Η χώρα μας είναι πραγματικά προικισμένη αφειδώς από τη φύση, με τοπία και μέρη συγκλονιστικά, που σε καμία περίπτωση δεν έχουν να ζηλέψουν αντίστοιχα του εξωτερικού. Κάτι που ισχύει και για τις παραλίες της, ακόμη και όσες βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίες πολλές φορές μοιάζουν καλύτερες και από νησιού.
Όπως και με τις τέσσερις που ακολουθούν παρακάτω, σε Μεσσηνία, Χαλκιδική, Πήλιο και Θεσπρωτία. Ονειρικά τιρκουάζ νερά και αμμώδεις εκτάσεις, που κλείνουν το νόημα όλου του καλοκαιριού σε μία μόνο εικόνα.
Βοϊδοκοιλιά, Μεσσηνία
Η παραλία της Βοϊδοκοιλίας στη Μεσσηνία, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο διάσημες όχι μόνο του νομού, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ψιλή, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά δικαιολογημένα κερδίζει τις εντυπώσεις όλων των επισκεπτών της. Ο φυσικός κόλπος με βασικό χαρακτηριστικό του την απόλυτη φυσική ομορφιά, συναντάται σε απόσταση 10 χλμ. βόρεια της Πύλου, στο δυτικό τμήμα της Μεσσηνίας και δίπλα ακριβώς στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, συναντάται η εντυπωσιακότερη παραλία της Μεσσηνίας, και όχι μόνο, και η πιο φημισμένη και πολυφωτογραφημένη του νομού.
Εκτός από την πλούσια φυσική ομορφιά που κάνει την Βοϊδοκοιλιά να μοιάζει στα μάτια των επισκεπτών της σαν ψεύτικη, η παραλία συγκεντρώνει και πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς ο όρμος και η παραλία της έχουν ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Μπέλλα Βράκα, Θεσπρωτία
Στα Σύβοτα, συναντάται μία από τις πιο εξωτικές παραλίες της Ηπείρου, η οποία νοητά ταξιδεύει σε μέρη μακρινά και ονειρεμένα. Ο λόγος για την Μπέλλα Βράκα, στο νησάκι Μουρτεμένο, την οποία μπορεί κανείς να προσεγγίσει με τα πόδια καθώς τα νερά είναι αβαθή.
Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της ακτής το ροζ χρώμα της αμμουδιάς, το οποίο οφείλεται στο έντονο κοκκινόχωμα της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι το βάθος της θάλασσας δεν περνάει τους 40 πόντους, κάτι που ευνοεί ιδιαιτέρως την πεζή προσέγγιση της ακρογιαλιάς.
Καβουρότρυπες, Χαλκιδική
Μετά τη Βουρβουρού και πριν τη Σάρτη, θα συναντήσετε μία από τις πιο φημισμένες παραλίες όχι μόνο στη χερσόνησο της Σιθωνίας αλλά και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική. Οι Καβουρότρυπες είναι καλά κρυμμένες μετά το δρόμο, πίσω από ένα πλούσιο πευκοδάσος. Μπορεί να δυσκολευτείτε να τις εντοπίσετε, καθώς δεν υπάρχουν πινακίδες.
Η πρόσβαση στην ακτή γίνεται μέχρι ενός σημείου με το αυτοκίνητο και εν συνεχεία με τα πόδια, κατηφορίζοντας στο πευκοδάσος. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι βρίσκεται περίπου 1 χλμ. μετά το Πλατανίτσι, όπως έρχεστε από Σάρτη, και ότι στον πρώτο χωματόδρομο που θα συναντήσετε, πρέπει να στρίψετε δεξιά για να πάρετε μια γεύση παραδείσου.
Η ακτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξωτική, αφού διαθέτει κρυστάλλινα, διαυγή νερά που εισέρχονται στους εντυπωσιακούς σχεδιασμούς των βράχων.
Μυλοπόταμος, Πήλιο
Στην πλευρά του Αιγαίου στο ανατολικό τμήμα του Πηλίου, ο Μυλοπόταμος ξεχωρίζει για το πανέμορφο φυσικό τοπίο που τον καθιστά μία από τις πιο φημισμένες παραλίες του Πηλίου. Χρυσή αμμουδιά, λευκό βοτσαλάκι, τιρκουάζ νερά είναι τα θέλγητρα που την κατατάσσουν στις αγαπημένες επιλογές των επισκεπτών της περιοχής. Τα νερά του παρομοιάζονται, όχι άδικα, με καθρέφτες και η παραλία χωρίζεται άτυπα σε δύο μικρότερες παραλίες με μια φυσική πέτρινη αψίδα ενώ υπάρχει πρόσβαση από το ένα τμήμα στο άλλο.
Μόλις αντικρίσετε την ακτή του Μυλοποτάμου, το βλέμμα σας θα πέσει στον επιβλητικό βράχο στο μέσον της παραλίας, ο οποίος τη χωρίζει στα δύο. Η ακρογιαλιά δεν είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά διαθέτει beach bar και αποδυτήρια.