Σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρεθεί κανείς σίγουρα θα ανακαλύψει χωριά– διαμαντάκια που έχουν να του προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία ζωής.
Ανάμεσα σε αυτά και προορισμοί πραγματικά ησυχαστήρια που κερδίζουν τις εντυπώσεις μόνο με δύο χαρακτηριστικά τους: την απλότητα και την αυθεντία για τις οποίες ξεχωρίζουν στις επιλογές του κοινού.
Αφέτες, Πήλιο
Ένα μικρό, γραφικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό συναντάται σε απόσταση 27 χλμ. από το Βόλο, στο μέσον σχεδόν της κεντρικής οδού που συνδέει την πρωτεύουσα της Μαγνησίας με τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου.
Ο λόγος για τις Αφέτες, οι οποίες σύμφωνα με το μύθο οφείλουν την ονομασία τους στο γεγονός ότι ο Ιάσονας άφησε τον Ηρακλή στο χωριό αποκλείοντάς τον από την Αργοναυτική εκστρατεία, καθώς έκρινε ότι ήταν πολύ βαρύς και ογκώδης, δυσκολεύοντας το ταξίδι με την Αργώ.
Σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων τα σπίτια και τα αξιόλογα αρχοντικά του χωριού είναι αμφιθεατρικά χτισμένα και απλωμένα σε δύο πλαγιές με υπέροχη θέα προς τα νερά του Παγασητικού, ενώ τα όμορφα πέτρινα καλντερίμια καλούν τον επισκέπτη για όμορφους περιπάτους.
Μαυρίλο, Φθιώτιδα
Σε μια υπέροχη καταπράσινη πλαγιά του Βελουχίου, σε υψόμετρο 920 μέτρων, το Μαυρίλο είναι ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό ορεινό χωριό, στη δυτική Φθιώτιδα. Γεμάτο με πηγές, αυλάκια και ρυάκια, η κύρια πηγή του χωριού είναι η Γκούρα, μία από τις πηγές του Σπερχειού ποταμού, η οποία οφείλεται και για το υπέροχο φυσικό περιβάλλον που αντικρίζει κανείς στο Μαυρίλο.
Στα όσα αξίζει να παρατηρήσει κανείς εδώ ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, καθώς και ο ανακατασκευασμένος Μπαρουτόμυλος, ένας από τους 12 που λειτούργησαν κατά την περίοδο της Επανάστασης του ’21.
Βοβούσα, Ζαγόρι
Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό στην ανατολική πλευρά του Ζαγορίου, η Βοβούσα ή Βωβούσα, είναι ένα μικρό και πανέμορφο χωριό σε απόσταση 77 χλ. από τα Ιωάννινα και 60 χλμ. από τα Γρεβενά. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, αποτελεί μία από τις «εισόδους» στον Εθνικό Δρυμό της Βάλιας Κάλντα, ενώ είναι χτισμένη στις δύο όχθες του Αώου, ο οποίος στην ουσία την χωρίζει στα δύο.
Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, το οποίο χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και είναι αναγνωρισμένο ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο. Βρίσκεται στη μέση του χωριού και στην ουσία ενώνει τις δύο όχθες και γειτονιές της Βοβούσας. Στα όσα αξίζει, επίσης, να δει κανείς εδώ η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1814.