Η Καππαδοκία, που αποκαλείται «το σεληνιακό τοπίο της Τουρκίας», είναι μια ξεχωριστή περιοχή δημοφιλής στα ζευγάρια και σε όσους ταξιδεύουν με σακίδιο. Βρίσκεται στην επαρχία Νεβσεχίρ της κεντρικής Ανατολίας, απετέλεσε κατοικία πολλών λαών και θέατρο πολλών σημαντικών γεγονότων.
Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από την ιστορική της κληρονομιά, καθώς και από το φυσικό (αλλά σουρεαλιστικό) τοπίο της.
Έξι μέρη της Καππαδοκίας που πρέπει να επισκεφθείτε
Κοντά στη μικρή πόλη Γκορέμε υπάρχει το υπαίθριο μουσείο, όπου εκκλησίες και μοναστήρια βρίσκονται μέσα στο βράχο. Η τοποθεσία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ και καλό θα ήταν να την επισκεφθείτε με κάποιο ταξιδιωτικό οδηγό ανά χείρας, μιας και οι επιγραφές είναι λιγοστές και φειδωλές.
Η ιστορική σημασία της περιοχής είναι μεγάλη, αφού η Καππαδοκία ήταν από τις πρώτες περιοχές που αγκάλιασαν το Χριστιανισμό και πολλοί κάτοικοί της κατέφευγαν στις εκκλησίες αυτές για να προσευχηθούν κρυφά.
Μπορεί να υπάρχουν 36 υπόγειες πόλεις στην περιοχή, όμως το Ντερίνκουγιου είναι η μεγαλύτερη και η καλύτερη, η οποία δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει μια ολόκληρη κοινότητα για πολλούς μήνες. Αποτελείται από ένα σύνθετο δίκτυο στενών σηράγγων και μικρών δωματίων, με αίθουσες αποθήκευσης φαγητού, στάβλους ζώων, κελάρια κρασιού και κουζίνες. Το Ντερίνκουγιου φτάνει σε βάθος 80 μέτρων και ο σκοπός του ήταν να προστατεύει και να στεγάζει τους ντόπιους όταν η πόλη τους δεχόταν επιδρομή.
Η κοιλάδα Ιχλαρά είναι ένα μακρύ, βαθύ φαράγγι, σχηματισμένο χιλιάδες χρόνια πριν από τους σεισμούς και τα στοιχεία της φύσης. Τον πρώτο καιρό του Χριστιανισμού, οι πολίτες έσκαψαν εκκλησίες στην πλευρά της κοιλάδας επειδή δεν φαίνονταν. Οι τοιχογραφίες στους τοίχους τους, που απεικονίζουν σκηνές από τη Βίβλο, είναι γενικά καλά διατηρημένες και τα έντονα χρώματα είναι ακόμη ορατά. Αν οι εκκλησίες μέσα στο βράχο δεν είναι της αρεσκείας σας, η κοιλάδα είναι ιδανική για πεζοπορία στη φύση, ενώ υπάρχουν μικρά εστιατόρια και τεϊοποτεία κατά μήκος του ποταμού που τη διατρέχει.
Η ήσυχη πόλη Άβανος, που βρίσκεται στην άκρη του Ερυθρού Ποταμού, είναι διάσημη στην Τουρκία για τα κεραμικά της. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν πηλό από την κοίτη του ποταμού σαν πρώτη ύλη για τα δοχεία και τα διακοσμητικά που πουλούν σε ολόκληρη την Τουρκία. Μια δημοφιλής τουριστική δραστηριότητα στην Άβανο είναι το γύρισμα του τροχού αγγειοπλαστικής – πράγμα που δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε! Τέλος, τα περισσότερα εστιατόρια εκεί είναι οικογενειακές επιχειρήσεις με φθηνό φαγητό, επικεντρωμένο στην τούρκικη κουζίνα.
Αν θέλετε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της Γκορέμε και της κοιλάδας, μπορείτε να σταματήσετε οπουδήποτε κατά μήκος του δρόμου μεταξύ της Γκορέμε και του Ουχισάρ. Αν ο καιρός είναι καθαρός, το μεγάλο βουνό Αργαίος (Erciyes) στην περιοχή της Καισάρειας (Kayseri) κυριαρχεί στον ορίζοντα.
Το Κάστρο Ουχισάρ είναι το ορόσημο της περιοχής και βρίσκεται στην κορυφή της πόλης Ουχισάρ. Σίγουρα δεν δρέπει δάφνες εμφάνισης (είναι ομολογουμένως άσχημο), αλλά στο πέρασμα του χρόνου αποδείχθηκε χρήσιμη αμυντική κατασκευή. Εξερευνήστε τα στενά τούνελ στο εσωτερικό του και τα σκαμμένα στο βράχο σπίτια στο εξωτερικό του. Από το κάστρο μπορείτε να δείτε μια διαφορετική (πάντα όμως όμορφη) θέα της Καππαδοκίας.