Τις προηγούμενες δεκαετίες, προτού σημειώσει αλματώδη ανάπτυξη ο τουρισμός, ένας αγαπημένος και κοντινός προορισμός για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας ήταν η παραλία της Τούζλας. Μία περιοχή που… δεν υπάρχει, εντός και εκτός εισαγωγικών.
«Δεν υπάρχει» λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς της, της παραλίας με τα καταγάλανα νερά και της απέραντης ακρογιαλιάς με άσπρη άμμο και πολύχρωμα πετραδάκια. Δεν υπάρχει, διότι σε κανένα επίσημο έγγραφο δεν θα την εντοπίσουμε με αυτό το όνομα. Αν αναζητήσουμε σε χάρτη ή πλοηγό την συγκεκριμένη τοποθεσία, θα βρούμε μία πόλη εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη ή έναν δήμο στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης. Αν οδηγήσουμε μέχρι το παραλιακό μέτωπο του δήμου Παγγαίου Καβάλας και την εντοπίσουμε, οι ταμπέλες θα μας καλωσορίσουν σε ένα μέρος που ονομάζεται Παραλία Οφρυνίου.
Ο Γιώργος Μαριέτος, από το 1979 έως το 1982 διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Οφρυνίου, ενός χωριού στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, το οποίο κατοικήθηκε το 1923 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Περιγράφει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πώς επικράτησε το τοπωνύμιο Τούζλα στην παραθαλάσσια περιοχή, που απέχει περίπου 5,5 χιλιόμετρα από το χωριό και την περίοδο εκείνη είχε μόνο 14 σπίτια.
«Ως πρόεδρος είχα αναγνωρίσει την περιοχή σαν οικισμό και έπρεπε να πάρουμε απόφαση πώς να τον ονομάσουμε. Εγώ επέμενα να λέγεται “Παραλία Οφρυνίου”, οι δε σύμβουλοι πρότειναν την ανεπίσημη τότε ονομασία, που οφειλόταν στο γεγονός ότι υπήρχε ένας βάλτος κι από εκεί έβγαζαν αλάτι. Και έτσι ονομάστηκε “Παραλία Οφρυνίου (Τούζλα)”».
«Τουζ» στην τουρκική γλώσσα λέγεται το αλάτι και «τούζλα» είναι η αλυκή. Με την πάροδο των χρόνων ωστόσο, η αλμύρα «διάβρωσε» την παρένθεση και έτσι η Παραλία Οφρυνίου έμεινε μόνη στην ταμπέλα. Η παρένθεση με την Τούζλα ωστόσο, ζει έως και σήμερα σε τουριστικά έντυπα και καμπάνιες.
Η παραλία Οφρυνίου ήταν τουριστικός προορισμός, προτού καν αναγνωριστεί ως οικισμός. «Από το 1960 πολλοί Σερραίοι, κυρίως από τα χωριά Χρυσό, Πεντάπολη και Τούμπα, μόλις τελείωναν με τις φυτείες καπνού, φόρτωναν τα κάρα τους με αντίσκηνα και είδη πρώτης ανάγκης και έρχονταν με τα ζώα τους για να παραθερίσουν για το υπόλοιπο του καλοκαιριού στην παραλία», θυμάται ο κ. Μαριέτος.
Ο Ηλίας Αντωνίου, πρόεδρος των Επαγγελματιών της παραλίας Οφρυνίου, άρχισε να δραστηριοποιείται στην περιοχή το 2007. Η αμέσως προηγούμενη φορά που την είχε επισκεφτεί ήταν πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια. «Η εικόνα που είχα ως έφηβος στο μυαλό μου, ήταν μια περιοχή με διάσπαρτα σπιτάκια, δυο- τρεις ταβέρνες και πολλά οικόπεδα, τα περισσότερα απεριποίητα, με πανύψηλα χόρτα. Όταν ήρθα τον Οκτώβριο του 2007 έπαθα το πρώτο σοκ, είδα πόσο είχε εξελιχθεί. Κι από το 2007 έως τώρα βλέπω διαρκώς μία ραγδαία ανάπτυξη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτό που μαρτυρά το μέγεθος της ανάπτυξης, είναι τα πολλά νέα τουριστικά καταλύματα που χτίστηκαν στην περιοχή, καθώς και οι ανακαινίσεις των περισσοτέρων από αυτά που προϋπήρχαν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά η εικόνα της παραλίας Οφρυνίου ως προς τη φιλοξενία, όπως δηλώνει το μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών Νίκος Κουρτίδης, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων. «Η οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι σε έξαρση στην περιοχή. Αυτήν τη στιγμή χτίζονται πάνω από 400 σπίτια», λέει χαρακτηριστικά.
Ένα από τα στοιχεία που κάνουν ελκυστική την παραλία Οφρυνίου, είναι ότι είναι ένας προορισμός που δεν «κοιμάται» τον χειμώνα. Αν και έχει μόλις 2500 μόνιμους κατοίκους -αριθμός που υπέρ-δεκαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες- όλα τα καταστήματα, με εξαίρεση αυτά που ασχολούνται με την παραλία, παραμένουν ανοιχτά και τον χειμώνα.
Αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι ωστόσο, σημαντικό ρόλο για την προσέλκυση τουριστών θα παίξει η τοποθεσία της περιοχής, καθώς είναι πάρα πολύ κοντά σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. «Σε μια χρονιά που καλούμαστε να διαχειριστούμε την πανδημία του κορονοϊού, η παραλία Οφρυνίου αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό, διότι η γεωγραφική της θέση είναι τέτοια, ώστε η χρονική απόσταση από την Καβάλα είναι μόλις 15 λεπτά, 30 λεπτά απέχει από τη Δράμα και τις Σέρρες και λιγότερο από μία ώρα από την Θεσσαλονίκη», τονίζει ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.
Η εύκολη προσβασιμότητα και η σύνδεση της περιοχής με την Εγνατία Οδό δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη και για ημερήσιες εκδρομές στα γύρω μέρη που έχουν έντονο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
«Η διαμονή στην περιοχή μπορεί επίσης να συνδυαστεί με τον οινοτουρισμό, που είναι πολύ ανεπτυγμένος στον δήμο μας, τον θρησκευτικό τουρισμό, ενώ υπάρχει δυνατότητα προσφοράς εναλλακτικού τουρισμού, τόσο με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη (σ.σ. ο δήμος Παγγαίου έχει δύο μαρίνες), όσο και με τα μικρότερα, που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μπει σε ένα καΐκι και να ψαρέψει…», λέει ο κ. Αναστασιάδης.
Στην περίπτωση που δεν ψαρέψει ο επισκέπτης, μπορεί και πάλι να απολαύσει φρέσκο ψάρι που βγάζουν καθημερινά επαγγελματίες αλιείς. Άλλωστε, το καλό φαγητό, σε συνδυασμό με τα φημισμένα αμύγδαλα Οφρυνίου, αποτελούν τα «δυνατά χαρτιά» της περιοχής.