Το μαρτυρικό χωριό Καταφύγι στο Βελβεντό Κοζάνης, στον ορεινό όγκο των Πιέριων, δεν έχει ρεύμα από τις 11 Ιανουαρίου, όταν οι τελευταίοι μόνιμοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν με ελικόπτερο του στρατού λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης».
«Επειδή το δίκτυο του ρεύματος είναι προς το παρόν αποκλεισμένο, έχει πολλές κατακρημνίσεις περνάει μέσα από χαράδρες και πυκνό δάσος για να φτάσει στα 1.450 μέτρα υψόμετρο, είναι δύσκολο να προσεγγίσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και οι υλοτόμοι τα σημεία ακόμη και με ειδικά οχήματα, ώστε να γίνει περισυλλογή των εκατοντάδων κορμών που έχουν πέσει, να συγκεντρωθούν, να απομακρυνθούν και στη συνέχεια να εντοπιστεί η βλάβη ή οι βλάβες που έχει υποστεί σε διαφορετικά σημεία από την κακοκαιρία. Έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό ένα ελαφρύτερο όχημα μήπως και καταφέρουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο τώρα που το χιόνι σταμάτησε, όμως ακόμη περιμένουμε» τονίζει στο GRTimes ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου.
Οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι έφυγαν με ελικόπτερο
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος στο χωριό οι μόνιμοι κάτοικοι, αυτοί δηλαδή που μένουν στην περιοχή και τον χειμώνα, δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάχτυλα του ενός χεριού.
«Πρόκειται για μια οικογένεια που ασχολείται με τα κηπευτικά, για τους ιδιοκτήτες δύο ταβερνών που λειτουργούν στο χωριό παράλληλα με δύο ξενοδοχειακές μονάδες που φέτος δε λειτούργησαν λόγω της κατάστασης αν και το Καταφύγιο είναι ορεινός προορισμός, ένας υπάλληλος του δήμου και ένας ακόμη κάτοικος. Όλοι τους από την Κατερίνη, καθώς δεν μπορούσαν να φύγουν οδικώς, είχαν πέσει περίπου 300 δέντρα από την κακοκαιρία, απομακρύνθηκαν τον Ιανουάριο από τον οικισμό με ελικόπτερο του στρατού. Σήμερα εντός του χωριού υπάρχουν πολλές ζημιές στα καλώδια που πρέπει να αποκατασταθούν, ωστόσο το χωριό είναι ακόμη αποκλεισμένο» σημειώνει ο κ. Στεργίου.
Χωρίς ασφαλτοστρωμένη σύνδεση εδώ και δύο χρόνια
Ο επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν παραλείπει να σημειώσει πως η προσέγγιση στο χωριό είναι μια υπόθεση πολύ δύσκολη.
«Γίνεται από έναν χωματόδρομο που διασχίζει ένα δασικό επαρχιακό οδικό δίκτυο από το Βελβεντό προς την Αγία Κυριακή. Τον συγκεκριμένο δρόμο τον έχουμε καθαρίσει τρεις – τέσσερις φορές για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο χωριό, τον καθαρίσαμε και χθες. Αυτό συνέβη, γιατί η κυκλοφορία στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο έχει κοπεί από την κακοκαιρία που σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου του 2020. Από τότε δεν μπορεί κανείς να τον διασχίσει, έχει κοπεί σε τέσσερα σημεία. Ως δήμος έχουμε καταθέσει μελέτη αποκατάστασης η οποία είναι έτοιμη να ανατεθεί σε εργολήπτη. Όμως εδώ χρειαζόμαστε και τη βοήθεια του κράτους. Ο δήμος μας είναι μικρός και δεν έχουμε τις δυνατότητες ειδικής διαχείρισης σε τέτοιες συνθήκες» τονίζει.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Αύγουστο του 2020
Επί της ουσίας το χωριό αντιμετωπίζει προβληματα από την κακοκαιρία λόγω του ορεινού όγκου των 1.450 μέτρων στον οποίο είναι τοποθετημένο.
«Φανταστείτε ότι ο οικισμός έχει κηρυχθεί και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Αύγουστο του 2020. Τη μία στιγμή απομακρύνουμε τα χιόνια για να είναι προσβάσιμο και την άλλη ξαναγεμίζει. Επαναλαμβάνω όμως ότι για τέτοιου είδους επιχειρήσεις δεν αρκούν τα δικά μας μέσα, θα πρέπει να βοηθήσει και η Πολιτεία» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου.
Μαρτυρικό χωριό, πατρίδα του Ζορμπά – Οι προσπάθειες για Μουσείο
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Καταφύγι βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα των χωριών που είναι χτισμένα σε μεγάλο υψόμετρο στην Ελλάδα.
Τον Οκτώβριο του 1943 στο χωριό πραγματοποιήθηκε το 1ο Παμμακεδονικό συνέδριο της ΕΠΟΝ καθώς πολλοί άνθρωποι του χωριού συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα της αντίστασης ενάντια στα ναζιστικά στρατεύματα, τα οποία στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, το κατέκαψαν απ’ άκρη σ’ άκρη.
Επίσης σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, το Καταφύγι θεωρείται πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά, ο οποίος έγινε γνωστός ως ήρωας του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Για τον λόγο αυτό, ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, προανήγγειλε την ίδρυση ενός Μουσείου αφιερωμένο στη μνήμη του. «Μόλις ξεπεράσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και το χωριό γίνει και πάλι κατοικήσιμο και λειτουργικό, αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε» τονίζει στο GRTimes.