Ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο Χορτιάτης, βουνό με ξεχωριστή σημασία για τους Θεσσαλονικιούς καθώς φιλοξένησε και φιλοξενεί τις λατρεμένες για τα παιδιά «εκδρομές στα χιόνια» και τις αναμνήσεις τους που μένουν.
Στους πρόποδές του βρίσκεται και ο ομώνυμος οικισμός, που σημαδεύτηκε από τη σφαγή του 1944, από τους Γερμανούς. Οι εκδηλώσεις μνήμης θυμίζουν έως και σήμερα το ολοκαύτωμα που συντελέστηκε εκεί.
Το μέγιστο υψόμετρό του είναι 1,201 μέτρα, κορυφή που διατηρεί το όνομα που είχε όλο το βουνό στην αρχαιότητα: Κισσός. Η ονομασία αυτή συνδέεται, σύμφωνα με τον μύθο, με τον βασιλιά Κισσέα της Θράκης, αλλά και με το φυτό κισσός, που συνδέεται με τον Διόνυσο.
Το όνομα Χορτιάτης τοποθετείται στα βυζαντινά χρόνια και αποδίδεται στην ονομασία μοναστηριού που βρισκόταν πιθανόν στις παρυφές του βουνού.
Μπορεί ο Χορτιάτης να μην επιφυλάσσει τις έντονες συγκινήσεις άλλων, ψηλών βουνών, αποτελεί όμως έναν προσβάσιμο και ευχάριστο προορισμό για βόλτες μέσα στο πράσινο. Με άφθονες οξιές, καστανιές, βελανιδιές αλλά και έλατα να «ντύνουν» το βουνό, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας με την ορεινή φύση ενώ υπάρχουν διαδρομές ακόμα και για εντελώς άπειρους πεζοπόρους. Σε υψόμετρο 1000 μέτρων στη θέση Κερασιές υπάρχει καταφύγιο.