Με τον καιρό σύμμαχο και την ημέρα των Θεοφανείων να πέφτει Παρασκευή, ποια καλύτερη αφορμή από μια τριήμερη απόδραση, με θαλασσινή αύρα αυτή τη φορά, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αττική.
Προορισμός μας η Ερμιόνη, το στεργιανό νησί της Αργολίδας που προσφέρει στους επισκέπτες της μοναδικές εικόνες -τόσο ως προς την ομορφιά της, όσο και ως προς τη μοναδική εμπειρία που βιώνει ο επισκέπτης εδώ ανήμερα των Φώτων.
Η ιστορία της πανέμορφης Ερμιόνης χάνεται στα βάθη των χρόνων. Χτισμένη και ξαναχτισμένη στο ίδιο μέρος, κατοικείται σχεδόν και χωρίς διακοπή τουλάχιστον από το 3000 π.Χ. Ο Όμηρος στις αναφορές του, μεταξύ άλλων στην Ιλιάδα αναφέρει τη συμμετοχή της στον Τρωικό πόλεμο.
Πρόκειται για μια όμορφη και περιποιημένη κωμόπολη, δίπλα σε ένα υπέροχο, πευκόφυτο ακρωτήρι, το Μπίστι, που διακρίνεται για την αρχοντική αύρα και το γραφικό της τοπίο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αργολίδας, σε απόσταση 85 χλμ. από το Ναύπλιο και ακριβώς απέναντι από την Ύδρα.
Ερμιόνη: Το στεργιανό νησί της Αργολίδας
Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δύο πλευρές μιας στενής λωρίδας γης, στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, είναι τόσο μικρή όσο πρέπει για μια εξόρμηση που τα έχει όλα, ενώ προσφέρει στους επισκέπτες της εικόνες απίστευτου κάλλους και στιγμές χαλάρωσης με θέα στα νερά του κόλπου ακριβώς μπροστά της.
Στο βόρειο τμήμα της σχηματίζεται το μικρό και γραφικό λιμανάκι με τα γραφικά ουζερί και τα καλοκαιρινά μπαράκια, ενώ στο νότιο τμήμα της «χερσονήσου» βρίσκονται τα Μανδράκια (το πίσω λιμανάκι), όπου δένουν ιστιοπλοϊκά και σκάφη των από θαλάσσης επισκεπτών της περιοχής. Μια στάση στο αρχοντικό Κρανίδι, αλλά και το κοσμοπολίτικο Πόρτο Χέλι, στα όσα αξίζει κανείς να πραγματοποιήσει κατά την επίσκεψή του στην Ερμιόνη.
Το ιδιαίτερο έθιμο των Θεοφανείων στην Ερμιόνη
Αν και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν η Ερμιόνη την ημέρα των Θεοφανείων αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, καθώς εδώ λαμβάνει χώρα έναν ιδιαίτερο έθιμο. Ονομάζεται Γιάλα- Γιάλα και οι νέοι της Ερμιόνης ξημερώματα των Φώτων τριγυρνούν στους δρόμους της φορώντας ναυτικές στολές.
Ενώ τραγουδάνε «γιάλα- γιάλα», περνάνε από τα σπίτια της Ερμιόνης και οι κάτοικοί της τους υποδέχονται με πληθώρα κερασμάτων και ευχών. Μια παράδοση που διαρκεί μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν στο λιμάνι και θα ανεβούν στις στολισμένες βάρκες για να βουτήξουν στη συνέχεια στη θάλασσα, προκειμένου να πιάσουν το σταυρό.