Από τις όχι και τόσο δημοφιλείς λίμνες της Ελλάδας, η λίμνη Δοϊράνη με το μελαγχολικό τοπίο και την ανεπιτήδευτη ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις του ταξιδιώτη, που θα την προτιμήσει στον αντίποδα της πιο διάσημης γειτονικής λίμνης Κερκίνης στο νομό Σερρών. Ένας τόπος ανεπιτήδευτος και αυθεντικός που μαγεύει με τα γοητευτικά τοπία, τα όμορφα παραλίμνια χωριά και τα δάση που χρονολογούνται από πολύ παλιά.
Λίμνη Δοϊράνη: Η μελαγχολική και γοητευτική υδάτινη αγκαλιά που ηρεμεί το πνεύμα
Παρόλο που μόνο το 1/3 σχεδόν της έκτασης της βρίσκεται στον ελλαδικό χώρο (το υπόλοιπο στα γειτονικά Σκόπια), η λίμνη της Δοϊράνης αποτελεί ένα από τα ανέγγιχτα διαμάντια του νομού Κιλκίς.
Αν κοιτάξει κανείς από ψηλά ή έναν χάρτη θα παρατηρήσει ότι η γαλάζια κηλίδα της λίμνης οριοθετεί τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η έκτασή της απλώνεται σε 42,8 τ. χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος της στα 8 μέτρα.
Βρίσκεται σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από την πόλη του Κιλκίς και 70 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη κι αποτελεί σπουδαίο υγροβιότοπο, με 18 είδη ψαριών να έχουν παρατηρηθεί στα νερά της, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει προσωρινό καταφύγιο σε 36 είδη σπάνιων πουλιών, ενώ ένα μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί ως προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000.
Η δημιουργία της λίμνης είναι ένα αποτέλεσμα ποικίλων και πολύ παλιών γεωφυσικών διεργασιών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αποτελεί κατάλοιπο της λίμνης Παιονίας, που καταλάμβανε μια πολύ μεγάλη έκταση περίπου 130 τ.χλμ.
Τα νερά της προέρχονται από πηγές που αναβλύζουν στο βυθό της, καθώς και από ρέματα που καταλήγουν σε αυτήν από τα γύρω βουνά όπως το Μπέλες και τα Κρούσια όρη, τα οποία τη διαχωρίζουν και από τη λίμνη Κερκίνη.
Το μοναδικό παραλίμνιο χωριό είναι το ομώνυμο με τη λίμνη, ενώ στα όσα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη το δάσος των Μουριών, στο βορειοανατολικό τμήμα της λίμνης, με βελανιδιές, λευκές ιτιές και αιωνόβια πλατάνια.