Μια επίσκεψη στο Ρέθυμνο είναι αρκετή για να ανακαλύψει κανείς το φυσικό θαύμα στα έγκατα της γης του νομού. Ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με έναν μοναδικό διάκοσμο, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της Κρήτης, εκείνη της σφαγής των Κρητών.
Ενώ οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την αγαπημένη Μεγαλόνησο με τις ονειρικές της παραλίες, η φήμη των οποίων ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου, τα γραφικά χωριά με τους φιλόξενους ανθρώπους που συστήνουν στο πραγματικό πρόσωπο της Κρήτης, αλλά και την τοπική γαστρονομία που κερδίζει τους πάντες, η Κρήτη κρύβει άσσους στο μανίκι, που κανείς μπορεί να ανακαλύψει αρκεί να της αφιερώσει το χρόνο που χρειάζεται και φυσικά να έχει όρεξη και επιθυμία για νέες ανακαλύψεις.
Ανάμεσα στα όσα εκπληκτικά κρύβει η Κρήτη στα έγκατα της γης της, λοιπόν, και το εντυπωσιακό σπήλαιο στο νομό Ρεθύμνου, που, δυστυχώς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τη σφαγή των Κρητών από τους Οθωμανούς το 1823.
Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στην ιστορία, λοιπόν, τον Οκτώβριο του 1823 περίπου 30 άνδρες και 340 γυναικόπαιδα βρήκαν καταφύγιο στο σπήλαιο Μελιδόνι, στο νομό Ρεθύμνου, ώστε να προστατευτούν από τον Οθωμανικό στρατό. Αρνούμενοι να παραδοθούν στον Χουσεΐν Μπέη, όταν εκείνος πληροφορήθηκε για την κρυψώνα τους και τους ζήτησε να παραδοθούν, οι Οθωμανοί τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου έκαψαν την είσοδο του σπηλαίου, με αποτέλεσμα όλα τα γυναικόπαιδα να χάσουν την ζωή τους από ασφυξία.
Στην κεντρική αίθουσα του σπηλαίου, έκτοτε, και προς τιμή των πραγματικών μαρτύρων της αγριάδας των Οθωμανών υπάρχει το οστεοφυλάκιο με τα κόκαλα των ηρώων.
Ο εντυπωσιακός διάκοσμος του σπηλαίου- ένα πραγματικό αριστούργημα της φύσης
Ένα άλλο στοιχείο για το οποίο φημίζεται το σπήλαιο, αυτή τη φορά όχι τόσο μακάβριο, είναι ο εντυπωσιακός διάκοσμός του, που στην κυριολεξία το κάνει να μοιάζει με πραγματικό αριστούργημα της φύσης.
Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μέτρων, ενώ μια μικρή και χαμηλή καμάρα ανοίγει το δρόμο για τον φαντασμαγορικό κόσμο στον οποίο διέρχεται ο επισκέπτης του και ο οποίος δεν γνωρίζει τις απίστευτες εικόνες που θα αντικρίσουν τα μάτια του. Τεραστίων διαστάσεων, εντυπωσιακοί και περίτεχνοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι η φύση είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης.
Η κεντρική αίθουσα του σπηλαίου -η πρώτη που συναντάται κατά την είσοδο σε αυτό- ονομάζεται «Αίθουσα Ηρώων» και πρόκειται, μάλιστα, για μία από τις μεγαλύτερες συγκριτικά με τα υπόλοιπα σπήλαια της Κρήτης. Σε αυτή φιλοξενείται το οστεοφυλάκιο με τα οστά των ηρώων από τη σφαγή των Κρητών, ενώ προχωρώντας πιο μέσα βρίσκεται το «Σταυροδρόμι», από το οποίο οδηγείται κανείς στην αίθουσα «Πάσλεϋ» ή στο «Θάλαμο των Παραπετασμάτων». Βαθύτερα στο σπήλαιο υπάρχουν οι αίθουσες «Των Βράχων» και στη συνέχεια ο «Θάλαμος της Καταβόθρας», ενώ στο τέλος του διαδρόμου συναντάται το «Υπερώον».
Σύμφωνα με τη μυθολογία, μάλιστα, στο σπήλαιο λέγεται ότι ζούσε ο γίγαντας Τάλως, το δώρο του Δία προς το βασιλιά Μίνωα. Ένα προϊστορικό, χάλκινο ρομπότ που θα τον βοηθούσε να κρατήσει την Κρήτη προστατευμένη.