Σαγηνευτικά κατάφυτα τοπία, σμαραγδένια νερά σε ονειρεμένες ακτές, πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, φυσικές ομορφιές, επιβλητικά μοναστήρια και αυθεντική νησιωτική ατμόσφαιρα συνθέτουν την εικόνα της Σκοπέλου, ενός από τα πιο πράσινα νησιά της Ελλάδας αφού το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από παρθένο πευκόδασος.
Η ομορφιά της δεν άφησε ασυγκίνητους ακόμη και τους παραγωγούς του Hollywood που επέλεξαν να γυρίσουν εδώ την ταινία “Mamma Mia”, καθιστώντας έτσι το νησί έναν καταξιωμένο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως!
Ας ανακαλύψουμε τις ομορφιές του νησιού με οδηγό μας το Visit Greece.
Η Σκόπελος ανήκει στο σύμπλεγμα των Βόρειων Σποράδων και έχει τρία βασικά λιμάνια: της Σκοπέλου, του Αγνώντα και της Γλώσσας.
Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού, βρίσκεται στη βόρεια ακτή μέσα σε κλειστό κόλπο και η πανέμορφη πολιτεία της απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από το κάστρο. Η αρχαία ονομασία της ήταν «Πεπάρηθος», από το γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος ήταν ο πρώτος κάτοικος εδώ. Η ονομασία Σκόπελος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα κείμενα του Πτολεμαίου το 2ο αιώνα μ.Χ. και πιθανολογείται ότι οφείλεται στους πολλούς ύφαλους και σκοπέλους γύρω από το νησί.
Η περιήγηση στο νησί αρχίζει από την πανέμορφη, αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα με τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τις διάσπαρτες εκκλησίες και τις όμορφες νησιώτικες κατοικίες με τις ολάνθιστες αυλές που περιβάλλουν το Κάστρο. Ακολουθήστε την διαδρομή που ξεκινά από την Παναγίτσα του Πύργου στην άκρη του λιμανιού και μέσα από γραφικά φιδογυριστά δρομάκια θα βρεθείτε στο Κάστρο του Νησιού.
Η θέα καθ’ όλη τη διαδρομή αλλά και από την κορυφή του Κάστρου προς τον οικισμό, το Λιμάνι και το εκκλησάκι της Παναγιάς του Πύργου είναι φυσικά σαγηνευτική…
Γνωρίστε την ιστορία και την παράδοση του νησιού πραγματοποιώντας μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου, που στεγάζεται σε ένα αναστηλωμένο αρχοντικό του προηγούμενου αιώνα. Εδώ, φιλοξενούνται συλλογές λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας, είδη οικοσκευής και πληθώρα τοπικών παραδοσιακών στολών (ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 10:00-14:00 & 19:00-22:00•είσοδος: €3).
Ανακαλύψτε τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού:
• Η Γλώσσα, ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού μετά τη Χώρα, βρίσκεται 25 χλμ. βόρειά της. «Το ψηλό χωριό» κατά τον Παπαδιαμάντη και «η αμπελοφύτευτος περιοχή» κατά το Μωραϊτίδη είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό και χαρακτηρίζεται για το παραδοσιακό και αρχοντικό του χαρακτήρα. Στενά σοκάκια, περιποιημένα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολύχρωμες γωνιές συνθέτουν τη φυσιογνωμία της, ενώ η γύρω περιοχή παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον λόγω των αρχαίων πύργων και κτισμάτων που έχουν εντοπιστεί.
• Το Παλιό Κλίμα είναι ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό κοντά στη Γλώσσα που υπέστη σοβαρές ζημιές κατά το σεισμό του 1965.
• Το Νέο Κλίμα/ Έλιος, 18 χλμ. από τη χώρα της Σκοπέλου κάτω από το δάσος του Βαθιά και σε υψόμετρο 688 μέτρα, είναι νέος οικισμός αφού χτίστηκε μόλις το 1981. Πολύ κοντά βρίσκεται η υπέροχη παραλία Χόβολος. Όλα τα χωριά της Σκοπέλου είναι άρτια οργανωμένα και διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες που ικανοποιούν τις προσδοκίες των επισκεπτών της.
Αξιοθέατα στο νησί που αξίζει να επισκεφθείτε είναι:
• Τα επιβλητικά βυζαντινά μοναστήρια, όπως της Ευαγγελιστρίας και του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες. Το παλιό μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας, ανατολικά της Χώρας, ανακαινίστηκε το 1712 και φημίζεται για τον καθολικό και το φρουριακό περίβολό της αλλά και την πανοραμική θέα που προσφέρει προς το Λιμάνι και τη Σκόπελο.
• Σύμφωνα με το θρύλο, πριν από 800 περίπου χρόνια υπήρχε ένας δράκος στο νησί που σκότωνε τους κατοίκους με αποτέλεσμα αυτό να ερημώσει. Τότε, ο Άγιος Ρηγίνος, πολιούχος και προστάτης της Σκοπέλου, τον καταδίωξε και ο δράκος για να σωθεί έπεσε και σκοτώθηκε στον γκρεμό. Η περιοχή όπου άνοιξε η γη και υποχώρησε το έδαφος ονομάστηκε Δρακοντόσχισμα.
Πρόκειται στην ουσία για ένα απόκρημνο φαράγγι, πίσω από ένα εκκλησάκι χτισμένο σχεδόν στην άκρη του γκρεμού, που βρέχεται από τη θάλασσα. Τα απότομα βράχια, τα «κρεμασμένα» στις πλαγιές τους πεύκα και τα τιρκουάζ νερά δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Θα το βρείτε ερχόμενοι από το Στάφυλο, στον κεντρικό δρόμο προς Αμάραντο (αριστερά στο χωματόδρομο και στην πρώτη διχάλα που θα συναντήσετε πάλι αριστερά).
• Τους πειρατικούς τάφους στα Σεντούκια (αρχαίοι λαξευτοί τάφοι)
• Την Επισκοπή, ενετικό κτίσμα που προοριζόταν για έδρα του Επισκόπου Σκοπέλου, αλλά έμεινε ημιτελές λόγω των επιδρομών του πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1538.
• Τον Αϊ Γιάννη στο Καστρί, μια υπέροχη εκκλησία σκαρφαλωμένη στην κορυφή ενός βράχου. Προσεγγίζεται από τα σκαλοπάτια που είναι λαξευμένα στις πλαγιές του βράχου και φυσικά η θέα κατά την ανάβαση και στην κορυφή του είναι φανταστική. Το εκκλησάκι εμφανίζεται και στην ταινία “Mamma Mia”, προσελκύοντας πολλά ζευγάρια που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εκεί το γάμο τους!
Το μεγάλο «ατού» της Σκοπέλου είναι σίγουρα οι υπέροχες παραλίες της με τα τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά και το πράσινο των πεύκων να τις περικυκλώνει:
• Από τις καλύτερες παραλίες θεωρείται η Μηλιά, 25 χλμ. βορειοδυτικά της Χώρας, με ψιλό, λευκό βότσαλο και τα χαρακτηριστικά βράχια που αναδύονται μέσα από τη θάλασσα, ενώ το πευκοδάσος που την περιβάλλει συμπληρώνει υπέροχα το τοπίο.
• Από τις δημοφιλέστερες είναι και η στρωμένη με βότσαλο παραλία του Πανόρμου, 15 χλμ. δυτικά της Χώρας.
• Υπέροχη επιλογή είναι και η βοτσαλωτή, οργανωμένη ακτή του Στάφυλου, μόλις 4 χλμ. από τη Χώρα. Η διαδρομή για να την προσεγγίσετε περνάει μέσα από πλούσια πευκοδάση και σίγουρα θα σας μαγέψει…
(Φυσικά αυτές είναι μόνο κάποιες προτάσεις αφού οι επιλογές είναι γενικά αμέτρητες!)
Τέλος, μην αποχαιρετίσετε τη Σκόπελο χωρίς να έχετε δοκιμάσει την παραδοσιακή τυρόπιτά της, η φήμη της οποίας έχει κάνει το γύρο όλης της Ελλάδας! Αυτό το τοπικό έδεσμα φτιάχνεται από τραγανό φύλλο (η μορφή του είναι συνήθως στριφτή) και έχει ως κύριο συστατικό του το ντόπιο κατσικίσιο τυρί.
Πώς να έρθετε:
• με ταχύπλοο ή συμβατικό πλοίο από τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου (Στερεά Ελλάδα) και του Βόλου
• με συμβατικό πλοίο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά τη θερινή σεζόν.