Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, παλαιότερα αποκαλούνταν και ως το «Μικρό Παρίσι» της Θράκης, είναι ένας τόπος γεμάτος νοσταλγία και ρομαντισμό, έντονο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, αλλά και γραφικές γωνιές που κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις του επισκέπτη.
Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, η Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί το «κόσμημα» της Θράκης, η οποία μέχρι και σήμερα καταφέρνει να διατηρήσει ανέπαφο από το χρόνο και έντονο το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν στα σοκάκια της.
Πανέμορφες γωνιές με γραφικά πέτρινα καλντερίμια -η οδός Αντίκα με διαφορά είναι το πιο κουκλίστικο δρομάκι στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης-, καλοδιατηρημένα σπίτια και εντυπωσιακά αρχοντικά συνθέτουν το φωτογραφικό παζλ της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, που ο επισκέπτης της θα θυμάται για πάντα.
Βόλτα στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης
Μια βόλτα, λοιπόν, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, η οποία το 1976 ανακηρύχθηκε προστατευόμενος οικισμός, είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει κανείς και μόνος του το λόγο που αποτελεί σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τον ιστορικό πυρήνα της πόλης.
Δεν είναι, μάλιστα, να απορεί κανείς γιατί κάποτε την αποκαλούσαν και «μικρό Παρίσι» με την αύρα και την αισθητική της να παραπέμπουν σε μικρές και γουστόζικες πόλεις της Γαλλίας ή της Δανίας.
Εδώ, σε ένα από τα ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, όπου ένα ταξίδι στο χρόνο συντελείται με το που διαβεί κανείς την πόρτα του μέσα από τον πλούσιο πολιτιστικό θησαυρό που φιλοξενεί στους χώρους του. Μάλιστα, το κτίριο από μόνο του αποτελεί τρανή απόδειξη για την οικονομική και κοινωνική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Επιπλέον, σπουδαίο μνημείο και σημείο αναφοράς της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης και το πατρικό του σπουδαίου Μάνου Χατζηδάκι, χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το οποίο, ανακαινισμένο πια, προκαλεί το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό όλων.