Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της όμορφης πόλης της Μακεδονίας, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη προκαλώντας θαυμασμό και δέος.
Το μεγαλοπρεπές τοξωτό Υδραγωγείο, γνωστό και ως «Καμάρες», λειτουργεί ως φυσικό σύνορο μεταξύ της παλιάς και της σύγχρονης πόλης της Καβάλας, ενώ στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου από τις αρχές του 16ου αιώνα.
Το τεράστιο αυτό έργο -αρκετά δυσανάλογο με τον οικισμό της Παναγίας που καλείτο να εξυπηρετήσει υδροδοτώντας τον με τα νερά που πηγάζουν από πηγή σε υψόμετρο 400 μέτρων- με μήκος 270 μέτρα και μέγιστο ύψος 25 μέτρα, αποδίδεται στον Ιμπραήμ πασά, βεζίρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη.
Οι Καμάρες χτίστηκαν μεταξύ 1520- 1530 στο πλαίσιο κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής προκειμένου να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της πόλης της Καβάλας μετά την καταστροφή του 1391. Η λειτουργία τους διήρκησε μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, καθώς υδροδοτούσε την Καβάλα μέσω της περιοχής του Σούγελου (ο δρόμος του νερού).
Μάλιστα, πιθανολογείται ότι στον ίδιο χώρο, πάνω στον οποίο χτίστηκαν οι Καμάρες, λειτουργούσε ρωμαϊκό υδραγωγείο. Αν και σήμερα η ζωτικής σημασίας λειτουργία τους δεν υφίσταται πια, οι Καμάρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης και διαχρονικό σύμβολό της.