδες των οποίων παραμένουν σε ευρωπαϊκά χέρια, προσπαθούν να αξιοποιήσουν τον κανονισμό της ΕΕ για τις ξένες επενδύσεις, ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα στις πετροδιοικήσεις ευρωπαϊκών συλλόγων, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν, στρεβλώνουν την ενιαία αγορά παρέχοντας κρατικά κεφάλαια από χώρες του Κόλπου σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές ομάδες. Η Μάντσεστερ Σίτι, η Νιούκαστλ και η Παρί Σεν Ζερμέν αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της επέλασης των Αράβων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός στην ΕΕ προβλέπει κυρώσεις σε βάρος μιας εταιρείας εάν διαπιστωθεί ξένη κρατική χρηματοδότηση που υπονομεύει τους ευρωπαίου ανταγωνιστές. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν μέτρα σε βάρος των εν λόγω εταιρειών, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι η καταβολή ως πρόστιμο ολόκληρης της ενίσχυσης ή ακόμη και η πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που βρίσκονται σε αραβικά χέρια διογκώνουν το κόστος των μεταγραφών και τους μισθούς των παικτών, γεγονός που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό τόσο στις εγχώριες όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, παραβιάζοντας και διαλύοντας το fair play.
Όπως υπογραμμίζει το Politico, υπό την ηγεσία της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν, φάνηκε σε μεγάλο βαθμό απρόθυμη να παρέμβει σε υποθέσεις του ποδοσφαίρου, ενώ η ΕΕ προσπαθεί επί του παρόντος να αποφύγει μια ρήξη με τις πετρελαϊκές χώρες του Κόλπου εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο φάκελος με τις καταγγελίες και τα στοιχεία θα περάσει πλέον στον Ντιντιέ Ρέιντερς, προσωρινό διάδοχο της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Κομισιόν για να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η οργή σε πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους αυξάνεται, καθώς οι Άραβες ενισχύουν και εδραιώνουν την παρουσία τους στο ποδόσφαιρο της Ευρώπης. Το πρόβλημα είναι πως τα περισσότερα αραβικά κεφάλαια «σπρώχνονται» στην παρούσα φάση στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή σε χώρα εκτός ΕΕ.
Της «αντεπίθεσης» κατά των Αράβων ηγείται η Ισπανία. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία ανοχής στο φαινόμενο, οι ποδοσφαιρικές αρχές της χώρας έχουν ξεκινήσει τις κινήσεις τους για να ανατρέψουν την κατάσταση. Τον περασμένο μήνα, η ισπανική La Liga έστειλε επιστολή στην Κομισιόν ζητώντας να εξεταστεί η ιδιοκτησία της Qatar Sports Investments στον γαλλικό σύλλογο Παρί Σεν Ζερμέν.
Η διοργανώτρια αρχή του ισπανικού πρωταθλήματος κατήγγειλε πως η Παρί Σεν Ζερμέν λαμβάνει επιδοτήσεις από τη Ντόχα που της επιτρέπουν να «αγοράζει κορυφαίους παίκτες και προπονητές πολύ πάνω από τις δυνατότητές της σε μια κανονική κατάσταση της αγοράς».
«Είναι επίσης σε θέση να εξασφαλίσει έσοδα από χορηγίες που δεν ανταποκρίνονται στις αξίες της αγοράς», τόνιζε στην επιστολή της. «Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουν την αθλητική τους απόδοση, καθώς και να επηρεάσουν την ικανότητα των αντίπαλων συλλόγων», ανέφεραν οι Ισπανοί με την διοίκηση της γαλλικής ομάδας να μη σχολιάζει τις κατηγορίες.
Όπως υπογραμμίζει το Politico, δεν υπάρχει επίσημος μηχανισμός για καταγγελίες στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι θιγόμενοι σύλλογοι και τα πρωταθλήματα είναι να επιστήσουν την προσοχή στην Επιτροπή για τα ξένα κεφάλαια, ευελπιστώντας πως θα εισακουστούν.
Οι φωνές αντίδρασης εκτείνονται και στα χαμηλότερα επίπεδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Virton μια μικρή ομάδα της τρίτης κατηγορίας του Βελγίου διαμαρτυρήθηκε για τη δράση του City Football Group από το Αμπού Ντάμπι, το οποίο έχει στην ιδιοκτησία του τη γαλλική Troyes, τη βελγική Lommel, αλλά και την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης για το 2023, την Manchester City. Η Virton ζητάει να ενημερωθεί για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών στο πλαίσιο της επιβολής του κανονισμού για τις ξένες επιδοτήσεις.
Ένα σημαντικό «αγκάθι» στην εφαρμογή του συγκεκριμένου κανονισμού είναι πως προβλέπει μέτρα μόνο για κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει πως η City Football Group θα μπορούσε εύκολα να υποστηρίξει πως τα κεφάλαιά της είναι ιδιωτικά και δεν προέρχονται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Υπερασπιζόμενη τις επενδύσεις της η City Football Group «δείχνει» και προς τα αμερικανικά δολάρια ή τα ρωσικά ρούβλια που έπεσαν τα προηγούμενα χρόνια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, επιφέροντας επίσης μεγάλες αλλαγές.
Τον Ιούνιο η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δικαιολογώντας την απαθή στάση της Επιτροπής, επικαλέστηκε την υποστελέχωση. Αν ο ισχυρισμός ευσταθεί τότε εγείρονται ερωτήματα και για το εάν υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι για τη διεξαγωγή μιας πλήρους έρευνας. Προς το παρόν, οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως «ασχολούνται με την υπόθεση», δημιουργώντας ελπίδες στους θιγόμενους και μια κάποια ενόχληση σε Ντόχα και Αμπού Ντάμπι. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως έχουν γίνει αναφορές από τρίτους σε βάρος ποδοσφαιρικών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένων κάποιων του Ηνωμένου Βασιλείου, τις οποίες αξιολογούμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της επιτροπής Αριάνα Ποντέστα.