Πόσο εύκολο είναι για τον Έλληνα τουρίστα να επισκεφτεί ένα νησί για διακοπές, στην προκειμένη τους Λειψούς και τα Κουφονήσια και σε κάθε παραλία που πηγαίνει να μην βρίσκει ξαπλώστρες και ομπρέλες ούτε για δείγμα; To… αντέχει; Και τι κάνει όταν έρχεται αντιμέτωπος με αυτή τη συνθήκη;
Αυτά ήταν τα πρώτα ερωτήματα που μας ήρθαν στο μυαλό και στη συνέχεια απευθύναμε και σε νησιώτες που εφαρμόζουν την παραπάνω τακτική στον τόπο τους. Ζούμε άλλωστε σε μια χώρα, όπου οι παραλίες, δηλαδή οι «πρωταγωνίστριες» των ελληνικών καλοκαιριών μετατράπηκαν συλλήβδην τις τελευταίες δεκαετίες σε φυσικά τοπία που άρχισαν να δέχονται πάνω τους ατελείωτες σειρές από ξαπλώστρες και ομπρέλες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν να «γλείφουν» το κύμα και να περιορίζουν έως και να καταργούν το δικαίωμα στους επισκέπτες που θέλουν να απλώσουν τη δική τους πετσέτα και ομπρέλα.
Μέσα σε αυτό το γενικευμένα επιθετικό πλαίσιο, εντύπωση προκάλεσε η φετινή τουριστική καμπάνια των Λειψών όπου ανάμεσα στις χάρες του νησιού που προβάλλονται τονίζεται και πως οι Λειψοί δεν διαθέτουν σε καμία τους παραλία ομπρέλες και ξαπλώστρες. Μέσα από τα φετινά video του ο δήμος παροτρύνει τους ταξιδιώτες να απολαύσουν τις ανέσεις που προσφέρει απλόχερα η φύση και να αρνηθούν για λίγες ημέρες τις περιττές πολυτέλειες.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο τουρισμός των Λειψών δεν είναι αμελητέος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Φώτη Μάγγο– κάθε σεζόν τα τελευταία χρόνια τα επιβατηγά πλοία «ξεφορτώνουν» στους Λειψούς 27.000 με 30.000 τουρίστες ενώ άλλοι 10.000 με 15.000 παραθερίζουν στο νησί ερχόμενοι με τα ιστιοπλοϊκά τους.
Πόσο εύκολα λοιπόν πάρθηκε αυτή η απόφαση και ποια είναι τα συν και τα πλην της;
«Δεν χρειάστηκε να πάρουμε καμία απόφαση, πρόκειται για μια πάγια τακτική που την εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια» ξεκινάει να εξηγεί στο Newsbeast ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος και συνεχίζει να αναλύει το σκεπτικό αυτής της επιλογής: «απλώς τώρα το ανακοινώσαμε, δεν είναι ότι τώρα το αποφασίσαμε. Ούτε μηχανοκίνητος τουρισμός, ούτε jet ski κτλ υπάρχουν. Είναι κάτι που το κάνουμε χρόνια, απλώς τώρα το αναδεικνύουμε μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο συζήτησης που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για την ελεύθερη προσβασιμότητα στις παραλίες αλλά και για το κόστος του να τις επισκέπτεσαι. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί τουρίστες, που έρχονταν ως εδώ, δεν τα γνώρισαν όλα αυτά γι’ αυτό και τα επικοινωνούμε τώρα. Πάνω από όλα όμως τα επικοινωνούμε για να ενισχύσουμε το χαρακτήρα των Λειψών, αυτόν που θέλουμε να προβάλλουμε, ότι είμαστε δηλαδή ένα νησί που πιστεύει και επενδύει στο φυσικό τρόπο τουρισμού.
Άλλωστε, κατά την γνώμη μας, εκεί όπου επιτρέπεται η χρήση ξαπλωστρών και ομπρελών, η κατάσταση πολύ, πολύ δύσκολα ελέγχεται. Έχει αποδειχτεί αυτό στην πράξη στη χώρα μας- πως και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι συχνά από το χειρότερο πλαστικό αλλά και πως οι αποστάσεις δεν τηρούνται. Εμείς δεν τα θέλουμε αυτά. Δίνουν και μια εικόνα αντιαισθητική. Δεν είμαι όμως συλλήβδην αντίθετος απέναντι σε αυτό. Σε πολύ μεγάλες παραλίες, είναι χρήσιμες αυτές οι υπηρεσίες αν η χρήση τους είναι ορθή και ελέγχεται. Στο νησί μας όμως, οι παραλίες είναι μικρές».
«Και με τη σκιά τι γίνεται;» ρωτάμε τον κο Μάγγο. O ίδιος μας λέει το εξής: «στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραλίες έχουν αρμυρίκια και φυσικά ο καθένας μπορεί να φέρει την ομπρέλα του την τέντα του κτλ».
«Καντίνες και café για να προμηθεύεται κάποιος τα απαραίτητα υπάρχουν;» είναι η επόμενη ερώτηση που θέτουμε στον δήμαρχο για να μας απαντήσει: «σε δύο παραλίες υπάρχουν από πίσω τους café και ταβέρνες. Στις υπόλοιπες, δεν υπάρχει τίποτα και ο επισκέπτης πρέπει να έχει προμηθευτεί ο, τι χρειάζεται μόνος του από πριν ή να ζητήσει να του το φέρνουν με delivery τα κοντινά café τα οποία δεν απέχουν περισσότερο από 1,5 χιλιόμετρο από κάθε παραλία».
Πάντως, κατά τον κο Μάγγο πολλοί λίγοι είναι οι επισκέπτες του νησιού που έχουν παραπονεθεί ως τώρα για την μη ύπαρξή ομπρελών και ξαπλωστρών στους Λειψούς. Όπως μας λέει και ο ίδιος: «ελάχιστοι είναι αυτοί που διατυπώνουν παράπονα και συνήθως αυτοί είναι οι Έλληνες».
«Λίγοι είναι αυτοί που πιέζουν να βάλουμε ξαπλώστρες και ομπρέλες»
Χωρίς καμία ομπρέλα και ξαπλώστρα αλλά και χωρίς την δυνατότητα να νοικιάζει κάποιος επισκέπτης μηχανάκι η εξοπλισμό για κάποια ψυχαγωγική δραστηριότητα όπως jet ski ή «μπανάνα« κτλ, κινούνται τα καλοκαίρια και τα Κουφουνήσια.
Και σε αυτή την περίπτωση, όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού, Μιχάλης Κωβαίος, πρόκειται για μια απόφαση που οι ντόπιοι έχουν πάρει εδώ και χρόνια. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Οι κάτοικοι πήραν αυτή την απόφαση ήδη από το 1995, τότε δηλαδή που τα Κουφονήσια ξεκίνησαν να αναπτύσσονται τουριστικά. Οι ντόπιοι που ταυτόχρονα είμαστε και επιχειρηματίες στα νησιά μας δεν θέλουμε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των τελευταίων. Την ίδια στιγμή, τα Κουφονήσια έχουν κατά βάση επισκέπτες που έρχονται εδώ χρόνια ολόκληρα και τις γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αντιρρήσεις για αυτές τις επιλογές, κυρίως από ντόπιους που έφυγαν στην Αθήνα και επέστρεψαν για να φτιάξουν νέες επιχειρήσεις. Το πρώτο που ζήτησαν ήταν να περάσουμε σε εκμετάλλευση των παραλιών, πράγμα που η πλειονότητα των Κουφονησιωτών συνεχίζει να μην θέλει καθόλου. Το πρόβλημα είναι και πρακτικό εκτός από αισθητικό και θέμα φιλοσοφίας- κάποιες από τις παραλίες μας είναι μικρές. Εκεί και λίγες ξαπλώστρες να βάλει κάποιος, μετά θα περιορίσει τόσο πολύ τον υπόλοιπο χώρο που θα είναι άδικο για τους υπόλοιπους επισκέπτες».