Όταν ταξιδεύουμε, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε διάφορες δυσκολίες, ειδικά αν πηγαίνουμε στο εξωτερικό. Οι δυσκολίες αυτές απαιτούν και συγκεκριμένες (συνήθως άμεσες) λύσεις. Ο καλός ταξιδιώτης λοιπόν, ξέρει…
1. …πώς να πλύνει τα ρούχα του σε νεροχύτη. Όλοι μας, είτε ταξιδεύουμε πολυτελώς ή με ένα σακίδιο στην πλάτη, θα βρεθούμε σε μια περίσταση η οποία απαιτεί έκτακτο και γρήγορο πλύσιμο.
2. …πώς να χρησιμοποιεί βελόνα και κλωστή. Ναι, οι περισσότεροι δεν έχουμε καν ιδέα για το πώς λειτουργούν αυτά τα περίεργα αντικείμενα, όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε να περνάμε κλωστή στη βελόνα και να ράβουμε ένα κουμπί. Ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χρειαστεί να κάνουμε μια επιδιόρθωση στα ρούχα μας, οπότε καλό θα είναι να ξέρουμε τουλάχιστον τα βασικά.
3. …πού είναι η πλησιέστερη πρεσβεία. Αν βγούμε από τα σύνορα της Ελλάδας, είναι μια απλή αλλά και σημαντική πληροφορία. Μπορεί η απώλεια του διαβατηρίου μας ή ένα (μάλλον απίθανο) στρατιωτικό πραξικόπημα να μας φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ορίστε λοιπόν ένας οδηγός για τις πρεσβείες που διατηρεί η χώρα μας στο εξωτερικό: http://www.mfa.gr/appendix/dimereis-sheseis-tis-ellados/alpha.html
4. …διατηρεί μια κρυψώνα με χρήματα για έκτακτη ανάγκη. Τα ταξίδια μπορεί να αποβούν απρόβλεπτα και συνεχώς ακούμε ιστορίες με κλοπές από τουρίστες. Απλά καλό θα ήταν να μην ξεχάσουμε πού τα κρύψαμε!
5. …την τέχνη του παζαρέματος. Αν και για τους περισσότερους από εμάς το παζάρεμα είναι κάτι που κάνουν οι άλλοι και όχι εμείς, σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι μια πολύ σημαντική τέχνη.
6. …πώς να λέει «όχι, ευχαριστώ» όπου κι αν βρίσκεται. Αυτό βέβαια το λέμε με δύο διαφορετικές έννοιες. Πρώτον, θα πρέπει να ξέρουμε τη φράση αυτή στη γλώσσα της χώρας όπου βρισκόμαστε, γιατί είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να απομακρύνουμε ανεπιθύμητους πλανόδιους πωλητές. Δεύτερον, ίσως θα έπρεπε να είμαστε λιγάκι εγωιστές όταν ταξιδεύουμε. Δεν πρέπει να κάνουμε πράγματα που δε θέλουμε να κάνουμε ή να χάνουμε το χρόνο μας σε εμπειρίες ασήμαντες για μας.
7. …να οδηγεί με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Ναι, το αυτόματο κιβώτιο έχει κακομάθει πολλούς από εμάς, όμως είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο σε πολλά μέρη του κόσμου. Εάν γνωρίζουμε πώς να αλλάζουμε τις ταχύτητες χειροκίνητα (γιατί σίγουρα μας το έμαθαν, μπορούμε να το κάνουμε με άνεση όμως; ), θα μπορούμε να οδηγήσουμε ό,τι αμάξι κι αν μας δοθεί.
8. …πώς να ταξιδεύει χωρίς να βαρυφορτώνεται. Μια υπερφορτωμένη βαλίτσα ή ένα πολύ βαρύ σακίδιο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο πρόβλημα για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.
9. …πώς να κολυμπά. Εντάξει, στην Ελλάδα βρισκόμαστε, και οι περισσότεροι ξέρουμε κολύμπι. Ωστόσο, παραμένει σημαντικό και γι’ αυτό το αναφέρουμε, διότι πέραν της διασκέδασης και του πλατσουρίσματος, μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση ανάγκης (χτύπα ξύλο).
10. …τα βασικά από γεωγραφία. Ο καλός ταξιδιώτης είναι ο ενημερωμένος ταξιδιώτης, και λίγη πληροφόρηση μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την εμπειρία ενός ταξιδιού. Φυσικά, δε χρειάζεται να ξέρουμε το όνομα και του τελευταίου ρυακιού που περνά από το υπέδαφος της μέσα Τανζανίας, αλλά η γνώση των βασικών πάντα βοηθά.
11. …πώς να χρησιμοποιεί πυξίδα. Εντάξει, το ξέρουμε, λίγοι από μας θα χαθούν στο δάσος, έχοντας μονάχα ένα σουγιά και μια πυξίδα μαζί τους. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τη γνώση της γεωγραφίας που αναφέρθηκε παραπάνω, ο χειρισμός της πυξίδας μπορεί να αποβεί σωτήριος για πολλές δύσκολες καταστάσεις!
12. …πώς να χρησιμοποιεί τα ξυλάκια του φαγητού. Τα ξυλάκια δε χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην Ιαπωνία, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Δεν είναι κάτι το απαραίτητο, ωστόσο ο τουρίστας από τη Δύση ανεβαίνει στα μάτια του μέσου Ασιάτη όταν αφήνει στην άκρη το πιρούνι για να φάει με τα παραδοσιακά ξυλάκια.
13. …το πόσο σημαντική είναι η ταξιδιωτική ασφάλεια. Ξέρουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στα ταξίδια. Υπάρχουν επίσης και πολλά άλλα πράγματα και γεγονότα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οπότε η κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να αποδώσει. Μπορεί να προκύψει ιατρική ανάγκη ενώ βρισκόμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας ή να μας κλέψουν. Η επιλογή του κατάλληλου πακέτου ταξιδιωτικής ασφάλειας μπορεί να σώσει τις διακοπές μας.
14. …ότι τα τοπικά καταστήματα τροφίμων είναι εκπληκτικά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μάθουμε για την κουλτούρα του τόπου που επισκεπτόμαστε είναι να επισκεφθούμε το πλησιέστερο κατάστημα τροφίμων. Θα μάθουμε αμέσως τι τρώνε οι ντόπιοι και πόσο σημαντικά θεωρούν ορισμένα φαγητά. Δείτε τη χώρα μας για παράδειγμα, με ολόκληρους διαδρόμους στα σούπερ μάρκετ αφιερωμένους στο ελαιόλαδο – αυτό δε λέει πολλά; Επιπλέον, τα καταστήματα αυτά είναι πηγές φθηνού και γρήγορου φαγητού.
15. …πώς να αλλάζει σκασμένο λάστιχο. Άπαξ και νοικιάσουμε όχημα για τις μετακινήσεις μας, είναι αρκετά πιθανό να μας πιάσει λάστιχο (και στη μέση του πουθενά, ως συνήθως). Αντί να περιμένουμε την τοπική οδική βοήθεια και εν τέλει να εξαρτιόμαστε απ’ αυτήν, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πώς να αλλάξουμε το λάστιχο μόνοι μας.
16. πώς να κοιμάται οπουδήποτε. Είναι αλήθεια, ελάχιστοι έχουν αυτό το αξιοθαύμαστο ταλέντο. Πόσες φορές άραγε έχουμε βρεθεί σε αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή τρένα και έχουμε νιώσει την ακατανίκητη ανάγκη ενός -έστω σύντομου- ύπνου; Τα λίγα λεπτά ξεκούραστου ύπνου μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά και όσοι καταφέρνουν να αποκοιμιούνται παντού, έχουν μεγάλο πλεονέκτημα.
17. τρία τουλάχιστον καλά αστεία. Η ικανότητα της ελάφρυνσης της κουβέντας μέσω μερικών καλών αστείων μπορεί να κάνει μεγαλύτερη δουλειά από την απλώς καλή γνώση της τοπικής γλώσσας, ακόμα και να λύσει παρεξηγήσεις (ή να δημιουργήσει νέες, ανάλογα με το τι θεωρείται προσβλητικό στη χώρα όπου βρισκόμαστε – πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι!)
18. ασκήσεις για το σώμα. Είναι δύσκολο να παραμένουμε σε καλή φόρμα ενώ ταξιδεύουμε, αλλά δεδομένου του πόσο απαιτητικό μπορεί να γίνει ένα ταξίδι από άποψη αντοχών, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε μερικές ασκήσεις για το σώμα που μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς κάποιο εξοπλισμό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μας.
19. τις πρώτες βοήθειες. Ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και που, επομένως είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι. Αν δεν έχετε το χρόνο να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών, μπορείτε να ενημερωθείτε στο διαδίκτυο για το τι μπορείτε να κάνετε σε έκτακτες περιπτώσεις.
20. …πώς να τραβήξει μια αξιοπρεπή φωτογραφία. Όλοι φωτογραφίζουν όταν ταξιδεύουν, λίγοι όμως τραβούν καλές φωτογραφίες. Δε χρειάζεται να έχουμε καμιά υπερ-εξελιγμένη φωτογραφική μηχανή ή να είμαστε ειδικοί στη φωτογράφιση. Όλοι θέλουμε να έχουμε τις αναμνήσεις μας όσο καλύτερα αποτυπωμένες γίνεται, οπότε το διαδίκτυο -και πάλι- προσφέρεται για εμβάθυνση γνώσεων επί του θέματος.