«Όποιος πατήσει στο νησί τούτο νιώθει μυστηριώδη δύναμη, ζεστή, αγαθή να διακλαδίζεται στις φλέβες του, και την ψυχή του να μεγαλώνει», – Νίκος Καζαντζάκης για την Κρήτη.

Η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά και καθένα από αυτά είναι εξίσου μοναδικό και έχει κάτι να προσφέρει. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα που αποτελούν σταθμό του μεσογειακού πολιτισμού, της ιστορίας της χώρας μας και αποτελούν απαραίτητους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Ένα τέτοιο νησί είναι η Κρήτη η οποία μαγεύει κάθε επισκέπτη με την ομορφιά της.

Το τοπίο, η ιστορία και οι άνθρωποί της δημιουργούν μία μοναδική εμπειρία για οποιονδήποτε επισκέπτη. Όντας το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδος προσφέρει πολλές επιλογές και όσες φορές και να την επισκεφθείς πάντα ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο. Για όσους λοιπόν επιθυμούν να επισκεφθούν τη μεγαλόνησο, είτε είναι η πρώτη τους φορά είτε η χιλιοστή, ετοιμάσαμε ένα οδοιπορικό στο Ηράκλειο προκειμένου να μοιραστούμε την εμπειρία μας μαζί σας και να γνωρίσετε όλα όσα ανακαλύψαμε.

Η πόλη του Ηρακλείου αντανακλά με σαφήνεια τους διαφορετικούς πολιτισμούς που πέρασαν ανά τους αιώνες. Μινωικά και μυκηναϊκά ευρήματα, Βυζαντινά οικοδομήματα και Ενετικά δημόσια κτίρια δένουν αρμονικά με σύγχρονες κατασκευές, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν πλούσιο πολιτισμικό καμβά.

Διαβαστε παρακάτω αναλυτικά για το τριήμερο ταξίδι μας.

Ημέρα 1η: Ολονύκτιο ταξίδι στο Αιγαίο και μία πρώτη γνωριμία με την πόλη του Ηρακλείου

Το ταξίδι ξεκίνησε με το που επιβιβαστήκαμε στο FESTOS PALACE της MINOAN LINES. Ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις όσον αφορά τα μέσα μεταφοράς που επιλέγει, ωστόσο ορισμένα από αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με συγκεκριμένα ταξίδια. Κατά τη γνώμη μας δε νοείται να ταξιδέψεις σε ελληνικό νησί και να μη χρησιμοποιήσεις το πλοίο. Όπως και να το κάνεις πρόκειται για ένα μέσο που συνεισφέρει άμεσα στην εμπειρία και δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα και κλίμα για τη μετέπειτα εμπειρία.

Αυτό είναι κάτι στο οποίο φαίνεται να έχει επενδύσει και η MINOAN LINES στα πλοία της, αφού όλα είναι σχεδιασμένα για την καλύτερη εμπειρία του ταξιδιώτη. Μάλιστα, το πλοίο σε βάζει ήδη στην κρητική παράδοση μέσα από τη διακόσμηση, αλλά και την προσθήκη αυθεντικών κρητικών γεύσεων στο μενού του εστιατορίου.

Αφού τακτοποιηθήκαμε στις ευρύχωρες καμπίνες, που αν δεν κοιτάξεις έξω από το φινιστρίνι για να δεις το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, νομίζεις ότι έχεις μπει σε κλίνη 5* ξενοδοχείου, απολαύσαμε το καταπληκτικό μενού του εστιατορίου.

Προνοήσαμε και Ταξιδέψαμε με το νυχτερινό δρομολόγιο όχι μόνο για να φτάσουμε νωρίς το πρωί στη μεγαλόνησο και να έχουμε όλη την ημέρα μπροστά μας, άλλα επειδή, όπως και να το κάνουμε υπάρχει κάτι μαγικό στο να βρίσκεσαι στο κατάστρωμα του πλοίου με τον άνεμο να χαϊδεύει το πρόσωπο σου και τις σκέψεις σου να χάνονται στον σκοτεινό ορίζοντα.

Φτάνοντας στο νησί νωρίς το πρωί, αδράξαμε απευθείας την ευκαιρία να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού προτού γεμίσει τουρίστες. Αμέσως μετά πήγαμε στο αρχαιολογικό μουσείο το οποίο εντυπωσιάζει με τον αριθμό των εκθεμάτων και την πλούσια συλλογή του.

Φυσικά, η συνέχεια απαιτεί επαναφόρτιση των μπαταριών με ένα γνήσιο κρητικό τσιμπούσι, άφθονη ρακή και μεσημεριανή σιέστα στο ξενοδοχείο και αφού ξεκουραστήκαμε συνεχίσαμε ακάθεκτοι με βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου για να θαυμάσουμε τις πολλαπλές επιρροές των διαφόρων πολιτισμών στην αρχιτεκτονική του μέρους.

Ημέρα 2η: Στα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής

Έχοντας εξερευνήσει μεγάλος μέρος του Ηρακλείου την πρώτη κιόλας ημέρα, αποφασίσαμε τη δεύτερη να κινηθούμε λίγο μακρύτερα. Σαφώς και δεν μπορούσαμε να μην επισκεφτούμε το Μουσείο Καζαντζάκη το οποίο αποδίδει τιμή σ’ έναν σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ξεκινήσαμε αυτό το άρθρο με τα λόγια του.

Το Μουσείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του πατρογονικού χωριού του Νίκου Καζαντζάκη, τους ιστορικούς Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά). Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του συγγραφέα.

Στη συνέχεια βρεθήκαμε στην Ελούντα προκειμένου να πάρουμε καραβάκι και να επισκεφθούμε το νησί των λεπρών, τη Σπιναλόγκα. Ένα νησί με στρατηγική σημασία κατά την αρχαιότητα και μια ιδιαίτερα θλιβερή ιστορία αργότερα.

Ημέρα 3η: Αυθεντική Κρητική κουζίνα και φιλόξενοι άνθρωποι

Την τρίτη και τελευταία ημέρα αποφασίσαμε να ανέβουμε λίγο πιο ψηλά και να επισκεφθούμε ένα μέρος πρότυπο της βιολογικής καλλιέργειας, της κρητικής διατροφής και των αυθεντικών ανθρώπων της υπαίθρου.

Στο αγρόκτημα Peskesi ήρθαμε σε επαφή με τη φύση και βιώσαμε μία μοναδική εμπειρία που σπάνια μπορεί να ζήσει όποιος κατοικεί στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Αφού γνωρίσαμε τους ανθρώπους που το έκαναν όλο αυτό πραγματικότητα, δοκιμάσαμε αυθεντικές κρητικές συνταγές φτιαγμένες από τα πιο αγνά υλικά: ντάκο με αβοκάντο, μυζήθρα, σταμναγκάθι τσιγαριαστό, χοχλιούς, σφακιανή πίτα κ.α

Αφού μείναμε σχεδόν όλη την ημέρα στο κτήμα τρώγοντας, πίνοντας και απολαμβάνοντας την ηρεμία της φύσης, επιστρέψαμε για μία τελευταία βόλτα στο Ηράκλειο για να αγοράσουμε σουβενίρ και δώρα για τους φίλους μας.

Έπειτα επιβιβαστήκαμε στο πλοίο μας το FESTOS PALACE και απολαύσαμε ένα τελευταίο κοκτέιλ στο ευρύχωρο σαλόνι του πλοίου πριν αποσυρθούμε στις απίστευτα άνετες καμπίνες μας και πριν το καταλάβουμε φτάσαμε ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιστρέψαμε λοιπόν στην πρωτεύουσα έχοντας γεμίσει πλήρως τις μπαταρίες μας και γεμάτοι υπέροχες αναμνήσεις που θα μας μείνουν αξέχαστες. Και για όλα αυτά έχουμε να ευχαριστήσουμε την Κρήτη, τους ανθρώπους της, αλλά και τη MINOAN LINES που μας πρόσφεραν ένα ταξίδι υψηλών προδιαγραφών.

Εάν έχετε κι εσείς σκοπό να επισκεφθείτε το Ηράκλειο της Κρήτης επιβιβαστείτε στα πολυτελή Cruise Ferries KNOSSOS PALACE και FESTOS PALACE και απολαύστε ένα ταξίδι πιο ευχάριστο από ποτέ με την ποιότητα και την πολυτέλεια της MINOAN LINES, τα ευρύχωρα σαλόνια, τα μπαρ, το εστιατόριο a la carte & το self service, τα καταστήματα αγορών και τις απίστευτα άνετες καμπίνες.

Γιατί η MINOAN LINES, ένα από τα ισχυρότερα brand names στον χώρο της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας, που πλέον μετρά περισσότερα από 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας, «ξεκλειδώνει» την πιο αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία, καθιστώντας τη διαδικασία του ταξιδιού αντάξια του πιο ονειρικού προορισμού.

Και μην ξεχνάτε το ταξίδι ξεκινά από πλοίο…